A Milliken OBEX™ szennyfogó szőnyegek alkalmazása a szennyfogó rendszerek három zónájában

A szennyfogó rendszerek ismertetése, a megfelelő szőnyegek kiválasztása

Mindannyian sok időt töltünk azzal, hogy épületekből ki- és besétálunk. A legtöbbünk nem fordít erre túl nagy figyelmet. A cél az, hogy a ki- és besétálás unalma megtörjön és felhívják a figyelmet a szennyfogó rendszerek 3 zónájára.

Gondoljunk csak a régi mondásra, ami szerint nem csak a cél a fontos, hanem az oda vezető út is. A következőkben besétálunk egy épületbe.

Entry system

Arról a szennyfogó rendszerről van szó, amelyet az épületek bejáratainál használunk. Mint ahogy majdnem minden területen napjainkban, rengeteg tudomány és tervezés bújik meg a dolgok mögött, amikre nem is figyelünk.

Néhány alap információ: a szennyfogó rendszer célja az, hogy az összes oda nem való dolgot leszedje az emberek talpáról. Miért? Mert az emberek kétféle dolgot visznek be a cipőtalpukon keresztül az épületekbe. Piszkot és különféle csapadékokat. Ha átgondoljuk ez nyilvánvaló, de van egy fontos konklúzió, amit le kell vonnunk: ha egy termék segít leszedni a szennyeződést, nem biztos, hogy segít leszedni a nedvességet, és fordítva.

Ez persze nem túlságosan megnyugtató. A következőkben vessünk egy pillantást arra, amit szeretnénk megvalósítani. Mivel van olyan pont, ahol a kültér találkozik a beltérrel, ezért a szennyeződés és csapadék eltávolítása ezzel a rendszerrel egy szélesebb részen történik. A bejáratra nem tekinthetünk csak egy ajtóként vagy előszobaként, ahol leterítünk egy lábtörlőt, ezzel megoldva a helyzetet. Egy teljes áthaladó zónaként kell gondolnunk rá. Még pontosabban, egy zóna rendszerként, amelyben az egyik zóna a másik után következik.

1. zóna

Ilyen módon felosztva a szennyfogó rendszert, a gyártók minden zónát külön speciális funkcióval látnak el. Az első zóna kültéren található, szó szerint az épület bejárata előtt. Elsődleges célja, hogy megszabadítsa a cipőtalpat a masszívabb, nagyobb szennyeződésektől, pl. kavics, homok, hó és jég. A legjobb, ha ez dörzsöléssel történik. Ennek a zónának nagy hatású tisztítóképességgel kell rendelkeznie, de olyan elemekből kell felépülnie, amik kültéren is megállják a helyüket.

Ezek általában a műanyag, a fém és/vagy a gumi. Néhányan nejlon szálakat is hozzáadnak ehhez a keverékhez, ami egyben funkcionális (egyszerre távolítja el a nagyobb és kisebb szemcséjű szennyeződéseket) és esztétikai (a nejlon szálak textil-hatást keltenek) szempontból is fontos. Az esztétika és a funkcionalitás nem mindig jár kéz a kézben, tehát meg kell találnunk a megfelelő egyensúlyt.

Szennyfogó rendszer - 1. zóza
A Milliken Obex szennyfogó szőnyegek alkalmazása a szennyfogó rendszerek három zónájában

2. zóna

Tovább haladva, kinyitunk egy ajtót és egy előszobába érkezünk. Ha az első zóna megfelelően teljesített, a cipőnk már csak kevés piszkot tartalmaz. Ahogy belépünk, ugyanúgy el akarjuk távolítani a szennyeződést, de most a csapadék felitatása is ugyanolyan fontos, mint a maradék piszok. Mivel a kosz eltávolítása ugyanúgy fontos, a második zóna terméke is ugyanúgy tartalmaz műanyagot, fémet és gumit, de ahogy látható, a szövetszálak mennyiségének megnövelése segít a nedvesség eltüntetésében.

A süllyesztés is fontos ezen a részen. Beágyazott fém rácsok találhatóak, amelyekre felfigyelhetünk, ha lenézünk. Az építészek és belsőépítészek szeretik ezt a megoldást, mert nem feltűnőek, és az épület részeivé tudnak válni. A stílus különböző lehet, az esztétikai és a funkcionális okoktól függően.

A második zóna egy tökéletes hely a nejlon szőnyegszálaknak is. Leginkább egy normál szőnyegre hasonlítanak, de erőteljes dörzsölő hatással is bírnak. Így ellátja a funkcióját, de látványban összehangolódik a belső térrel.

Szennyfogó rendszer - 2. zóza
A Milliken Obex szennyfogó szőnyegek alkalmazása a szennyfogó rendszerek három zónájában

3. zóna és néhány anyagismereti dolog

Most már bent vagyunk. A termékek a harmadik zónában a szennyeződés eltávolítására is alkalmasak. A cipők lassan elérik az épület belsejét, addigra teljesen száraznak kell lenniük. A harmadik zónában levő szőnyeg már nagyrészt teljesen textil, és lehet az épület többi burkolatával megegyező is akár. Igazából ez egy esztétikai kérdés. Az építész és a belsőépítész dönti el, hogy a bejárat ezen része belesimuljon-e az épület többi részébe vagy inkább teljesen elkülönüljön. Rengeteg lehetőség közül választhatunk.

A nedvesség felitatása fontos ezen a részen, tehát egy jó lehetőség arra, hogy még egy elemet beépítsünk a szőnyegünkbe: a polipropilént vagy nejlont. Hogy miért fontos, hogy melyiket? Mert a polipropilén víztaszító, azaz hidrofób, a nejlon pedig vízfelszívó, tehát hidrofil. Tehát mondhatjuk azt, hogy a polipropilén fél a víztől? Nem, de tudományos alátámasztással mondhatjuk, hogy taszítja, lepergeti a vizet. A nejlon viszont éppen hogy vonzza a vizet. Ha az a célunk, hogy olyan sok vizet szívjunk fel, amennyit csak lehet, akkor használjuk a nejlont. Ha nagyon tudományosak akarunk lenni, akkor itt van néhány adat:

Egy átlagosan 4500 belépő gyalogossal számoló épületben, a polipropilén 0,27 kg vizet és 1,45 kg szennyeződést vesz fel. A nejlon 0,67 kg vizet és 3,03 kg szennyeződést. A nejlon több mint megduplázza a polipropilén eredményeit mindkét esetben.

Szennyfogó rendszer - 3. zóza
A Milliken Obex szennyfogó szőnyegek alkalmazása a szennyfogó rendszerek három zónájában

Meg kell jegyezni azt is, hogy nem minden szálat csinálnak egyenlő hosszúságúra. Azok a szálak, amiket egyenlő hosszúságúra gyártanak, nem igazán tartoznak a leghatásosabb megoldások közé.

Miért számít mindez?

Számos oka van természetesen. Először is a levegő minősége. Bár, mielőtt ezt emeljük ki legfontosabbként, nézzünk egy kis statisztikát:
Az Entry System nélkül átlagosan minden 1000 ember 10 kg szennyeződést visz be az épületbe. Persze ha Bob vagy épp Maria elmegy ebédelni vagy tárgyalni a nap folyamán, akkor az már rögtön nem egy embernek számít, hanem legalább 4-nek, ezáltal nagyon gyorsan összeadódik ez az 1000 ember.

Még néhány szám: Egy 2 m hosszúságú szennyfogó rendszer az ajtón áthaladók cipőjéről a szennyeződés 40%-át távolítja el. 12 m-nyi majdnem 100%-ot. Megértjük, hogy a 12 m nem túl praktikus a legtöbb épületben, de a statisztika igen jól mutatja, hogy 6 m is már 80% szennyeződést fog fel. És ne feledjük, hogy ebbe beletartozik az épület külső részén levő első zóna is. Tehát ha arra törekszünk, hogy minél inkább közelítsünk a 6 m felé, akkor már nagyon jó eredményeket érhetünk el.

Vissza a levegő minőségére: Ha nincs ez a rendszer, rengeteg szennyeződés jut úgy be a levegőbe, ami végül az emberek tüdejében végzi.

Egy másik fontos indok a rendszer használatára, az a fenntartási költség. Ha nincs ez a rendszer, külön embert kell alkalmaznunk arra, hogy feltakarítsa azt a koszt, amit ez a rendszer felfoghatna. Az épület tulajdonosok óriási összegeket költenek annak a szennyeződésnek a feltakarítására, ami kintről jön.
És ez nem csak a szőnyegről szól. Nagyrészt az emberek cipőtalpán ami marad, az homok. Ha ebbe belegondolsz, lényegében egy dörzspapír halad végig a padlódon. Emlékeztek Bob-ra és Marira-ra az ebédjükkel és a találkozóikkal együtt? Ha 500 ember dolgozik egy épületben, akkor a szennyfogó rendszer nélkül a burkolat kb. fele homokkal szennyezett lesz minden nap.

Végül megemlítenénk még a csúszás és elesés lehetőségét. Óriási felelősséggel tartozik az adott épület azzal kapcsolatban, hogy a betérő emberek ne csússzanak, és ne essenek el. Ahhoz, hogy ezt el tudjuk kerülni, a szennyfogó rendszert megfelelően kell megterveznünk (emlékeznünk kell arra, hogy a nejlon jobb munkát végez mint a polipropilén). Ha a legjobb megoldást választjuk, akkor elkerülhetjük a szerencsétlen és balesetveszélyes véletleneket, amik egy sima lábtörlővel érnének minket.

Néhány dolog, amit érdemes átgondolni technikai, használhatósági szempontból:

  • Milyen szennyeződés kerül be, elsősorban milyen szennyeződés eltávolítására van szükség?
  • Kell számolni hóval? Ha igen, milyen gyakran? Általában puha, porszerű vagy inkább tömött, tapadós?
  • A melegebb éghajlaton, ahol inkább a kosz és a kavics a nagyobb akadály, milyen gyakran esik? Sáros, lassan száradó, latyakos vagy inkább száraz a szennyeződés? A csapadék a legnagyobb kihívás?
  • Melyik az elsődleges cél? Eltávolítani a szennyeződést vagy a csapadékot? Vagy inkább mindkettő?

A hírben szereplő termékek
Milliken OBEX™ szennyfogó szőnyegek
 
Milliken OBEX™ szennyfogó szőnyegek

Az OBEX™ a Milliken 3 zónára osztott professzionális szennyfogó rendszere, ami tökéletes megoldás bejáratok burkolására. Ez főleg nagyforgalmú terek esetén fontos, ahol naponta több száz ember közlekedik, ezáltal megannyi külső szennyeződést és baktériumot behordva a belső terekbe.

Termékismertető
Tovább
Termék kártya
Kapcsolódó hírek
Újdonságok az OBEX™-nél
Milliken OBEX™szennyfogó szőnyeg újdonságok
A megfelelő szennyfogó rendszerek kialakítása korábban is fontos szempont volt nagyforgalmú terek esetén, ám a jelenlegi helyzet még inkább megköveteli azok kiépítését
Milliken OBEX™szennyfogó szőnyeg újdonságok
Kategóriák
Szennyfogó szőnyegek, szennyfogó rácsok, szennyfogó tálcák
Szennyfogó szőnyegek, szennyfogó rácsok, szennyfogó tálcák
Burkolatok, padlók, térburkolatok
Burkolatok, padlók, térburkolatok
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...