proidea.hu online termékinformációs katalógus

Magas minőségű Mapei termékeket alkalmaztak a Demjén Thermal SPA barlangfürdő építésénél


2015. október 09.

A legnagyobb Mapei jelenlétre a hidegburkolatok kivitelezése során került sor

Miért előnyös a Mapei termékek alkalmazása? A kérdésre könnyedén válaszolhatunk, ha megnézzük, hogyan segítettek a Mapei megoldások hazánk legújabb, s egyúttal Közép-Európa legnagyobb barlangfürdőjének megépítése során.

A legnagyobb Mapei jelenlétre a hidegburkolatok kivitelezése során került sor, de a kivitelezők a Mapei betontechnológiai és építéskémiai termékeket is alkalmazták.
A betontechnológia területéről még a szerkezetépítés szakaszában a Mapequick AF 1000 kötésgyorsítót használták, míg az építéskémiai anyagokból, a későbbi kivitelezési szakaszok során a betonjavító habarcsokat, a Mapegrout 430-at és a Planitop 400-at. A betonfelületek hajszál-repedéseinek javítását Epojet epoxigyantával oldották meg.

Az új barlangfürdő fantasztikus belső tereit többek között a burkolatok teremtik meg, s ez utóbbiak kiválóságához a magas minőségű Mapei termékek is hozzájárultak. A Mapei hidegburkolati megoldásokat 4500-5000 m²-en alkalmazták.

A burkolás előtti fogadófelületek kialakítását a Planitop Fast 330 és az Adesilex P4 kiegyenlítő anyagokkal oldották meg. A meglévő aljzatok felületi szilárdítására a Prosfas alapozót alkalmazták. A Planitop Fast 330 közkedvelt kiegyenlítő anyag, különösen a medencékben végzett aljzatképzéshez, de szinte bármilyen területen és burkolat alá kiváló és gyors munkát tesz lehetővé. Ahol félfolyós kiegyenlítő anyagra volt szükség, ott a szintén gyorskötő Adesilex P4-et használták. Az Adesilex P4, félfolyós tulajdonságának köszönhetően, különösen alkalmas lokális aljzathibák kijavítására burkolás előtt. A Prosfas aljzatszilárdító alapozó alkalmazása a projekt során lehetővé tette a nem megfelelően szilárd felületű aljzatok helyreállítását.
Úgy a medencéket, mint minden használati vízzel terhelt területet, kent vízszigeteléssel láttak el a hidegburkolatok fektetése előtt. Ehhez a már megszámlálhatatlan alkalommal bizonyított Mapelastic, rugalmas, repedésáthidaló, illetve a gyorskötő, egyszerű és gyors felhasználást biztosító, Mapelastic AquaDefense kenhető vízszigetelő anyagokat választották.
A legváltozatosabb termékfelhasználás a hidegburkolati ragasztók terén történt. A választásnál a legfontosabb szempont a burkolatok különbözősége és a későbbi használatból eredő terhelés volt. A medencék kerámia és kerámia mozaik burkolatait, valamint az üvegmozaik burkolatokat gyorskötő Elastorapid ágyazatba fektették. A fehér színben is elérhető Elastorapid fokozott terhelhetőségű, nagy alakváltozásra képes termék, amely nagyon jól bírja az erős igénybevételt, és problémás felületeken is jól tapad. A ragasztóanyag gyorskötő tulajdonságának köszönhetően a medencék a burkolás után három nappal már feltöltésre kerülhettek.
A medenceterek és a pihenőterek közepes és kisméretű burkolataihoz a Keraflex S1 ragasztót alkalmazták. Amennyiben kent szigetelésre normálméretű lapokkal burkolunk, ez a magas minőségű S1-es ragasztóanyag fokozott terhelés esetén is garantáltan tartós megoldást nyújt. Gyakran az aljzat egyenetlenségei, vagy a lapok jellege miatt vastagabb ágyazatra van szükség. Ilyenkor jó választás a barlangfürdőben is alkalmazott Keraflex Maxi S1 középvastag ágyazatú ragasztó, ami alacsony porzásának köszönhetően a kivitelezők egészségét és a környezet tisztaságát is óvja. A vizesblokkok csempeburkolatait a lecsúszásmentes, szintén fokozottan terhelhető Adesilex P9 termékkel ragasztották.
Az egyetlen látszó segédanyag a burkolatok hézagaiban meghúzódó fugázóanyag. Minden hatás, ami a burkolatot éri, a fugázóanyagot is terheli, legyen az nedvesség, vegyszer vagy mechanikai terhelés. A medencékben alkalmazott Kerapoxy CQ, könnyű felhasználhatóságú, jó vegyi ellenálló képességű, epoxi fugázóhabarcs kiválóan ellenáll a vízkezelő szereknek és a medencetisztításhoz használt anyagoknak is. A jó vízlepergető képességgel rendelkező, penészesedés-mentes Ultracolor Plus pedig ideális megoldás a párás, nedves közegben kiépített burkolatokhoz, így nem véletlen, hogy a medenceterekben, pihenőterekben és egyéb közösségi terekben ezzel az anyaggal tömítették a fugahézagokat az új barlangfürdő helyiségeiben.


A beruházás során alkalmazott Mapei termékek letölthető adatlapjaiért kattintson a hír alatti termékképekre, amennyiben árajánlatot, bővebb információt vagy katalógust szeretne kérni a Mapei Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
 

Termék
Cég
Székhely: 2040 Budaörs, Sport u. 2.
Telefon: +36 23 501 670
Fax: +36 23 501 666
E-mail:
Web: www.mapei.hu
Fehér Zita
központi szaktanácsadó +36 23 449 600
   
   
   
1937-ben Milánóban alapított Mapei mára világelső az építőipari ragasztók és építőkémiai termékek gyártásában. A Mapei termékei, ragasztók és az építőipari segédanyagok, hozzájárulnak az életminőségünk jobbá tételéhez és lakókörnyezetünk esztétikájának, komfortjának és biztonságának javításához. Másrészről a termékek teljesítményének és színeinek széles skálája nemcsak a megbízhatóságot és stabilitást biztosítják, hanem segítik és arra buzdítják a tervezőket és designereket, hogy további szebb, egészségesebb és biztonságosabb épületeket alkossanak.
Kulcsszavak:  mapei  Demjén  Thermal  SPA  barlangfürdő  hidegburkolatok  betontechnológia  építéskémia  betonjavító  habarcsok  Mapequick  AF  1000  kötésgyorsító  Mapegrout  430  Planitop  400  Planitop  Fast  330  Adesilex  P4  kiegyenlítő  anyagok  Prosfas  alapozó  Planitop  Fast  330  Adesilex  P4  Mapelastic  AquaDefense  kenhető  vízszigetelés  hidegburkolat  ragasztók  Elastorapid  Keraflex  S1  Kerapoxy  CQ  epoxi  fugázóhabarcs