Energiatakarékosság a MOFÉM-Teka termékeivel - I. rész

Különböző beállításokkal és kis befektetéssel nagy megtakarítás érhető el

Az egyre emelkedő energia árak arra késztetik az embereket, hogy csökkentésék a háztartási berendezéseik fogyasztását, így csökkentve a gáz, villany, víz díjak évről-évre növekvő számláit. Lássuk, hogy lehet egy beállítással vagy kis befektetéssel nagy megtakarítást elérni MOFÉM és Teka termékekkel.
Egy lakásban minimum 2 csaptelep található (konyha, fürdőszoba). A vízfelhasználás elsősorban a felhasználótól függ, de egy kis beavatkozással lehet a vízfelhasználást is csökkenteni.

Kerámia vezető egység
Ha levesszük egy csaptelep fogantyúját (színjelző eltávolítása után egy 2,5 mm imbusz kulccsal) akkor a kerámia vezérlő egység vízmennyiség és hőmérséklet beállítása elvégezhető. A víz mennyiségét a kerámia egység karján lévő 1,5 mm imbusz méretű hernyócsavar ki-be csavarásával lehet állítani. Betekeréskor a nyitási szög csökken így az vízátfolyás is kevesebb lesz. (1, 2, 3. ábra)
 
 

Hőmérséklet beállítást is el lehet végezni a kerámia vezérlő egységen lévő piros fogazott gyűrűvel. (4. ábra) Ha csökkentjük a meleg oldali elfordítás tartományát akkor csökken a vízmelegítő működése és akár forrázás védelmet is el lehet érni magasabb hőmérsékletű meleg vizes rendszereknél. (5, 6. ábra)
 
 

Perlátor
Az átfolyó vízmennyiséget befolyásolja a csaptelep kifolyócsövének végére szerelt perlátor. A perlátor ház tetején lévő kupak színe a 3 bar nyomásra vonatkoztatott átfolyás értékre utal. (7. ábra)

A MOFÉM és Teka mosdó csaptelepek a világos zöld „Z” 7,5-9 l/min átfolyású perlátorral szereltek az általánosan használt sötét két „B” 22,8-25,2 l/min típusú helyett így akár 40- 50% megtakarítás érhető el (8,9. ábra). A 2013-as évben már a Trend2 és a Junior Evo mosdó csaptelepeket egy 5 l/perces perlátorral szerelik, amivel már akár 60% vízmegtakarítást is elérhetünk.

A víztakarékos perlátorokat alkatrész programjukból meg lehet vásárolni, így víztakarékossá tudják tenni meglévő csaptelepeiket is. Ha egy csaptelepen elvégezik a perlátorcserét, akkor egy 4 tagú család esetén egy év alatt a csaptelep árának megfelelő vizet tudnak megtakarítani.
 
 
7. ábra: perlátorok átfolyási osztályai 8. kép: „B” perlátor esetén mért érték 10l/min 9. kép: „Z” perlátor esetén mért érték 6l/min

A Teka termékek kínálatából a víztakarékos kategóriába sorolhatók a Termosztatikus csaptelepek, ahol ECO gombokkal mind a hőmérséklet (10. ábra) mind a víz-mennyiség takarékos értéken tartható.

Rozsdamentes termékeik között található egy vizelde, (11. ábra) amellyel szintén akár évi 50.000l vizet is meg lehet takarítani egy közintézményben. Nem kell kiépíteni vízhálózatot az öblítéshez, megspórolva az öblítő szelepet is, nem kell bűzelzáró szifont csatlakoztatni a vizeldéhez.

A lefolyóba helyezett silicon cső (12. ábra) végzi el az öblítést. A folyadék súlya alatt nyílik, majd záródik a záró éleknek köszönhetően, így megoldva a bűzelzárást is. Naponta elég egyszer 4l szappanos vízzel leöblíteni, mivel a rozsdamentes felületen nem tapadnak meg a baktériumok így szagmentes.
 
 
10. kép: ECO-gomb 38°C hőmérsékletre kalibrálva 11.ábra: TEKA rozsdamentes vizeldék 12. ábra: öblítő-bűzelzáró szelep
Az MOFÉM és Teka csaptelepekről bővebben olvashat, ha hír alatti termékképekre kattint, amennyiben a termékről árajánlatot, egyéb információt vagy katalógust szeretne kérni a Teka Magyarország Zrt. munkatársától, használja a megfelelő gombot.

A hírben szereplő termékek

 
Teka Strohm fürdőszobai csaptelepek
8 termék

Soller, Itaca, Nexos, Formentera, Vita, 1820, Alaior XL, MB2, Ares csaptelepek és ECO rendszer.

8 termék
Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
 
MOFÉM fürdőszobai és konyhai csaptelepek
15 termék

A MOFÉM csaptelepek a legszigorúbb nemzetközi minőségi követelmények betartása és felülteljesítése mellett kerülnek forgalmazásra. A magas ellenálló képességű MOFÉM kartusok hőmérséklet korlátozó, víztakarékos és forrázás-védelmi funkcióval rendelkeznek.

15 termék
Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya

Kapcsolódó hírek

Energiatakarékosság a MOFÉM-Teka termékeivel - II. rész
Különböző beállításokkal és kis befektetéssel nagy megtakarítás érhető el
Energiatakarékosság a MOFÉM-Teka termékeivel - II. rész

Kategóriák

Csaptelepek
Csaptelepek
Csaptelepek, szaniterek, higiéniai rendszerek
Csaptelepek, szaniterek, higiéniai rendszerek
Épületgépészet
Épületgépészet

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...