A másodlagos fűtés szerepe

Érdemes egy másodlagos, bármely szolgáltatótól független fűtési rendszert is kiépíteni

A technológia szintjét és fejlődésének ütemét tekintve szerencsés korban élünk. A fejlődés az X generáció tagjai számára volt a legszembetűnőbb, hiszen az elmúlt 40-50 évben az élet minden területén tapasztalható változások mindenkit érintettek, mindenkire hatással voltak. Így jutottunk el a szalagos magnótól az MP3 lejátszóig és a streamelésig, az igényléstől a telepítésig éveket igénybe vevő postai telefonvonal bekötésétől a zsebünkben hordott mini számítógépekig.

A fejlődés az épületgépészetben, azon belül a tüzeléstechnikában is tetten érhető volt. Bár a tüzelőanyagok alig változtak, a tüzelőberendezések (kazán, kandalló, cserépkályha, stb.) óriási változáson mentek keresztül. Gondoljuk csak a rossz hatásfokú, álló vagy fali gázkazánokra, és mai utódaikra, a kondenzációs kazánokra, vagy a gyengén teljesítő régi kazánokra, amelyek helyett manapság pellet tüzelésű vagy faelgázosító kazánt használunk. A tüzelőberendezésekhez kapcsolódó kiszolgáló rendszerek is túlléptek a hegesztett csővezetéken, az öntöttvas radiátoron és az analóg termosztáton. Egészen új technológia áll ma már rendelkezésünkre: például az elektromos fűtés, vagy a különböző működési elvű hőszivattyúk, amelyek mára ismertté és elterjedtté váltak, legyen szó akár családi házról, akár társasházról. Bár a megújuló energia alkalmazásában még mindig a biomassza felhasználása tölti be a vezető szerepet, egyre több napelemes rendszer kerül kiépítésre. A napelemek támogatásával üzemeltetett tisztán elektromos és hőszivattyús berendezések olcsó, majdnem független rendszer kiépítését teszik lehetővé.

Függetlenül attól, hogy biztonsági vagy gazdaságossági megfontolás alapján döntünk, érdemes törekedni egy másodlagos, bármely szolgáltatótól független fűtési rendszer kiépítésére is. Ilyen például egy bármely elektromos tartozék nélkül működni képes kandalló, kandallókályha, cserépkályha, vagy egy egyszerű tea tűzhely egy olyan huzathatásra méretezett kéménnyel, ami szükség szerint a készülék égési levegő szükségletét is kielégíti. Ha a fizika eddig ismert és érvényben lévő törvényei nem változnak meg, akkor ezek a rendszerek mindig működni fognak. Ezeket a tüzelőberendezéseket és a hozzájuk tartozó kéményt, praktikusan az épület központi helyiségeiben érdemes elhelyezni. Így járulékos nyereségként könyvelhetjük el a meghitt, bensőséges hangulatot, és nem utolsó sorban a meleget, amelyet a kandallónk áraszt.

A kémény kiválasztásánál az az ideális állapot, ha már van konkrét elképzelés a tüzelőberendezést illetően, mert így a nevesebb gyártók, szolgáltatásaik keretén belül, a legjobb megoldást tudják kínálni Önnek. Ez azt jelenti, hogy a kémény típusának kiválasztása, átmérőjének meghatározása, az épület geometriai jellemzőinek, és a tüzelőberendezés ide vonatkozó paramétereinek figyelembe vételével történik. A tökéletes összhang pedig a biztonságon felül gazdaságos üzemeltetést is jelent.

Leier kémények másodlagos fűtéshez
Leier kémények másodlagos fűtéshez


Egy jól megválasztott kémény tehát vészhelyzetben kihúzhat bennünket a bajból, de nem szükséges csak végletekben gondolkodnunk. A kémény, és a rá csatlakoztatott tüzelőberendezés hangulati elemként is szolgálhat. Amellett, hogy gondoskodik a melegről, a barátságosan lobogó tűz, és a pattogó fahasábok hangja meghitt körülményeket teremt az otthonokban évezredek óta. Legyen szó bármilyen modern technológiáról, a tűz emberre gyakorolt érzelmi hatását semmi nem tudja pótolni.

Az érzelmi hatáson túl nem szabad megfeledkeznünk sokkal földhözragadtabb dolgokról sem. Egy ház, egy lakás nem csupán családi fészek, befektetés is lehet egyben. Egy befektetésnél a legfontosabb az értékállóság, és egy ingatlan esetében az értékállóság azoktól az értéknövelő komponensektől függ, melyek a mi ingatlanunkat megkülönböztetik egy másiktól. Manapság a földrajzi elhelyezkedés után az egyik legfontosabb szempont az épület energetikai besorolása és minden, ami ezzel összefügg. De még akkor is, amikor a leendő vásárlók már az okos házak felé kacsingatnak, egy jó helyre épített, használható kémény ugyanúgy értéknövelő tényező, mint a programozható redőny-vezérlés. Természetesen nem közvetlenül a kémény, hanem a kéményben rejlő lehetőségek azok, amelyek a többletet eredményezik.

Biztonság, függetlenség, harmónia.

A hírben szereplő termékek

Leier LSK kéményrendszer Leier SMART kéményrendszer Leier LK kéményrendszer Leier Multikeram LAS kéményrendszer
 
Leier kéményrendszerek
6 termék

A Leier kéményrendszereket hosszú használatra tervezték, kerámia béléscsövük több évtizedig ellenállnak a kémény üzemelése során keletkező káros anyagoknak (például a füst maró savjának) és az óhatatlanul kicsapódó nedvességnek is. A Leier kéménytípusai között bármilyen tüzelőanyaggal történő fűtéshez talál kéményt. Választhat univerzális (minden tüzelőanyaghoz kiváló) vagy speciális (az adott tüzelőanyaghoz a legoptimálisabb) kéményt.

6 termék
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
Tovább
Termék kártya

Kategóriák

Kémények
Kémények
Kályhák, kandallók
Kályhák, kandallók
Hőtermelők, hőleadók, hőcserélők, kémények
Hőtermelők, hőleadók, hőcserélők, kémények
Épületgépészet
Épületgépészet

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...