A Milliken Obex szennyfogó szőnyegek alkalmazása a szennyfogó rendszerek három zónájában

A szennyfogó rendszerek ismertetése, a megfelelő szőnyegek kiválasztása

Szennyfogó rendszer - 1. zóza
Szennyfogó rendszer - 1. zóza


2. zóna

Tovább haladva, kinyitunk egy ajtót és egy előszobába érkezünk. Ha az első zóna megfelelően teljesített, a cipőnk már csak kevés piszkot tartalmaz. Ahogy belépünk, ugyanúgy el akarjuk távolítani a szennyeződést, de most a csapadék felitatása is ugyanolyan fontos, mint a maradék piszok. Mivel a kosz eltávolítása ugyanúgy fontos, a második zóna terméke is ugyanúgy tartalmaz műanyagot, fémet és gumit, de ahogy látható, a szövetszálak mennyiségének megnövelése segít a nedvesség eltüntetésében.
A süllyesztés is fontos ezen a részen. Beágyazott fém rácsok találhatóak, amelyekre felfigyelhetünk, ha lenézünk. Az építészek és belsőépítészek szeretik ezt a megoldást, mert nem feltűnőek, és az épület részeivé tudnak válni. A stílus különböző lehet, az esztétikai és a funkcionális okoktól függően.
A második zóna egy tökéletes hely a nejlon szőnyegszálaknak is. Leginkább egy normál szőnyegre hasonlítanak, de erőteljes dörzsölő hatással is bírnak. Így ellátja a funkcióját, de látványban összehangolódik a belső térrel.
Szennyfogó rendszer - 2. zóza
Szennyfogó rendszer - 2. zóza


3. zóna és néhány anyagismereti dolog

Most már bent vagyunk. A termékek a harmadik zónában a szennyeződés eltávolítására is alkalmasak. A cipők lassan elérik az épület belsejét, addigra teljesen száraznak kell lenniük. A harmadik zónában levő szőnyeg már nagyrészt teljesen textil, és lehet az épület többi burkolatával megegyező is akár. Igazából ez egy esztétikai kérdés. Az építész és a belsőépítész dönti el, hogy a bejárat ezen része belesimuljon-e az épület többi részébe vagy inkább teljesen elkülönüljön. Rengeteg lehetőség közül választhatunk.

A nedvesség felitatása fontos ezen a részen, tehát egy jó lehetőség arra, hogy még egy elemet beépítsünk a szőnyegünkbe: a polipropilént vagy nejlont. Hogy miért fontos, hogy melyiket? Mert a polipropilén víztaszító, azaz hidrofób, a nejlon pedig vízfelszívó, tehát hidrofil. Tehát mondhatjuk azt, hogy a polipropilén fél a víztől? Nem, de tudományos alátámasztással mondhatjuk, hogy taszítja, lepergeti a vizet. A nejlon viszont éppen hogy vonzza a vizet. Ha az a célunk, hogy olyan sok vizet szívjunk fel, amennyit csak lehet, akkor használjuk a nejlont. Ha nagyon tudományosak akarunk lenni, akkor itt van néhány adat:

Egy átlagosan 4500 belépő gyalogossal számoló épületben, a polipropilén 0,27 kg vizet és 1,45 kg szennyeződést vesz fel. A nejlon 0,67 kg vizet és 3,03 kg szennyeződést. A nejlon több mint megduplázza a polipropilén eredményeit mindkét esetben.
Szennyfogó rendszer - 3. zóza
Szennyfogó rendszer - 3. zóza

Meg kell jegyezni azt is, hogy nem minden szálat csinálnak egyenlő hosszúságúra. Azok a szálak, amiket egyenlő hosszúságúra gyártanak, nem igazán tartoznak a leghatásosabb megoldások közé.

Miért számít mindez?
Számos oka van természetesen. Először is a levegő minősége. Bár, mielőtt ezt emeljük ki legfontosabbként, nézzünk egy kis statisztikát:
Az Entry System nélkül átlagosan minden 1000 ember 10 kg szennyeződést visz be az épületbe. Persze ha Bob vagy épp Maria elmegy ebédelni vagy tárgyalni a nap folyamán, akkor az már rögtön nem egy embernek számít, hanem legalább 4-nek, ezáltal nagyon gyorsan összeadódik ez az 1000 ember.
Még néhány szám: Egy 2 m hosszúságú szennyfogó rendszer az ajtón áthaladók cipőjéről a szennyeződés 40%-át távolítja el. 12 m-nyi majdnem 100%-ot. Megértjük, hogy a 12 m nem túl praktikus a legtöbb épületben, de a statisztika igen jól mutatja, hogy 6 m is már 80% szennyeződést fog fel. És ne feledjük, hogy ebbe beletartozik az épület külső részén levő első zóna is. Tehát ha arra törekszünk, hogy minél inkább közelítsünk a 6 m felé, akkor már nagyon jó eredményeket érhetünk el.
Vissza a levegő minőségére: Ha nincs ez a rendszer, rengeteg szennyeződés jut úgy be a levegőbe, ami végül az emberek tüdejében végzi.

Egy másik fontos indok a rendszer használatára, az a fenntartási költség. Ha nincs ez a rendszer, külön embert kell alkalmaznunk arra, hogy feltakarítsa azt a koszt, amit ez a rendszer felfoghatna. Az épület tulajdonosok óriási összegeket költenek annak a szennyeződésnek a feltakarítására, ami kintről jön.
És ez nem csak a szőnyegről szól. Nagyrészt az emberek cipőtalpán ami marad, az homok. Ha ebbe belegondolsz, lényegében egy dörzspapír halad végig a padlódon. Emlékeztek Bob-ra és Marira-ra az ebédjükkel és a találkozóikkal együtt? Ha 500 ember dolgozik egy épületben, akkor a szennyfogó rendszer nélkül a burkolat kb. fele homokkal szennyezett lesz minden nap.

Végül megemlítenénk még a csúszás és elesés lehetőségét. Óriási felelősséggel tartozik az adott épület azzal kapcsolatban, hogy a betérő emberek ne csússzanak, és ne essenek el. Ahhoz, hogy ezt el tudjuk kerülni, a szennyfogó rendszert megfelelően kell megterveznünk (emlékeznünk kell arra, hogy a nejlon jobb munkát végez mint a polipropilén). Ha a legjobb megoldást választjuk, akkor elkerülhetjük a szerencsétlen és balesetveszélyes véletleneket, amik egy sima lábtörlővel érnének minket.

Néhány dolog, amit érdemes átgondolni technikai, használhatósági szempontból:
  • Milyen szennyeződés kerül be, elsősorban milyen szennyeződés eltávolítására van szükség?
  • Kell számolni hóval? Ha igen, milyen gyakran? Általában puha, porszerű vagy inkább tömött, tapadós?
  • A melegebb éghajlaton, ahol inkább a kosz és a kavics a nagyobb akadály, milyen gyakran esik? Sáros, lassan száradó, latyakos vagy inkább száraz a szennyeződés? A csapadék a legnagyobb kihívás?
  • Melyik az elsődleges cél? Eltávolítani a szennyeződést vagy a csapadékot? Vagy inkább mindkettő?

A Milliken Obex szennyfogó szőnyegek letölthető ismertetőjéért kattintson a hír alatti termékképre. Ha további információra van szüksége vagy árajánlatot szeretne kérni a Decor Floor Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.

A hírben szereplő termékek

 
Milliken Obex szennyfogó szőnyegek

Moduláris szennyfogók és textil futó szőnyegek.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya

Kategóriák

Szennyfogó szőnyegek, szennyfogó rácsok, szennyfogó tálcák
Szennyfogó szőnyegek, szennyfogó rácsok, szennyfogó tálcák
Burkolatok, padlók, térburkolatok
Burkolatok, padlók, térburkolatok
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...