Mapei megoldások a tökéletes medenceburkolathoz

A szakszerű kivitelezés alapjaiban határozza meg az elkészült medence várható élettartamát és használhatóságát

A medencetest kialakítása, annak minősége és tulajdonságai alapjaiban határozzák meg az elkészült medence alkalmasságát, várható élettartamát és használhatóságát. Ha a medencetest kialakítása szakszerű, akkor a burkolásra váró vasbeton szerkezet vízzáró, megfelelően szilárd, tömör, repedésmentes és a szükséges betontakarással rendelkezik. Amennyiben nem vettünk részt a szerkezet kialakításában, úgy mindenféleképpen ellenőrizzük le, hogy megtörtént-e a víztartási próba, s hogy az a megfelelő eredménnyel járt-e. Csak olyan medence burkolati kialakításának álljunk neki, amely átesett már az eredményes vízpróbán!

Kiegyenlítés elkészítése

A kialakított vasbeton medencetest síkjai jellemzően nem megfelelő pontosságúak a burkolat fogadásához. Különösen igaz ez a burkolat, a medencefejek és a medencefenék lejtései esetében. Így ezek kiegyenlítését el kell végezni. A megtisztított, megfelelő felületi szilárdságú, vízzáró medencetestet elő kell nedvesíteni.
A mattnedves, tehát vízfilm-mentes felületen a medencetest kiegyenlítését Planitop Fast 330 gyorskötő, szálerősítéses, kenhető, állékony kiegyenlítő anyaggal lehet elvégezni, mind a falakon, mind az aljzaton. A Planitop Fast 330 nagy előnye, hogy könnyen kezelhető termék és 3-30 mm rétegvastagságig alkalmazható egy rétegben.
A medence alján, különösen 2 cm feletti vastagság esetén, jó megoldást nyújthatnak még a Topcem esztrichcement, és a Topcem Pronto készre kevert szárazesztrich is, az aljzathoz kontakt módon lekötve. Tapadóhídként alkalmazzuk Planicrete, víz és Topcem keverékét.
A Planitop Fast 330 kiegyenlítő habarcs igen népszerű a kivitelezők között. Köszönhető ez könnyű és gyors bedolgozásának és ideális állagának.

Kent vízszigetelés kialakítása

A kiegyenlített felületeket kenhető vízszigeteléssel kell ellátni. A szerkezeti dilatációk felett, a szigetelés felvitelét megelőzően Adsilex PG1 kétkomponensű epoxi ragasztóval ragasszunk le Mapeband TPE vízzáró rugalmas szalagot.
A falcsatlakozásoknál, fal-padló csatlakozásoknál, az aljzat dilatációs hézagainál és a csőáttöréseknél a megfelelő Mapeband hajlaterősítő szalag és kiegészítők beépítésére van szükség.
A Mapeband elemeket Mapelastic rétegbe ágyazzuk. A szigetelő bevonat kialakítására a víznyomásálló, kenhető és szórható Mapelastic a legalkalmasabb, és a legtöbbet bizonyított megoldás. Két rétegben, összesen legalább 2 mm vastagságban kell felhordani.
Medencék esetén, különösen nagyobb terhelésnek kitett felületeken, az első rétegbe teljes felületen Mapenet 150 üvegszövet hálót érdemes beágyazni, a feszültség levezető és repedésáthidaló képesség javítása érdekében. Ez a szigetelőrendszer vízzáró marad még a vasbetonszerkezet zsugorodása, vagy a terhelések miatt keletkező mozgások után is, és kiegyenlíti a vasbetonszerkezet és a burkolat között jelentkező, a szerkezetek különböző hőmozgásaiból adódó feszültségeket is.
A Mapeband hajlaterősítő szalaggal biztosíthatjuk, hogy a kent vízszigetelő rendszer folytonos legyen a teljes medencetesten.

Medenceburkolat ragasztása

Az így vízszigetelt felületre, öt nap technológiai idő kivárását követően kerülhet felragasztásra a kiválasztott burkolat. A kiválasztott ragasztó elsősorban a burkolat típusától függ. Üvegmozaikok jól ragaszthatóak fehér Kerabond T és Isolastic megfelelő keverékével, kerámiaburkolathoz pedig jó választás lehet a Keraflex S1.
Természetesen gyorskötésű ragasztók is választhatóak. Például az Elastorapid, ami fehér és szürke színben is elérhető, és megfelelő szinte bármilyen medencében előforduló hidegburkolathoz.

Medenceburkolat fugázása

A ragasztást követő fugázás a burkolólapokkal együtt biztosítja a magas szintű esztétikai megjelenést. Lehetőség van cementkötésű fugázó, például az Ultracolor Plus gyorskötésű fugázóhabarcs, vagy a Kerapoxy epoxigyanta alapú termékcsalád, jelentősen nagyobb vegyi ellenálló képességű, gyakorlatilag nulla vízfelvételű fugaanyagaink választására is. A közvetlen és jelentős vegyi terhelés a felületen a fugázóanyagot éri. Általánosságban elmondható, hogy az epoxigyanta alapú fugázók bár költségesebb, de mindenféleképpen hosszabb élettartamú megoldást jelentenek. A burkolat tartóssága szempontjából meghatározó a medence tisztításához használt anyagok töménysége, a tisztítás gyakorisága, és a leöblítés alapossága a tisztítás után. A vízben jelenlévő magasabb oldott anyag tartalom több lerakódással, kiválással jár, így ilyen esetekben a tisztítás várhatóan az átlagosnál nagyobb terhelést fog jelenteni a hidegburkolat számára. Ezért érdemes például termálvizes medencékhez és magas oldott ásványi anyag tartalmú vizekhez epoxi fugázót választani.
Falcsatlakozások, dilatációs hézagok, illetve a burkolat és beépített elem csatlakozások, a hézagok oldalaira felhordott Primer FD alapozás után, a fugaszínek színválasztékával megegyező színekben rendelkezésre álló Mapesil AC penészedés gátló, rugalmas szilikonnal tölthetők ki.

Üvegmozaik burkolatot kiválóan ragaszthatunk a fehér színben is elérhető Kerabond T-vel, melyhez Isolastic-ot adagolunk.

Válasszunk fugázóanyagot a Kerapoxy termékcsaládból, ha nulla vízfelvételű, vegyi terhelésnek is ellenálló, rendkívül tartós megoldást szeretnénk elérni.


A szakszerű medenceburkoláshoz ajánlott Mapei termékek letölthető katalógusaiért kattintson a hír alatti termékképekre. Amennyiben árajánlatot vagy bővebb információt szeretne kérni a Mapei Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
A hírben szereplő termékek
Ultracolor Plus fugázóhabarcs
 
Ultracolor Plus fugázóhabarcs

Gyorskötésű és gyorsszáradású, fokozott terhelhetőségű, polimerekkel módosított, kivirágzásmentes, fugázóhabarcs 2 és 20 mm közötti fugaszélességekhez. Víztaszító DropEffect® és penészedésgátló BioBlock® technológiával készült.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
Kerapoxy CQ fugázóhabarcs
 
Kerapoxy CQ fugázóhabarcs

Kétkomponensű, saválló epoxi fugázóanyag legalább 2 mm széles fugahézagokhoz. Rendkívül könnyű felhordani és letisztítani.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
Mapesil AC hézagkitöltő
 
Mapesil AC hézagkitöltő

Tökéletesen tapadó, penészedésálló, ecetsav-tartalmú, rugalmas szilikon tömítőanyag, amely és a Mapei fugázók színeiben kapható.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
Elastorapid ragasztóhabarcs
 
Elastorapid ragasztóhabarcs

Fokozott terhelhetőségű, jól alakítható, gyorskötésű és gyors száradású, lecsúszásmentes, nyújtott nyitott idejű, cementkötésű, kétkomponensű ragasztóhabarcs kerámia burkolólapokhoz és kőlapokhoz.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
Keraflex S1 ragasztóhabarcs
 
Keraflex S1 ragasztóhabarcs

Fokozott terhelhetőségű, alakítható, lecsúszásmentes nyújtott nyitott idejű, cementkötésű ragasztóhabarcs kerámia burkolólapokhoz és kőlapokhoz.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
Planitop Fast 330 kiegyenlítőhabarcs
 
Planitop Fast 330 kiegyenlítőhabarcs

Gyorskötésű, szálerősítéses, cementkötésű kiegyenlítőhabarcs bel- és kültéri padlók és falak 3-30 mm közötti simításához és kiegyenlítéséhez.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
Isolastic rugalmasító latex
 
Isolastic rugalmasító latex

Latex adalékszer cementkötésű ragasztók alakíthatóságának javítására.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
Kerabond T ragasztóhabarcs
 
Kerabond T ragasztóhabarcs

Lecsúszásmentes, cementkötésű ragasztó habarcs kerámia burkolólapokhoz.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
Mapelastic kent vízszigetelés
 
Mapelastic kent vízszigetelés

Kétkomponensű rugalmas cementkötésű habarcs betonok, úszómedencék és erkélyek vízszigetelésére.

Termékismertető
Tovább
Termék kártya
Kategóriák
Fugázóanyagok
Fugázóanyagok
Hidegburkolat-ragasztók
Hidegburkolat-ragasztók
Aljzatkiegyenlítők
Aljzatkiegyenlítők
Betonadalékszerek, habarcs-adalékszerek, segédanyagok
Betonadalékszerek, habarcs-adalékszerek, segédanyagok
Tömítő masszák, tömítő profilok
Tömítő masszák, tömítő profilok
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...