proidea.hu online termékinformációs katalógus

Nagyvastagságú RAVATHERM XPS hőszigetelések alkalmazása I.


2018. május 24.

A megfelelő vastagságú hőszigetelés és a kivitelezés szabályai

A hőszigetelési vastagság növekedésével olyan megvalósíthatósági kérdések merültek fel, amelyek a korábbi méreteknél nem voltak érzékelhetőek. A megszokott méreteket nagyságrenddel haladják meg a ma és a jövőben alkalmazottak; a 20 évvel ezelőtti 5-6 centiméterrel, de a pár éve alkalmazott 10-12 cm-rel szemben, 20-36 cm.

Az alaposság, úgy az épület-egész tekintetében (pincétől, falakon át a tetőig), mint a kialakítások tökéletességében, szintén reális elvárás. A kifogástalan viselkedés, a műszaki teljesítmények magas színvonala, a jelentkező igénybevételekkel szembeni tartós és biztonságos ellenállás pedig az XPS erőssége.
Ravatherm XPS
Milyen vastag legyen a hőszigetelés?

Az egyszerű válasz: a választott hőszigetelési vastagsággal az adott hőszigetelt szerkezet - figyelemmel az épület egészére - feleljen meg minden aktuális előírásnak, követelménynek.
Az aktuális energetikai követelményeken túlmenően mindig érvényben van állagvédelmi, illetve hőérzeti szempont is. Sehol nem keletkezhet káros párakicsapódás, sem nem lehet egy térelhatároló (fal, födém, padló) olyan, hogy az "húzzon", kellemetlenül alacsony hőmérsékletű legyen (ami szoros összefüggésben van a párakicsapódási kockázat elkerülési lehetőségével).

Tudni kell, hogy az XPS hővezetési tényezője a gyártott vastagság függvényében változik. Ahogy nő a gyártási vastagság, úgy a RAVATHERM termékeknél kissé, más gyártóknál akár jelentős mértékben mérséklődik a λ (W/mK) értéke. A RAVATHERM XPS 300 SL (sima felületű) és a RAVATHERM XPS 300 WB (mintázatos felületű) esetében 30-60 mm között 0,033 W/mK, 80-280 mm között 0,035. A nagyobb anyagvastagsági igény esetére készül a hegesztett termék, amikor gyárilag, saját anyagával, hegesztéssel kerülnek többszörözésre a lemezek, igény szerinti együttes vastagságban. Ilyenkor a több vékonyabb lemez hegesztése jobb együttes λ értéket eredményez - a RAVATHERM XPS termékek esetében 120-280 mm között.

RAVATHERM XPS szigetelés kivitelezése Vastag hőszigetelések

A vastagságnövekedés nem befolyásolja az alapvető beépítési/kialakítási elveket, mint pl.:
  • lágyító tartalmú anyagokkal való társításkor elválasztó réteget (pl. PP filcet) szükséges beépíteni az XPS és a lágyító tartalmú (pl. lágyított PVC) lemez közé
  • úgy ragasztásnál, mint tartós igénybevételek esetén figyelemmel kell lenni az XPS rövid idejű max. +80 °C-os, tartósan max. +70 °C-os hőtűrésére és oldószer-érzékenységére
  • THR-ek esetében a megbízhatóan hordképes alapról induló, rendszerragasztóba ágyazott felületerősítő üvegszövet-háló felület-folytonosan (min. 10 cm-es átfedéses toldással) vonja be (védje) az XPS hőszigetelő anyagot (alul, felül, nyílásoknál, falvégeknél… stb.)
RAVATHERM XPS szigetelés kivitelezése
Vastag XPS hőszigetelés beépítésekor elengedhetetlen a helyszíni vágásokhoz alkalmas elektromos (cekászos) olvasztva-vágó, vagy megfelelő (porelszívós) fűrészgép használata.

Mivel jár a vastagságnövekedés XPS esetében?

A fentiekből is kitűnik, hogy az ésszerű vastagsági tartományban maradó XPS (20-30 cm) nem igényel különleges intézkedéseket az általános elvek és szabályok betartásán túl. Az XPS rugalmas anyagszerkezete miatt a megnövekedő térfogatingadozás sincs károsító hatással a hőszigetelésre, azonban a hőtágulást (~0,07 mm/mK) figyelembe kell venni a tervezés során.

A RAVATHERM XPS hőszigetelések letölthető katalógusaiért kattintson a hír alatti termékképre. Amennyiben árajánlatot vagy bővebb információt szeretne kérni a RAVATHERM Hungary Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
 

Termék
Cég
Székhely: H-1117 Budapest, Hengermalom út 47/a
Gyártás: H-8184 Balatonfűzfő, Almádi út 4.
Telefon: +36 88 596 979
E-mail:
Web: http://ravatherm.com/hu/
Lindemann Dániel
területi képviselő +36 70 456 1733
   
   
   
A RAVATHERM Hungary Kft. több mint 25 év szakmai tapasztalattal a háta mögött gyártja kiváló minőségű extrudált polisztirolhab hőszigetelő lemezeit. A legmodernebb extrudálási technológiával szigorú minőségbiztosítási rendszer mellett készülő hőszigetelés könnyű, hosszú élettartalmú, külön védőfelszerelés nélkül méretre vágható és egyszerűen beépíthető. Bizonyára Önök is találkoztak már egy-egy építkezés során a termékkel, amely nemcsak kék színével, hanem kiváló tulajdonságaival is kitűnik. Terhelhetősége, vízállósága, alaktartósága alkalmassá teszik olyan speciális épületrészek védelmére is, mint a padló, lábazat, homlokzat, koszorúk. Bár a RAVATHERM Hungary Kft. a belga, családi tulajdonú Ravago Group része, az előállítási folyamat egésze Magyarországon történik, magyar szakemberek segítségével. A RAVATHERM Hungary Kft. dolgozói szakmai elhivatottságuk mellett nagy hangsúlyt fektetnek környezetünk védelmére is. A RAVATHERM XPS hőszigetelések jelentős mértékű energiamegtakarításuk által, aktív részt vállalnak a globális szén-dioxid kibocsátás csökkentésében, mely kiemelten fontos, hogy a következő generációk egészséges környezetben nőhessenek fel. Ez a környezettudatos gondolkodás végigkíséri az anyagot a gyártási folyamat első lépéseitől az újrahasznosíthatóság kérdéséig. A termék előállítása az ISO 14001 környezetirányítási rendszer és az ISO 50001 energiairányítási rendszer követelményeinek megfelelően történik.
Hír
Nagyvastagságú XPS hőszigetelések alkalmazása, kivitelezési szabályok II.
2018.07.24    
További hírek a Polisztirol szigetelések termékkategóriában
További hírek a Szigetelések termékkategóriában
További hírek az Építés termékkategóriában
Kulcsszavak:  RAVATHERM  XPS  hőszigetelés  extrudált  polisztirolhab  nagy  vastagságú  hőszigetelés  vastag  hőszigetelés  hőszigetelés  beépítése