Nagyvastagságú RAVATHERM XPS hőszigetelések alkalmazása I.

A megfelelő vastagságú hőszigetelés és a kivitelezés szabályai

A hőszigetelési vastagság növekedésével olyan megvalósíthatósági kérdések merültek fel, amelyek a korábbi méreteknél nem voltak érzékelhetőek. A megszokott méreteket nagyságrenddel haladják meg a ma és a jövőben alkalmazottak; a 20 évvel ezelőtti 5-6 centiméterrel, de a pár éve alkalmazott 10-12 cm-rel szemben, 20-36 cm.

Az alaposság, úgy az épület-egész tekintetében (pincétől, falakon át a tetőig), mint a kialakítások tökéletességében, szintén reális elvárás. A kifogástalan viselkedés, a műszaki teljesítmények magas színvonala, a jelentkező igénybevételekkel szembeni tartós és biztonságos ellenállás pedig az XPS erőssége.
Ravatherm XPS
Ravatherm XPS

Milyen vastag legyen a hőszigetelés?

Az egyszerű válasz: a választott hőszigetelési vastagsággal az adott hőszigetelt szerkezet - figyelemmel az épület egészére - feleljen meg minden aktuális előírásnak, követelménynek.
Az aktuális energetikai követelményeken túlmenően mindig érvényben van állagvédelmi, illetve hőérzeti szempont is. Sehol nem keletkezhet káros párakicsapódás, sem nem lehet egy térelhatároló (fal, födém, padló) olyan, hogy az "húzzon", kellemetlenül alacsony hőmérsékletű legyen (ami szoros összefüggésben van a párakicsapódási kockázat elkerülési lehetőségével).

Tudni kell, hogy az XPS hővezetési tényezője a gyártott vastagság függvényében változik. Ahogy nő a gyártási vastagság, úgy a RAVATHERM termékeknél kissé, más gyártóknál akár jelentős mértékben mérséklődik a λ (W/mK) értéke. A RAVATHERM XPS 300 SL (sima felületű) és a RAVATHERM XPS 300 WB (mintázatos felületű) esetében 30-60 mm között 0,033 W/mK, 80-280 mm között 0,035. A nagyobb anyagvastagsági igény esetére készül a hegesztett termék, amikor gyárilag, saját anyagával, hegesztéssel kerülnek többszörözésre a lemezek, igény szerinti együttes vastagságban. Ilyenkor a több vékonyabb lemez hegesztése jobb együttes λ értéket eredményez - a RAVATHERM XPS termékek esetében 120-280 mm között.

RAVATHERM XPS szigetelés kivitelezése
RAVATHERM XPS szigetelés kivitelezése
Vastag hőszigetelések

A vastagságnövekedés nem befolyásolja az alapvető beépítési/kialakítási elveket, mint pl.:
  • lágyító tartalmú anyagokkal való társításkor elválasztó réteget (pl. PP filcet) szükséges beépíteni az XPS és a lágyító tartalmú (pl. lágyított PVC) lemez közé
  • úgy ragasztásnál, mint tartós igénybevételek esetén figyelemmel kell lenni az XPS rövid idejű max. +80 °C-os, tartósan max. +70 °C-os hőtűrésére és oldószer-érzékenységére
  • THR-ek esetében a megbízhatóan hordképes alapról induló, rendszerragasztóba ágyazott felületerősítő üvegszövet-háló felület-folytonosan (min. 10 cm-es átfedéses toldással) vonja be (védje) az XPS hőszigetelő anyagot (alul, felül, nyílásoknál, falvégeknél… stb.)
RAVATHERM XPS szigetelés kivitelezése
RAVATHERM XPS szigetelés kivitelezése

Vastag XPS hőszigetelés beépítésekor elengedhetetlen a helyszíni vágásokhoz alkalmas elektromos (cekászos) olvasztva-vágó, vagy megfelelő (porelszívós) fűrészgép használata.

Mivel jár a vastagságnövekedés XPS esetében?

A fentiekből is kitűnik, hogy az ésszerű vastagsági tartományban maradó XPS (20-30 cm) nem igényel különleges intézkedéseket az általános elvek és szabályok betartásán túl. Az XPS rugalmas anyagszerkezete miatt a megnövekedő térfogatingadozás sincs károsító hatással a hőszigetelésre, azonban a hőtágulást (~0,07 mm/mK) figyelembe kell venni a tervezés során.

A RAVATHERM XPS hőszigetelések letölthető katalógusaiért kattintson a hír alatti termékképre. Amennyiben árajánlatot vagy bővebb információt szeretne kérni a RAVATHERM Hungary Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.

A hírben szereplő termékek

RAVATHERM XPS 300 WB hőszigetelés RAVATHERM XPS 300 SL hőszigetelés	RAVATHERM XPS 300 ST hőszigetelés RAVATHERM XPS 500 SL hőszigetelés
 
RAVATHERM XPS hőszigetelés
5 termék

A kék színű RAVATHERM XPS hőszigetelő lemezek lehetővé teszik az olyan különleges igénybevételű épületrészek hőszigetelését, mint az épületlábazatok, lapostetők, pincefalak, ipari padlók, homlokzatok. Az XPS (extrudált polisztirolhab) egy olyan homogén, zártcellás anyagszerkezetű hőszigetelés, mely kiváló hőszigetelő képessége mellett vízálló, sőt nagy nyomószilárdságának köszönhetően ellenáll az állandó, több tonnás fizikai terhelésnek is.

5 termék
Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya

Kapcsolódó hírek

Nagyvastagságú XPS hőszigetelések alkalmazása, kivitelezési szabályok II.
Nagyvastagságú XPS hőszigetelések alkalmazása, kivitelezési szabályok II.
Hogyan alkalmazzuk a nagyvastagságú zártcellás polisztirolhab hőszigeteléseket terepszint alatt
Nagyvastagságú XPS hőszigetelések alkalmazása, kivitelezési szabályok II.

Kategóriák

Polisztirol szigetelések
Polisztirol szigetelések
Szigetelések
Szigetelések
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...