Hangszigetelés és hanggátlás korszerű Knauf Insulation anyagokkal

Az MTK városmajori ikercsarnokának felújítása során Nobasil ADE kőzetgyapot lapokat használtak

Az MTK városmajori ikercsarnokának felújítása során a kivitelező megkérdezte orvosát, gyógyszerészét – akusztikusát – és „a beteg meggyógyult”. A régi állapotában nagyon visszhangos, ezért élvezhetetlen és már egyébként is felújításra szoruló sportcsarnok mennyezetéről lekerült a veszélyes anyagnak minősített azbesztszigetelés, két külön használható termet alakítottak ki, és a belső tér teljesen megújult.

A felújítást megelőző szakvélemény egyértelműen megállapította, hogy a terem alakja és kialakítása akusztikailag kedvezőtlen, az elsődleges problémát a többszörös csörgővisszhang megjelenése okozza, illetve egyéb akusztikai problémákra is hatással van. Ez a jelenség már kis hangerő mellett is kialakult, a beszédérthetőség nagyon rossz volt, és negatívan hatott az emberek közérzetére, a sportolók felkészülésére is.

A felújításban nagy hangsúlyt kaptak a hangszigetelő anyagok. Az íves mennyezetre – statikai és egyéb okok miatt más megoldás nem is volt lehetséges – a kiváló akusztikai tulajdonságokkal rendelkező Nobasil ADE 70 kasíros anyag került, hangelnyelő burkolatként. Kiválasztása során fontos volt még a termék kis testsűrűsége, könnyű alakíthatósága is. A födémre nem lehetett nagyobb súlyt függeszteni, mint a korábbi terhelés volt, illetve figyelembe kellett venni az íves kupolaformát is, amelyben csak a lapok egyenkénti szabásával lehetett hézagmentes burkolatot kialakítani.

A 850 m² látszó felület miatt az esztétikai követelmények kiemelten fontos tényezővé váltak, így külön feladat lett a dűbelkép megtervezése. A hangelnyelő burkolat rögzítése a vékony héjszerkezeten szintén igényes munkát, nagy odafigyelést követelt a kivitelezést végző vállalkozó részéről.

A Nobasil ADE használatával az úgynevezett csörgővisszhang jelenséget sikerült megszüntetni, füllel nem érzékelhető mértékűre csökkenteni, amivel a legnagyobb hibaforrás megszűnt. Emellett az oldalfalakra 25 mm vastag festett, élképzett Heraklith-C homogén fagyapot lapokat rögzítettek, az akusztikai tervek szerint fém tartóvázra, a mögötte lévő részbe pedig 70-80 mm vastag közepes testsűrűségű üveggyapot tábla került.

Sokszor talán nem is gondolunk arra, hogy a hangok terjedése, visszaverődése milyen káros, kellemetlen hatást tud okozni épületen belül. Akusztikai tervezéssel ezek a problémák kezelhetők, és kaphatók is az erre a feladatra megfelelő anyagok.

A korábban inkább csak a magasépítésben ismert Heraklith® fagyapot lapok ma már finomabb szálszerkezettel, igényesebb felülettel készülnek, így látszó, hangelnyelő burkolatként is alkalmazhatók. Amennyiben önmagukban nem elegendőek erre a feladatra, különböző ásványgyapot termékekkel kombinálva lehet a kívánt hangszigetelési értékeket elérni.

Az akusztikai szakértő (Arató Akusztikai Kft.) által megtervezett és szakszerűen kivitelezett (Interép 2000 Kft., Menax Kft.) munka eredménye, hogy a 2 terem alkalmas magas színvonalú sportesemények egyidejű megrendezésére, egymás zavarása nélkül, a sportolók jobb körülmények között készülhetnek fel a versenyekre, és a közönség is átadhatja magát a versenyek feltétlen élvezetének.
 
Ha a Nobasil ADE kőzetgyapottal kapcsolatban árajánlatot, bővebb információt vagy katalógust szeretne kérni a Knauf Insulation munkatársától, használja a megfelelő gombot.

Kategóriák

Kőzetgyapot szigetelések
Kőzetgyapot szigetelések
Szigetelések
Szigetelések
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...