Korszerű és gazdaságos esővízgyűjtés a Leier vasbeton tartályaival

Az LBT tartályok ideális megoldást nyújtanak a csapadékvíz tárolására

Kertünk állapotán és hamarosan a rezsiszámláinkon is érzékelhetjük, eljött az ideje, hogy a vízhasználatról is elgondolkodjunk. Jövő nyáron például már ne az időjárás szeszélyétől függhessen, tudunk-e locsolni vagy sem. Ennek érdekében érdemes mielőbb egy strapabíró esővízgyűjtőt telepíteni, melyhez a Leier az alábbiakban bemutat egy megoldást, és költségcsökkentéssel kapcsolatos ötleteket is adnak.

Leier LBT vasbeton tartály
Leier LBT vasbeton tartály

Szelektív szemétgyűjtés, megújuló energiaforrások használata, víztakarékosság. És van, amiről le kell mondani, mert pocsékolásnak tűnik.
A "ne használjunk felesleges mennyiségű vizet például fürdésre, mosogatásra" üzenetek mellett az elmúlt hónapokban az öntözés kérdése is kritikus témává vált. A tisztított ivóvízzel való locsolásról lemondani azonban ebben az aszályos időjárásban, gyakorlatilag egyenlő a növények pusztulásával. A tavak, folyók és kutak rekord alacsony vízállása, a ritka és kevés mennyiségű csapadék még inkább annak átgondolására sarkallja az embert, hogy mihamarabb gyűjtse össze legalább azt, ami lehullik.

Meglepő, de utóbbi sem lehetetlen egy tartós és észrevehetetlen megoldással. Persze az elszánt döntés és anyagi eszközök mellett szükséges, hogy az eső is essen, hogy megteljen a földbe süllyesztett láthatatlan víztartály.

Gyűtjsük az esővizet föld alatti vasbeton tartályba

Lehet ellenérv, hogy nem fér el vagy nem esztétikus, de a földbe süllyesztett – és így láthatatlanná váló – Leier vasbeton tartályoknál ez sem akadály. Sőt, kerülhet az autóbeálló vagy éppen a kert egy része alá az esővíz gyűjtésére alkalmas 2, 4, 6, 8 vagy 10 m³-es gyűjtő, amely beépítés után akár azonnal terhelhető.

Leier LBT vasbeton tartály
Leier LBT vasbeton tartály

Kialakítása miatt nem kell azon aggódni, hogy a föld alatti feszültség hatására megreped, és így elfolyik az értékes, összegyűjtött víz, mint ami egy műanyag tartállyal egyszerűbben megtörténhet. Ez a vízveszteségen túl további költségeket is jelent, mivel ki kell cserélni a sérült tartályt. A vasbeton tartályokkal ez nem történhet meg. További előnye a más anyagú tárolókhoz képest a Leier vasbeton tartályok hosszú élettartama. A beton receptúrájának köszönhetően az sem jelent gondot, ha agresszív talajjal vagy talajvízzel érintkezik, mivel erősen korrózió- és szulfátálló betonból készül.

Építkezéskor könnyű előkészíteni a terepet

Egy építkezésen a tartály számára a megfelelő gödör kiásása minden bizonnyal egyszerűbb feladat, mint az utólagos telepítés, hiszen gyakran van a helyszínen megfelelő földmunkagép, amivel az előkészületek gyorsan kivitelezhetők. Az épület szerkezetépítése során vagy a födém beemelésekor rendelkezésre álló daru szintén hadra fogható a munkagödörbe történő beemeléshez. A tartály bekötése az összes többi gépészettel megoldható.

Utólagosan telepített esővízgyűjtés gazdaságosan

Sajnos a fenti lehetőségek csak új családi ház építése esetén könnyítik, gyorsítják és teszik olcsóbbá egy-egy vasbeton esővíztároló föld alatti telepítését. Ha azonban eldöntöttük, utólag is megéri a természet adta vizet a természet életben tartására fordítani és erre pénzt áldozni, gondoljuk végig a következőket, hátha költségtakarékosabbá is tehetjük a megvalósítást.

Fogjunk össze a környezetért – például a szomszéddal

Ne kerteljünk: egy-egy ilyen – mondjuk egy 2 m³ víz tárolására alkalmas – tartály ára nagyságrendileg 350-450.000 Forint. A telepítés – fuvarozás, daruzás, megelőző és befejező földmunka, bekötés és gépészeti eszközök költsége – nagyságrendileg ugyanekkora összegre rúghat. Ha azonban a szomszéddal, vagy szomszédokkal összefogva, egyidőben több vasbeton tartály kerül megrendelésre, akkor a fuvarköltségeket, és a a földmunka költségeit is megoszthatjuk.

A hírben szereplő termékek
Leier vasbeton tartályok
 
Leier vasbeton tartályok

Korszerű vasbeton tartályok, melyek ideális megoldást nyújtanak csapadék- és szennyvíz, ideiglenes vagy tartós tárolására. A beton receptúrájának köszönhetően nem jelent gondot, ha a tartály agresszív talajjal vagy talajvízzel érintkezik. Elérhetőek 2–10 m³ tároló kapacitás között, de ennél nagyobb igény esetén egyedi megoldást is tudnak kínálni.

CAD
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
Tovább
Termék kártya
Kategóriák
Csapadékvízszűrők, benzinleválasztók, olajleválasztók, zsírleválasztók
Csapadékvízszűrők, benzinleválasztók, olajleválasztók, zsírleválasztók
Tartályok
Tartályok
Mélyépítés
Mélyépítés
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...