proidea.hu online termékinformációs katalógus

Mapei megoldások a tökéletes medenceburkolathoz


2016. augusztus 03.

A szakszerű kivitelezés alapjaiban határozza meg az elkészült medence várható élettartamát és használhatóságát

A medencetest kialakítása, annak minősége és tulajdonságai alapjaiban határozzák meg az elkészült medence alkalmasságát, várható élettartamát és használhatóságát. Ha a medencetest kialakítása szakszerű, akkor a burkolásra váró vasbeton szerkezet vízzáró, megfelelően szilárd, tömör, repedésmentes és a szükséges betontakarással rendelkezik. Amennyiben nem vettünk részt a szerkezet kialakításában, úgy mindenféleképpen ellenőrizzük le, hogy megtörtént-e a víztartási próba, s hogy az a megfelelő eredménnyel járt-e. Csak olyan medence burkolati kialakításának álljunk neki, amely átesett már az eredményes vízpróbán!

Kiegyenlítés elkészítése

A kialakított vasbeton medencetest síkjai jellemzően nem megfelelő pontosságúak a burkolat fogadásához. Különösen igaz ez a burkolat, a medencefejek és a medencefenék lejtései esetében. Így ezek kiegyenlítését el kell végezni. A megtisztított, megfelelő felületi szilárdságú, vízzáró medencetestet elő kell nedvesíteni.
A mattnedves, tehát vízfilm-mentes felületen a medencetest kiegyenlítését Planitop Fast 330 gyorskötő, szálerősítéses, kenhető, állékony kiegyenlítő anyaggal lehet elvégezni, mind a falakon, mind az aljzaton. A Planitop Fast 330 nagy előnye, hogy könnyen kezelhető termék és 3-30 mm rétegvastagságig alkalmazható egy rétegben.
A medence alján, különösen 2 cm feletti vastagság esetén, jó megoldást nyújthatnak még a Topcem esztrichcement, és a Topcem Pronto készre kevert szárazesztrich is, az aljzathoz kontakt módon lekötve. Tapadóhídként alkalmazzuk Planicrete, víz és Topcem keverékét.
A Planitop Fast 330 kiegyenlítő habarcs igen népszerű a kivitelezők között. Köszönhető ez könnyű és gyors bedolgozásának és ideális állagának.

Kent vízszigetelés kialakítása

A kiegyenlített felületeket kenhető vízszigeteléssel kell ellátni. A szerkezeti dilatációk felett, a szigetelés felvitelét megelőzően Adsilex PG1 kétkomponensű epoxi ragasztóval ragasszunk le Mapeband TPE vízzáró rugalmas szalagot.
A falcsatlakozásoknál, fal-padló csatlakozásoknál, az aljzat dilatációs hézagainál és a csőáttöréseknél a megfelelő Mapeband hajlaterősítő szalag és kiegészítők beépítésére van szükség.
A Mapeband elemeket Mapelastic rétegbe ágyazzuk. A szigetelő bevonat kialakítására a víznyomásálló, kenhető és szórható Mapelastic a legalkalmasabb, és a legtöbbet bizonyított megoldás. Két rétegben, összesen legalább 2 mm vastagságban kell felhordani.
Medencék esetén, különösen nagyobb terhelésnek kitett felületeken, az első rétegbe teljes felületen Mapenet 150 üvegszövet hálót érdemes beágyazni, a feszültség levezető és repedésáthidaló képesség javítása érdekében. Ez a szigetelőrendszer vízzáró marad még a vasbetonszerkezet zsugorodása, vagy a terhelések miatt keletkező mozgások után is, és kiegyenlíti a vasbetonszerkezet és a burkolat között jelentkező, a szerkezetek különböző hőmozgásaiból adódó feszültségeket is.
A Mapeband hajlaterősítő szalaggal biztosíthatjuk, hogy a kent vízszigetelő rendszer folytonos legyen a teljes medencetesten.

Medenceburkolat ragasztása

Az így vízszigetelt felületre, öt nap technológiai idő kivárását követően kerülhet felragasztásra a kiválasztott burkolat. A kiválasztott ragasztó elsősorban a burkolat típusától függ. Üvegmozaikok jól ragaszthatóak fehér Kerabond T és Isolastic megfelelő keverékével, kerámiaburkolathoz pedig jó választás lehet a Keraflex S1.
Természetesen gyorskötésű ragasztók is választhatóak. Például az Elastorapid, ami fehér és szürke színben is elérhető, és megfelelő szinte bármilyen medencében előforduló hidegburkolathoz.

Medenceburkolat fugázása

A ragasztást követő fugázás a burkolólapokkal együtt biztosítja a magas szintű esztétikai megjelenést. Lehetőség van cementkötésű fugázó, például az Ultracolor Plus gyorskötésű fugázóhabarcs, vagy a Kerapoxy epoxigyanta alapú termékcsalád, jelentősen nagyobb vegyi ellenálló képességű, gyakorlatilag nulla vízfelvételű fugaanyagaink választására is. A közvetlen és jelentős vegyi terhelés a felületen a fugázóanyagot éri. Általánosságban elmondható, hogy az epoxigyanta alapú fugázók bár költségesebb, de mindenféleképpen hosszabb élettartamú megoldást jelentenek. A burkolat tartóssága szempontjából meghatározó a medence tisztításához használt anyagok töménysége, a tisztítás gyakorisága, és a leöblítés alapossága a tisztítás után. A vízben jelenlévő magasabb oldott anyag tartalom több lerakódással, kiválással jár, így ilyen esetekben a tisztítás várhatóan az átlagosnál nagyobb terhelést fog jelenteni a hidegburkolat számára. Ezért érdemes például termálvizes medencékhez és magas oldott ásványi anyag tartalmú vizekhez epoxi fugázót választani.
Falcsatlakozások, dilatációs hézagok, illetve a burkolat és beépített elem csatlakozások, a hézagok oldalaira felhordott Primer FD alapozás után, a fugaszínek színválasztékával megegyező színekben rendelkezésre álló Mapesil AC penészedés gátló, rugalmas szilikonnal tölthetők ki.

Üvegmozaik burkolatot kiválóan ragaszthatunk a fehér színben is elérhető Kerabond T-vel, melyhez Isolastic-ot adagolunk.

Válasszunk fugázóanyagot a Kerapoxy termékcsaládból, ha nulla vízfelvételű, vegyi terhelésnek is ellenálló, rendkívül tartós megoldást szeretnénk elérni.


A szakszerű medenceburkoláshoz ajánlott Mapei termékek letölthető katalógusaiért kattintson a hír alatti termékképekre. Amennyiben árajánlatot vagy bővebb információt szeretne kérni a Mapei Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
 

Termék
Cég
Székhely: 2040 Budaörs, Sport u. 2.
Telefon: +36 23 501 670
Fax: +36 23 501 666
E-mail:
Web: www.mapei.hu
Fehér Zita
központi szaktanácsadó +36 23 449 600
   
   
   
1937-ben Milánóban alapított Mapei mára világelső az építőipari ragasztók és építőkémiai termékek gyártásában. A Mapei termékei, ragasztók és az építőipari segédanyagok, hozzájárulnak az életminőségünk jobbá tételéhez és lakókörnyezetünk esztétikájának, komfortjának és biztonságának javításához. Másrészről a termékek teljesítményének és színeinek széles skálája nemcsak a megbízhatóságot és stabilitást biztosítják, hanem segítik és arra buzdítják a tervezőket és designereket, hogy további szebb, egészségesebb és biztonságosabb épületeket alkossanak.
Kulcsszavak:  mapei  medence  medencetest  medenceburkolat  medenceburkolás  hidegburkolat  aljzatkiegyenlítés  aljzatkiegyenlítő  vízszigetelés  ragasztás  ragasztó  fugázás  fugázó