proidea.hu online termékinformációs katalógus

Energiatakarékosság a MOFÉM-Teka termékeivel - I. rész


2013. augusztus 12.

Különböző beállításokkal és kis befektetéssel nagy megtakarítás érhető el


Az egyre emelkedő energia árak arra késztetik az embereket, hogy csökkentésék a háztartási berendezéseik fogyasztását, így csökkentve a gáz, villany, víz díjak évről-évre növekvő számláit. Lássuk, hogy lehet egy beállítással vagy kis befektetéssel nagy megtakarítást elérni MOFÉM és Teka termékekkel.
Egy lakásban minimum 2 csaptelep található (konyha, fürdőszoba). A vízfelhasználás elsősorban a felhasználótól függ, de egy kis beavatkozással lehet a vízfelhasználást is csökkenteni.

Kerámia vezető egység
Ha levesszük egy csaptelep fogantyúját (színjelző eltávolítása után egy 2,5 mm imbusz kulccsal) akkor a kerámia vezérlő egység vízmennyiség és hőmérséklet beállítása elvégezhető. A víz mennyiségét a kerámia egység karján lévő 1,5 mm imbusz méretű hernyócsavar ki-be csavarásával lehet állítani. Betekeréskor a nyitási szög csökken így az vízátfolyás is kevesebb lesz. (1, 2, 3. ábra)

1.ábra: mennyiség beállítása a kerámia vezérlő egységen
 
2. ábra: beállítás előtt
 
3. ábra: beállítás után

Hőmérséklet beállítást is el lehet végezni a kerámia vezérlő egységen lévő piros fogazott gyűrűvel. (4. ábra) Ha csökkentjük a meleg oldali elfordítás tartományát akkor csökken a vízmelegítő működése és akár forrázás védelmet is el lehet érni magasabb hőmérsékletű meleg vizes rendszereknél. (5, 6. ábra)

4. ábra: hőmérséklet szabályozó gyűrű
 
5. ábra: beállítás előtt
 
6. ábra: beállítás után

Perlátor
Az átfolyó vízmennyiséget befolyásolja a csaptelep kifolyócsövének végére szerelt perlátor. A perlátor ház tetején lévő kupak színe a 3 bar nyomásra vonatkoztatott átfolyás értékre utal. (7. ábra)

A MOFÉM és Teka mosdó csaptelepek a világos zöld „Z” 7,5-9 l/min átfolyású perlátorral szereltek az általánosan használt sötét két „B” 22,8-25,2 l/min típusú helyett így akár 40- 50% megtakarítás érhető el (8,9. ábra). A 2013-as évben már a Trend2 és a Junior Evo mosdó csaptelepeket egy 5 l/perces perlátorral szerelik, amivel már akár 60% vízmegtakarítást is elérhetünk.

A víztakarékos perlátorokat alkatrész programjukból meg lehet vásárolni, így víztakarékossá tudják tenni meglévő csaptelepeiket is. Ha egy csaptelepen elvégezik a perlátorcserét, akkor egy 4 tagú család esetén egy év alatt a csaptelep árának megfelelő vizet tudnak megtakarítani.
   
7. ábra: perlátorok átfolyási osztályai   8. kép: „B” perlátor esetén mért érték 10l/min   9. kép: „Z” perlátor esetén mért érték 6l/min


A Teka termékek kínálatából a víztakarékos kategóriába sorolhatók a Termosztatikus csaptelepek, ahol ECO gombokkal mind a hőmérséklet (10. ábra) mind a víz-mennyiség takarékos értéken tartható.

Rozsdamentes termékeik között található egy vizelde, (11. ábra) amellyel szintén akár évi 50.000l vizet is meg lehet takarítani egy közintézményben. Nem kell kiépíteni vízhálózatot az öblítéshez, megspórolva az öblítő szelepet is, nem kell bűzelzáró szifont csatlakoztatni a vizeldéhez.

A lefolyóba helyezett silicon cső (12. ábra) végzi el az öblítést. A folyadék súlya alatt nyílik, majd záródik a záró éleknek köszönhetően, így megoldva a bűzelzárást is. Naponta elég egyszer 4l szappanos vízzel leöblíteni, mivel a rozsdamentes felületen nem tapadnak meg a baktériumok így szagmentes.
   
10. kép: ECO-gomb 38°C hőmérsékletre kalibrálva   11.ábra: TEKA rozsdamentes vizeldék   12. ábra: öblítő-bűzelzáró szelep

Az MOFÉM és Teka csaptelepekről bővebben olvashat, ha hír alatti termékképekre kattint, amennyiben a termékről árajánlatot, egyéb információt vagy katalógust szeretne kérni a Teka Magyarország Zrt. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
 

Termék
Cég
Székhely: H-9201 Mosonmagyaróvár, Terv u. 92. Pf.: 60
Telefon: +36 96 574 500
Fax: +36 96 574 501
E-mail:
Web: www.mofem.hu
Web: http://www.tekaindustrial.com/hu
   
   
   
   
   
   
A Teka Magyarország Zrt.-t 1900-ban alapították Mosonmagyaróváron, ma Magyarország vezető fémszerelvény gyártója. A MOFÉM 1994-óta a nemzetközileg elismert TEKA csoport tagja, mely 90 leányvállalatot, 34 gyárat üzemeltet világszerte és több mint 60 országban forgalmazza termékeit.
A csaptelepek mellett meg kell említeni a MOFÉM további jelentős termékcsoportjait, melyek a golyóscsapoktól a gázpalack szelepekig öleli fel az épület és ipari szerelvények széles skáláját. Külön kiemelve az új Flexum gömbcsap családot, mely a Magyar Termék Nagydíj Díjazottja, illetve új fejlesztésű termosztátos radiátorszelepeiket, melyek a nagymértékű energia megtakarítás mellett a panelfűtés korszerűsítésekhez ajánlanak korszerű és költségtakarékos megoldást.
Márkanevek: Teka, MOFÉM
Hír
Energiatakarékosság a MOFÉM-Teka termékeivel - II. rész
2013.09.09    
További hírek a Csaptelepek termékkategóriában
További hírek a Csaptelepek, szaniterek, higiéniai rendszerek termékkategóriában
További hírek az Épületgépészet termékkategóriában
Kulcsszavak:  MOFÉM  Teka  energiatakarékosság  energiatakarékos  csap  konhya  fürdőszoba  perlátor  mosdó  csaptelep