A kémény kitorkollás számítása

A példák huzat vagy szívás hatása alatt lévő égéstermék-elvezetőkre vonatkoznak

A tapasztalatok alapján a 2013. január 1-én éltbe lépett MSZ 845 szabvány szerinti kémény kitorkollás meghatározása a mai napig sok tervezőnek nem egyértelmű. Rendkívül erősen él a köztudatban a függőlegessel 60 fokos szöget bezáró kúp szerinti számítás, de az új szabvány teljesen megszüntette ezt a módszert és egészen más megközelítés szerint szabályozza. Javasolt a teljes szabvány fejezet részletes tanulmányozása!
Nagyon sok tényező (pl. túlnyomás, környező épületek) alapján történik a kitorkollás meghatározása, az alábbi példák a leggyakoribb eseteket mutatják be, amelyek huzat vagy szívás hatása alatt lévő égéstermék-elvezetőkre vonatkoznak.

Lapos tető
A 20°-nál kisebb hajlásszögű és lapos tető esetén a kitorkollási magasság a tetősík felett legalább 1,2 m legyen.
Magas tető
a., A magas tető gerincének a közelében (≤1,0 m) a kitorkollás a tető gerince felett legalább 0,4 m, de a tetősík felett legalább 0,8 m legyen.
b., Egyéb estben az égéstermék-elvezető berendezés kitorkollásától a tető síkjával való metszéspontig haladó képzeletbeli vízszintes vonal hosszúsága ≥2,3 m legyen,
illetve a kitorkollás vízszintes síkja és a szerkezet legfelső éle közötti függőleges szög kisebb, mint 10°-os legyen.
Rendszeralkatrészek a kémény stabilitásáért

Kéménytámasztó szerkezet
A Schiedel kéménytámasztó szerkezettel növelhető a kémény stabilitása. A támaszelemeket a szarufák fölé, alá vagy közé lehet felszerelni. Minden Schiedel kerámia kéményrendszerhez alkalmazható, látható tetőszékeknél különösen ideális megoldás.
A Schiedel kéménytámasztó szerkezet beépítési útmutatója letölthető innen.

Megerősítő készlet
A Schiedel kéményeket akkor szükséges statikailag megerősíteni, ha kémény szabadon álló része 1,5 méternél hosszabb.
A Schiedel megerősítő készlet beépítési útmutatója letölthető innen.

A Schiedel a füstgázelvezetés szakértője, immáron 70 éve. Európa szerte évente 400 000 újonnan épülő családi házban vezetik el Schiedel kéményrendszerek a tüzelőberendezések égési levegőjét.
A Schiedel a minőségi alapanyagoknak, a technológiai tudásnak, valamint a legmodernebb gyártási eljárásoknak köszönheti hírnevét. Legújabb innovációival megoldást nyújt a biztonságos és otthonos lakótér megteremtésére, és arra is, hogyan állítsuk a modern technológiákat az egyre népszerűbb hagyományos eszközök szolgálatába.

A Schiedel kémények termékadatlapjai és tervezési segédletei a hír alatti termékképre kattintva elérhetőek. Amennyiben árajánlatot, bővebb információt vagy katalógust szeretne kérni Schiedel Kéménygyár Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
A hírben szereplő termékek
Schiedel ABSOLUT kéményrendszer Schiedel UNI***Plus teljes hőszigetelésű kéményrendszer Schiedel ADVANCE kéményrendszer Schiedel AVANT kéményrendszer
 
Schiedel épített kémények
7 termék

A Schiedel kéménytechnika csaknem húszéves magyarországi piaci jelenlétének eredménye, hogy országszerte számtalan családi és társasházban a biztonságos és hosszú élettartamú Schiedel kéményrendszerekkel kerül a füstgáz elvezetésre. Ezek a kéményrendszerek komplett megoldást jelentenek: a pincétől a padlásig, és a tetőn túl is. A széles méret- és típusválaszték lehetővé teszi, hogy minden tüzelőberendezéshez tökéletesen illeszkedő kéményt ajánlhassanak: a hőszigetelt egyedi kéményrendszereket (Schiedel ADVANCE, ABSOLUT, UNI*** Plus és SR), a gyűjtő rendszerű Quadrot, az alacsony füstgáz-hőmérsékletű és kondenzációs kazánokhoz egyedülállóan illesztett Avantot (egyedi rendszerű) és Multit (gyűjtő rendszerű). Az ADVANCE és az ABSOLUT kéményekrendszerek bármilyen tüzelőberendezéshez illeszthetők, és akár egy későbbi időpontban tervezett kazáncsere vagy fűtőanyag váltás esetén is többletköltség nélkül szolgálják a fűtési rendszer korszerűsítését. Kiegészítő alkatrészekkel az alacsony energiaigényű, illetve passzívházakba is beépíthetők. Az univerzális kémények minden fűtőanyaghoz, valamint az összes jelenlegi és jövőbeli fűtési technológiához alkalmasak. A kiváló minőségű alapanyagokból készülő, kompatibilis kéményelemek a füstben keletkező agresszív anyagokkal szemben ellenállóak, a rendszer füsttömör és tűzbiztos.

7 termék
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
Tovább
Termék kártya
Kapcsolódó hírek
Szerelt kémények kitorkollás számítása
Szerelt kémények kitorkollás számítása
A kémény kivezetésével az MSZ EN15287-1 szabvány M melléklete foglalkozik, amely ajánlásokat tartalmaz a leggyakrabban előforduló esetekre.
Szerelt kémények kitorkollás számítása
Kategóriák
Kémények
Kémények
Hőtermelők, hőleadók, hőcserélők, kémények
Hőtermelők, hőleadók, hőcserélők, kémények
Épületgépészet
Épületgépészet
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...