proidea.hu online termékinformációs katalógus

Lindab SRP Click lemezekkel fedték Győrben a Leier Üzletházat


2015. október 26.

A tetőfelület tetőablakokkal történő áttörése, a síklemezből készült kiugrók, valamint az ablakszegélyek megoldásai voltak a munka jellegzetességei

A HN Manzard Kft., amely évtizedek óta foglalkozik tetőfedéssel, szigeteléssel, ezúttal a Győr történelmi városnegyedében épült Leier Üzletház burkolására kapott megbízást. Közel 800 m²-nyi tetőfelületet fedtek le a Lindab SRP Click anyagával. Az előkorcolt síklemezzel kapcsolatban szerzett tapasztalatairól kérdezték a kft. ügyvezetőjét, Horváth Lászlót.
Mióta dolgoznak a Lindab tetőburkoló lemezeivel?
"Közel húsz éve használjuk ezeket a svédacél alapanyagból készült, tűzihorganyzott termékeket - a cserepes lemezektől a síklemezekig. Ha az anyag tartós, esztétikus, könnyen szerelhető, az a kivitelező számára is többszörös előnyt jelent: gyorsan halad a munka, a megrendelő elégedett, nincsenek garanciális panaszok. A céggel való kapcsolatunk kezdete óta számos tanfolyamukon, továbbképzésükön termékbemutatójukon vettünk részt. Mára a kft.-énk a Lindab azon partnerei sorába tartozik, akiket kivitelezőként ajánlanak a vevőik számára. Ezt a megbízást is az ő közvetítésükkel kaptuk."

Mik voltak a munka jellegzetességei?
"Egy 600 m² alapterületű - irodáknak, üzleteknek helyet adó - kétszintes épületen kellett megoldanunk a tető fedését. A közel 800 m²-es felületre a megrendelők eleve antracit színű SRP Click lemezekből álmodták meg a burkolatot, hiszen ez a fehér homlokzattal és - a klasszikus, elegáns, fémes csillogás miatt - a negyed archaikus építészeti stílusához is jól illeszkedik. A 20°-os lejtésű nyeregtetőn több ún. áttörést is meg kellett oldanunk, ugyanis 16 tetőablak tagolja felületet. Speciális megoldásokat igényeltek a bejárati ajtó felett elhelyezkedő síklemezből készült kiugrók is, valamint az ablakszegélyek. A hajlatok - vagy ahogyan szakmai nyelven mondjuk a vápák - borítását az SRP Click használata esetében ún. akasztófalccal oldjuk meg. Így indítjuk az adott felületet. Ez biztosítja, hogy a vízátbukások esetén se legyen beszivárgás."

Milyen előnyökkel jár ilyen estekben az SRP Click alkalmazása?
"Ahogy a név is mutatja, a Lindab termékben az az újítás, hogy már a gyárban elvégzik az előkorcolást. A lemezeket valóban csak "klikkelni", azaz összepattintani kell. Elhagyható tehát az a munkafázis, amikor a bádogos bizonyos célszerszámokkal maga hozza létre az anyagon a kapcsolható formákat. Ennek köszönhetően jelentősen rövidebb lesz a szerelésre fordítandó idő. Ezt a feladatot például az öt fős csapatom másfél hét alatt végezte el. Nagy előnye továbbá az SRP Clicknek, hogy az idomok dupla falccal vannak korcolva, ezért nagyon jó a vízzáró képességük. Esztétikai szempontból pedig az is lényeges, hogy nem látszanak a rögzítések. Ha a minőséget nézzük, meg kell említeni, hogy a tűzihorganyzáson és az alapozó rétegen kívül a korrodálódást egy harmadik védelmi vonal, azaz a külső festés is akadályozza. Ezzel a réteggel a lapok mindkét oldala be van vonva. Az sem hátrány, hogy igen nagy színválasztékban áll rendelkezésre."
Hogyan folyt az együttműködés a Lindabbal az építkezés során?
"Ahogyan eddig is, az expert mindig készségesen a rendelkezésünkre állt, segített. Ráadásul most nagyobb szükségünk is volt rá, mert az eredetileg elvállat feladat közben a megrendelőnk azt újabbakkal egészítette ki. A ház Zrínyi utca felőli homlokzatát ugyanis a telken álló, régebbi épület stílusához kellett igazítani a történelmi városképhez illeszkedően. Hirtelen újabb anyagokat kellett tehát rendelnünk a Lindabtól igen rövid határidőre, hiszen nem akartunk leállni a munkával. Szinte pillanatok alatt teljesítették a kérésünket. Ehhez tudni kell, hogy a Lindabnál olyan gyártó program működik, amely a megrendelésben foglalt paraméterek alapján egyedi hosszúságúra vágja az egyébként két fajta standard szélességben készült lemezeket.
Mi a kivitelezés előkészítésekor mezőkre osztottuk a tetőfelületet. Ennek megfelelően rendeltünk különböző hosszúságokat. A cég ezeket külön-külön egyértelmű jelölésekkel ellátva, fakalodákban szállította. Ezt daruval emeltük a munkaterületre, és a meglévő "kottánk" alapján egyszerű volt a kiosztás.

Milyen kiegészítőket, illetve tetőbiztonsági elemeket építettek be?
"A vízelvezetést egy antracit színű Lindab Rainline ereszcsatornával oldottuk meg. Mivel az épület passzív ház, azaz közel nulla energiaigényű, nincs kéménye. Ezért szerelőjárdát nem szereltünk. Felhelyeztük viszont azokat a hófogókat, amelyek gondoskodnak téli időszakban a járókelők védelméről."

Milyen jellegű tetőkhöz ajánlja az SRP Clicket?
"Bár az áttöréseket és a vápákat esetünkben is szépen meg tudtuk oldani, alapvetően mégis a kb. 20°-os lejtésű nyereg vagy félnyereg tetők esetében a legpraktikusabb, ahol nincsenek hajlatok és kevesebb az áttörés. Mi például családi házak és egyszerűbb struktúrájú tetők esetében előszeretettel ajánljuk az ügyfeleinknek. Speciális szerszámokat nem igényel. Sőt, a Lindab a biatorbágyi gyárában még a vízelvezető csatornák illesztési helyeit is kicsípi annak érdekében, hogy a helyszínen ne kelljen már vágni az ereszvonalat. Ennek megvan az az előnye is, hogy a felületen biztosan nem sérülhet a korróziógátló réteg. Még ezen az apró részen sem támadhat a rozsda.
Az SRP Click esetében viszont nem csupán a tető burkolat minősége, hanem az épület statikai adottságai, illetve a megrendelő esztétikai igényei felől is érdemes közelíteni.
Az elsőként említett szempont alapján kiemelendő az anyag kis önsúlya. Jóval csekélyebb, mint a szilikát alapú cserepeké. Ez a tulajdonsága alkalmassá teszi pl. régebbi épületek tetőzetének felújítására, hiszen nem terheli jelentős mértékben a tartószerkezetet.
Bár sokszor alkalmazzák műemléki jellegű vagy klasszikus stílusú épületeken, az SRP Click által kiadott textúra a modern házaknak is látványos koronája lehet."
Az SRP Click lemezfedéssel kapcsolatban további információért kattintson a hír alatti termékképre, ha árajánlatot, bővebb felvilágosítást vagy katalógust szeretne kérni a Lindab Profil munkatársától, használja a megfelelő gombot.
 

Termék
Cég
Székhely: H-2051 Biatorbágy, Állomás u. 1/A.
Telefon: +36 23 531 300
Fax: +36 23 310 703
E-mail:
Web: www.lindab.hu
Polgár Dávid
kereskedelmi igazgató  
   
   
   
A Lindab Kft. a Lindab Group leányvállalataként 1992-óta van jelen Magyarországon. A nemzetközi cégcsoport tagjaként a Lindab Kft. légtechnikai rendszerekhez és könnyűszerkezetes épületekhez fejleszt, gyárt és értékesít minőségi termékeket és összetett megoldásokat. A vállalat termékei egyaránt hasznosíthatóak az agrár- és ipari termelésben, az energetikában, a lakó- és irodaházak korszerűsítésében, valamint a honvédelem területén is. A Lindab termékeit és szolgáltatásait a prémium minőség, a könnyű szerelhetőség, valamint az energiahatékonyság és a környezettudatosság jellemzi.
További hírek a Sík fémlemez tetőburkolatok és homlokzatburkolatok termékkategóriában
További hírek a Tetők, homlokzatok termékkategóriában
További hírek az Építés termékkategóriában
Kulcsszavak:  Lindab  SRP  Click  lemezfedés  tetőfedés  nyeregtető  tetőprofil  síklemezes  fémlemez  Leier  Üzletház  előkorcolt