Energiatakarékosság a MOFÉM-Teka termékeivel - II. rész

Különböző beállításokkal és kis befektetéssel nagy megtakarítás érhető el

Egyre emelkedő energia árak arra késztetik az embereket, hogy csökkentsék a háztartási berendezéseik fogyasztását, így csökkentve a gáz, villany, víz díjak évről-évre növekvő számláit. Lássuk csak, hogy lehet egy beállítással vagy kis befektetéssel nagy megtakarítást elérni MOFÉM, Teka termékekkel.

Radiátor szelepek
A magas energiaárak miatt a fűtési rendszerek korszerűsítésével jelentős megtakarítást (15-20%) tudunk elérni úgy, hogy a megtérülési idő is jelentősen lerövidül. A MOFÉM már a múltban is jelen volt a piacon MOFÉM 79 és IDEÁL radiátorszelepeivel. Ma már elképzelhetetlen egy radiátorszelep elő-beállítási funkció nélkül kétcsöves fűtés esetén, hiszen fontos, hogy a rendszerben hidrodinamikailag egyensúly legyen. Szelepeik elő- beállítási értékét gyorsan kiszámolja az ingyenesen letölthető MOFÉM Termo segédprogram.
Az egyenletes helyiség hőmérséklet eléréséhez termosztatikus fej szükséges, ami egy lokális hőmérőként folyamatosan szabályozza a szelepet a beállított hőmérsékleti értékre figyelembe véve a környezeti hatásokat. Fontos funkció a mechanikai határolási lehetőség olyan helyeken, ahol fontos, hogy a fejet ne állíthassák el egy tartományon kívül. Acélcsöves, rézcsöves, és ötrétegű műanyagcsöves rendszerekhez is alkalmasak szelepeik csatlakozó készletükkel.
Van megoldásuk a régi MOFÉM szelepek cseréjére, felújítására. Ugyanolyan beépítési hosszal és specifikációval rendelkező „I” sorozatú szelepeikkel kiváltható az IDEÁL szelep. Speciálisan az IDEÁL és MOFÉM 79 szelepekre kifejlesztett felsőrészeikkel úgy felújíthatjuk a régi szelepeket, hogy a szelep házat meghagyva egy termosztatikus szelep válik belőle. Ez egy praktikus és gyors megoldás ott, ahol a régi szelep ház jó állapotban van és megkíméli a szerelőt a régi rendszer megbontásával járó kellemetlenségektől.
Átkötő szettek
Egycsöves átfolyós rendszereknél nem elég egy termosztatikus szelep beépítése. Meg kell oldani az átkötést így biztosítva a radiátor független szabályozhatóságát. Egy ilyen termék kifejlesztésekor sok szempontot figyelembe kellett venni. A lakók szeretik a tiszta technológiát, vagyis hegesztés, és szikramentes szerelést, így megkímélve a radiátor környezetét a helyiségben. Fontos, hogy gyors és pontosan tervezhető elvégezhető legyen a munkafolyamat. A szerelők szempontjából fontos, hogy termék egy csomagolásban legyen az összes alkatrészeivel, és gyorsan minél kevesebb speciális szerszámmal elvégezhető legyen a szerelés. Természetesen a termék ára sem egy utolsó szempont. Ezen szempontok figyelembevételével született meg a MOFÉM átkötő szett családja, amit 3 csatlakozási méretben - 1” , 3”, 1” - és 2 csatlakozási módozatban - menetes, gyorskötő idomos - forgalmaznak.
A BME Épületgépészeti és Eljárási Tanszékén Dr. Csoknyai István vezetésével bevizsgáltatták a szetteket. A vizsgálat megállapította, hogy használható fűtési rendszerekbe akár tízemeletes házakban is. Ahhoz, hogy a fűtési szezon indulásakor a rendszer megfelelően működjön, fontos szerepe van a tervező mérnöknek. A terv dokumentáció ismeretében fel kell mérni a tényleges rendszert, dokumentálni kell a különbözőségeket, le kell ellenőrizni a felszálló vezetéket az átkötő szettek beépítése után, és optimalizálni kell a térfogatáramot, hőmérsékletet azért, hogy a radiátorszelepek a 2K tartományban működjenek a helyes szabályozás céljából így elérve a kívánt 15-20% megtakarítást. Ez egy hosszadalmas folyamat, amibe segítséget nyújt a MOFÉM SZIM ingyenesen letölthető segédprogram mellyel a felsőelosztású egycsöves rendszereket lehet optimalizálni, ellenőrizni.
Beszabályozó szelepek
A fűtési rendszer helyes működéséhez elengedhetetlen a felszálló cső beszabályozása. Ehhez nyújt segítséget a MOFÉM Statikus beszabályozó szelepe. Skálázott fogantyú segíti a pontos beállítást. Egycsöves átkötő szakaszos fűtési rendszereknél a térfogatáram közel állandó, így biztonsággal alkalmazható ez a szelep. A MOFÉM Strang ingyenesen letölthető segédprogrammal kiszámolható a szelepen a beállítás értéke, ha megadjuk a felszálló vezeték adatait (térfogatáram, hőmérséklet esés, nyomás). Fontos és figyelembe kell venni, hogy a megtakarítás mértéke csak akkor lesz a maximális, ha a termékek kiválasztása után a tervező figyelembe veszi a helyi sajátosságokat, és leellenőrzi a rendszert, és a beszabályozás a tervdokumentáció alapján történik. Sok lakóközösség a költségek csökkentése miatt szeretné megspórolni a tervezői, beszabályozási, műszaki ellenőrzési díjat.
A MOFÉM és Teka csaptelepekről bővebben olvashat, ha hír alatti termékképekre kattint, amennyiben a termékről árajánlatot, egyéb információt vagy katalógust szeretne kérni a Teka Magyarország Zrt. munkatársától, használja a megfelelő gombot.

A hírben szereplő termékek

 
Teka Strohm fürdőszobai csaptelepek
8 termék

Soller, Itaca, Nexos, Formentera, Vita, 1820, Alaior XL, MB2, Ares csaptelepek és ECO rendszer.

8 termék
Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
 
MOFÉM fürdőszobai és konyhai csaptelepek
15 termék

A MOFÉM csaptelepek a legszigorúbb nemzetközi minőségi követelmények betartása és felülteljesítése mellett kerülnek forgalmazásra. A magas ellenálló képességű MOFÉM kartusok hőmérséklet korlátozó, víztakarékos és forrázás-védelmi funkcióval rendelkeznek.

15 termék
Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya

Kapcsolódó hírek

Energiatakarékosság a MOFÉM-Teka termékeivel - I. rész
Különböző beállításokkal és kis befektetéssel nagy megtakarítás érhető el
Energiatakarékosság a MOFÉM-Teka termékeivel - I. rész

Kategóriák

Csaptelepek
Csaptelepek
Csaptelepek, szaniterek, higiéniai rendszerek
Csaptelepek, szaniterek, higiéniai rendszerek
Épületgépészet
Épületgépészet

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...