proidea.hu online termékinformációs katalógus

Megújult a nyíregyházi kórház - építése során 40 ezer m² burkolat kialakítására került sor


2015. december 04.

A Mapei termékeket hideg- és melegburkoláshoz, műgyanta padló kialakításához és betonjavításhoz alkalmazták.

A nyíregyházi Jósa András oktatókórház felújítása során három összekapcsolt, óriási alapterületű épületrészben, valamint két kisebb épületben zajlottak a munkák. A 14,5 milliárd értékű beruházás nyomán egy modern gyógyintézet jött létre a kelet-magyarországi városban. A projekten 40.000 m² burkolat kialakítására került sor. A Mapei termékeket a hideg- és melegburkoláshoz, a műgyanta padló kialakításához és betonjavításhoz alkalmazták.

A burkolatokat esztrichre, olykor szerkezeti beton fogadófelületekre fektették, a falak jellemzően gipszkarton anyagúak voltak, némely helyeken itt is szerkezeti betonra ragasztottak. A lépcsők esetében javítani kellett az egyenletlen kiosztású lépcsőfokokat, s ehhez a feladathoz a Mapegrout 430 habarcsot alkalmazták. Ahol kiegyenlítésre volt szükség, ott az Ultraplan Eco kiegyenlítő anyagot használták.
A közlekedők, vizes blokkok padlójára, valamint a lépcsőházak padlójára és falaira 30x30 cm méretű gres lapburkolatot fektettek. Azokba a vizes blokkokba, amelyek a látogatók felé nyitottak, szintén gres burkolat került. Ezekben a helyiségekben a padló burkolati arculatát felvezették a falakra is, a burkolatok színösszeállítása pedig épülettömbönként más és más. Nagyobb méretű greslapok ragasztása - 30x60 cm - a lépcsőházakban történt. A kórtermekhez és az orvosi szobákhoz tartozó vizes blokkok falára csempeburkolat került, szintén épülettömbökként eltérő színű dekorcsíkkal ellátva. Ugyancsak csempeburkolatot kaptak a kórtermek és orvosi szobák vizes blokkjainak és az épített zuhanyzók falai.
A nedvszívó aljzatokon Primer G-vel, a nem nedszívó aljzatokon Eco Prim Grippel végeztek alapozást. A 30x30 cm-es, vagy az annál kisebb méretű lapokhoz az Adesilex P9-et alkalmazták, míg a nagyobb burkolóelemek esetén a Keraflex ragasztó nyújtott megoldást.
Valamennyi burkolat esetén Keracolor FF Flex fugaanyaggal tömítették a fugahézagokat. A vizes helyiségek kent szigeteléséhez leggyakrabban a Mapelastic Aquadefense-t alkalmazták, de sor került a Monolastic és a Mapelastic használatára is. A betongerendákkal fedett aknák felett Mapetex szövetet alkalmaztak, hogy rugalmas felületet hozzanak létre, ami a gerendák apróbb mozgásait képes felvenni. Ugyanilyen okokból a a rugalmas Mapelastic-ot Mapetex Sel szövettel erősítették meg. A lábazatok és a belső sarokprofil beépítésénél a takaríthatósági szempontok íves illeszkedést követeltek meg, amit utólagosan beépíthető alumínium profilokkal oldottak meg. Ezek rögzítéséhez a színtelen, magas minőségű Mapesil Z hézagtömítő szilikont alkalmazták.
Műgyanta burkolat a hőközpontokban és egyéb kiszolgáló helyiségekben került kialakításra 1000 m² területen. A feladathoz a Mapefloor 500 W terméket alkalmazták Primer SN előzetes alapozással.
A melegburkolatok közül PVC és vezetőképes PVC került lefektetésre összesen 16.500 m² területen: PVC burkolatot összesen 15.000 m²-en, vezetőképes PVC-t 1500 m² területen alkalmaztak.
Vezetősávval és forduló elemekkel ellátott PVC burkolatot kaptak az orvosi szobák és kórtermek közötti közlekedők. Ugyancsak PVC burkolattal látták el magukat a kórtermeket és az orvosi szobákat is.
A melegburkolat ragasztása előtt az aljzatok kiegyenlítését végezték el Ultraplan Eco 20 és Ultraplan Eco kiegyenlítő anyagokkal. Az alapozást Primer G-vel végezték. Az aljzatok foltszerűen jelentkező hiányait a gyorskötő Planipatch-csal javították. A PVC burkolat ragasztásához az Ultrabond 333 és az Ultrabond Eco V4 SP ragasztóanyagokat alkalmazták. A lábazatok rögzítését az Adesilex LP termékkel végezték.
A vezetőképes PVC burkolat a műtőkbe és azokba a helyiségekbe került, ahol sugárzásos gyógykezelést alkalmaznak. A vezetőképes PVC ragasztását Ultrabond Eco V4 SP vezetőképes termékkel oldották meg

A beruházás során alkalmazott Mapei termékek letölthető adatlapjaiért kattintson a hír alatti termékképekre, amennyiben árajánlatot, bővebb információt vagy katalógust szeretne kérni a Mapei Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
 

Termék
Cég
Székhely: 2040 Budaörs, Sport u. 2.
Telefon: +36 23 501 670
Fax: +36 23 501 666
E-mail:
Web: www.mapei.hu
Fehér Zita
központi szaktanácsadó +36 23 449 600
   
   
   
1937-ben Milánóban alapított Mapei mára világelső az építőipari ragasztók és építőkémiai termékek gyártásában. A Mapei termékei, ragasztók és az építőipari segédanyagok, hozzájárulnak az életminőségünk jobbá tételéhez és lakókörnyezetünk esztétikájának, komfortjának és biztonságának javításához. Másrészről a termékek teljesítményének és színeinek széles skálája nemcsak a megbízhatóságot és stabilitást biztosítják, hanem segítik és arra buzdítják a tervezőket és designereket, hogy további szebb, egészségesebb és biztonságosabb épületeket alkossanak.
Kulcsszavak:  mapei  kórház  burkolat  burkolás  melegburkolat  hidegburkolat  betonjavítás  Primer  G  Eco  Prim  Grip  Ultraplan  Eco  Adesilex  P9  Keraflex  Mapelastic  Aquadefense  Mapelastic  Monolastic  Keracolor  FF  Flex  Mapesil  Z  alapozó  aljzatkiegyenlítő  ragasztóhabarcs  hézagtömítő  fuga