Városi Gábor festőművész kétlakásos háza, kontrasztos PREFA homlokzattal

A déli tájolásra nyitott épület intimitását az északi oldalon mintegy 400 m²-es PREFALZ homlokzatburkolat védi

Ellentétes, de nyitott a párbeszédre: ilyen Városi Gábor festőművész kétlakásos háza a budai domboldalon. Az utcai oldalról erődítmény, melyet zárt PREFALZ-homlokzat véd, a kert és a budapesti panoráma felé azonban nyitott, a természetet magába ölelő.
"Határokat állítunk és határokat döntünk le." Nagy-Miticzky Szabolcs és Sárkány Bence építészek kontrasztokon alapuló koncepciója e két szempontját egyesíti ez a látványos projekt. Az eredeti koncepció egy Balaton-parti lakóklompexum számára készült, ezt adaptálta a tervező kétlakásos egységként a megbízó kérésére városi beépítésre. És ezzel az előkelő budapesti Mártonhegyen merész építészeti kontrasztot alkotott a konzervatív villákhoz képest. A déli tájolásra nyitott épület intimitását az északi oldalon kialakított, mintegy 400 m²-es PREFA homlokzatburkolat védi.

Délen: nyitott kapcsolat a természettel
A tervező ötlete volt, hogy a lakók a déli oldalon a természet határtalan közelségét érezhessék, így a hatalmas üvegfelületeket csupán egy teljesen nyitott acélszerkezet támasztja meg, nem emel azonban határt bent és kint között. "Az általában igen erős választóvonalat el akartuk kerülni, és a négy teraszt a természetes környezet, az erdő részévé akartuk tenni" - mondják a tervezők az eltűnő határokról,a lakótér és a természet párbeszédéről. A szellős acélszerkezet, és a kontrasztos napvitorlák hangsúlyosan elválasztják egymástól a lakószinteket, az épület déli homlokzata általuk zavartalanul, nyitottan csatlakozik a természethez.
Északon: a városnak határt szabni
"A telek erdőszéli, mégis a városi infrastruktúrához csatlakozó fekvése különleges építészeti kihívást jelentett" - mesél Nagy-Miticzky Szabolcs a tökéletesen megoldott feladatról.
A luxus épület északi oldalát - a nyitott déli oldallal ellentétben - makacsul védi az izgalmas PREFA alumínium homlokzat. A 400 m²-nyi felület védelmet nyújt az időjárás viszontagságai, az utca zaja és a szomszéd épületek ellen, határozott határvonalat húzva mindezek, és az épület közé.
A kivitelezés: szakmai mestermű
A homlokzat komplex, háromdimenziós görbülete, mely toldás nélkül fordul át tetőbe, nem csak építészetileg volt igényes. "Szükségünk volt valakire, aki ezt valóban meg tudja valósítani. Ez nehéz feladatnak tűnt, egészen addig, amíg rá nem találtunk a PREFA-ra, és a PREFALZ termékre, ami egy igen szerencsés véletlennek volt köszönhető" - meséli a tervező. A PREFALZ alapanyaga könnyebben kezelhető, mint a legtöbb hasonló korcolható anyag. Számos kreatív, extravagáns megoldást tesz lehetővé mind tetőn, mind homlokzaton. A kiemelkedően magas, kétirányban görbült homlokzat nem csak tervezési, hanem kivitelezési szempontból is különleges volt. A kivitelező Ács-Bádogos-Szigetelő Kft. a PREFA régi partnere, aki az ideális alapanyagot tökéletes szaktudással párosítva kivitelezte az épületet.

Az eredmény: PREFALZ-tökéletesség
A tervek megvalósítása nem volt mindig egyszerű, bár a PREFALZ alapanyag kiemelkedően jó alakíthatóságával és a vízzáró kapcsolatok csavarozás-, ragasztás-, vagy forrasztásmentes kialakítási lehetőségével mindenképpen előnyt jelentett. Mivel az épület a budai hegyoldal egyik keskeny utcájában található, már az alapanyag kiszállítása is körültekintést igényelt. Az alapanyagok ívesítését a PREFA szakembere végezte, a kivitelező felmérése alapján. A PREFALZ szalagokat deszkázatra helyezett szegtömítő bitumenes elválasztó rétegre rögzítették, mindössze másfél hónap alatt.
"Mivel az épület alumínium homlokzata mind az utcáról, mind a bejárattól jól látható, a megrendelő határozott feltétele volt, hogy a felülete teljesen sík legyen, és a matt megjelenésű P.10 antracit színű lemezen egyetlen hullámosodás se legyen látható" - meséli mosolyogva a tervező, aki tudja, mennyire eltérő a megrendelők igénye az egyes országokban: "Magyarországon a legtöbb megrendelő tökéletesen sík felületet akar látni. A Nyugat-Európaiak ebben a kérdésben sokkal engedékenyebbek."

A tervező ajánlása
"A PREFALZ tulajdonságainak köszönhetően könnyebben alakítható, mint a legtöbb korcolható lemez. Számos kreatív, extravagáns kialakítást tesz lehetővé mind tetőn, mind homlokzaton, segítve ezzel a tervező munkáját." (Nagy-Miticzky Szabolcs, Sárkány Bence; Tér-Stúdió)

PREFALZ termékjellemzők
Alapanyag: PREFALZ antracit P.10
Méretek:0,7 x 500 mm, 0,7 x 650 mm, 0,7 x 1000 mm
Tömeg: 1,89 kg/m², beépített tömeg 2,3 - 2,5 kg/m²
Fektetés: min. 24 mm vastag deszkázat, elválasztó réteg javasolt
Rögzítés: rozsdamentes acél hafterek, statikai igénybevétel alapján


A PREFALZ tető- és homlokzatburkolat letölthető adatlapjáért kattintson a hír alatti termékképekre, amennyiben árajánlatot vagy egyéb információt szeretne kérni a PREFA Hungária Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.

A hírben szereplő termékek

Prefalz állókorcos tetőfedés
 
PREFA Prefalz állókorcos tetőfedés

Teremtsen új perspektívákat a kreativitás és a hosszú élettartam tekintetében! A PREFALZ egyedülálló tető- és homlokzatválasztékot kínál minden tekintetben. Az ötvözött alumíniumból készült hajlékony szalagok a bevonat és a felület maximális tartóssága ellenére különösen könnyen alakíthatók. Az anyag kiváló tulajdonságai, valamint a széles színskála teret nyit a kreatív víziók megvalósításához. A kiváló minőségű, CoilCoating-eljárással készülő beégetett lakkbevonat ezen túlmenően hosszú élettartamot biztosít és karbantartásmentes. Gazdaságosan, egyszerűen és problémamentesen feldolgozható alacsony külső hőmérsékleten is (0°C alatt). A tetőszerkezet javasolt minimum meredeksége 7° (13%). Magas lakkminőségnek köszönhetően hosszú az élettartama. Teljes egészében újrahasznosítható.

CAD
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
Tovább
Termék kártya
PREFA Prefalz homlokzatburkolat
 
PREFA Prefalz homlokzatburkolat

A Prefalz szín- és formaválasztéka lenyűgöző, és egyben érthető is: az alumínium alapanyagú Prefalz lágyabb, és ezáltal könnyebben alakítható, mint a legtöbb hasonló korcolható lemez. Így számtalan kialakítási lehetőség adódik, melyek más anyagokkal szinte elképzelhetetlenek lennének. A hajlékonyság egyáltalán nem okoz kárt a bevonat minőségében, így az épület homlokzata a ház teljes élettartama alatt szép marad.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya

Kategóriák

Kazettás és sávos fém homlokzatburkolatok
Kazettás és sávos fém homlokzatburkolatok
Sík fémlemez tetőburkolatok és homlokzatburkolatok
Sík fémlemez tetőburkolatok és homlokzatburkolatok
Tetők, homlokzatok
Tetők, homlokzatok
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...