proidea.hu online termékinformációs katalógus

Ipari padló hőszigetelése RAVATHERM XPS-sel


2018. január 12.

Mélyhűtéses technológiájú terek esetén a hőszigetelés a túlzott hőveszteséget és a padló alatti talaj átfagyását is befolyásolja

Ipari épületekben a padozatot általában egészen más jellegű hatások érik, mint egy lakóépületben. Hogyan hőszigeteljük ezeket a speciális igényű épületrészeket?

A temperált, fűtött helyiségek padlóit hőszigetelni kell. Igaz ez nem csak a lakó-, vagy közösségi terek, de ipari épületek esetén is. Speciális esetben, mint a hűtőházak, vagy hűtőkamráknál általában nem a termelt hőt kell megőrizni, hanem a magasabb energiaigényű hűtést kell védeni a külső felmelegedéstől és a talajt az átfagyástól. Padló nem csak talajon van, de pince fölött, vagy épületbelsőben szintek között is, melyeknek, ha eltérő a rendeltetésszerű használathoz igényelt hőmérséklete, akkor azok hőszigetelésére is figyelmet kell fordítani.

Ipari épületekben a padozatot általában egészen más jellegű hatások érik, mint egy lakóépületben. A hőszigetelést is ennek megfelelően kell megválasztani, alkalmazkodva a speciális követelményekhez. A padlók hőszigetelésében fontos szempont a beépítésre kerülő hőszigetelő anyag terhelhetősége. A tervezés során vizsgálni kell a hőszigetelő réteg vastagságát, a hőszigetelendő helyiség alapterületét, a burkolataljzat vastagságát, -fajtáját (vasalt, vagy vasalatlan) a hasznos terhek mértékét és típusát (dinamikai hatás, csúsztató igénybevétel). Ezen tényezők együttes mérlegelése alapján lehet csak eldönteni a szükséges hőszigetelés típusát.

A RAVATHERM XPS 300, RAVATHERM XPS 500 és RAVATHERM XPS 700 termékek, a helyiség rendeltetésétől függetlenül, minden általános terhelési osztályban alkalmazhatóak. Összehasonlításképp a RAVATHERM XPS terhelhetőségi skálája ott kezdődik (300 kPa), ahol a tömbhabosítással előállított - padló és lapostető hőszigetelésre ajánlott - normál EPS termékek terhelhetősége (≤ 200 kPa) már rég befejeződött. A RAVATHERM XPS termékek nyomószilárdságukat tekintve tartós terhelés esetén (hosszútávon maximum 2%-os összenyomódás mellett) 130-250 kPa feszültségre vehetők igénybe. Ez megfelel kb. 13-25 tonnás m²-kénti terhelésnek! A RAVATHERM XPS biztonsággal tervezhető és építhető be az egyszerűbb ipari épületektől az igen magas terhelésű, többféle, összetett igénybevételnek kitett ipari padlókig.
A zártcellás polisztirolhab ugyancsak kiváló tulajdonsága, hogy nem érzékeny a nedvességre, hőszigetelő képességét nedves környezetben is tartósan megőrzi. Ez nagy előny akkor, ha egy talajon fekvő padló kialakításánál - amilyen az ipari padlók zöme - a hőszigetelést közvetlen a tömörített kavicsaljzatra lehet leteríteni, a padlólemezt pedig a hőszigetelés tetején kialakítani. Ezzel jelentős mennyiségű pénzt és időt is meg lehet spórolni a beruházás folyamán.

Speciális padlókialakításnál, mint hűtőházak padlószerkezete, nem csak az épületet védjük a túlzott hőveszteségtől - ami ez esetben fordított irányú - hanem a padló alatti talajt is az átfagyástól. Mélyhűtéses technológiájú terek esetén a hőszigetelés magában még ekkor sem elég, ilyenkor szükség van a hőszigetelés alatti beton fűtésére is. A technológiai tervező ennek teljesítményét a hőszigetelés műszaki paramétereinek ismeretében tudja meghatározni.

A hőszigetelés jellemző vastagsága hűtőházak padlószerkezetében 18-30 cm, a jellemző nyomószilárdság pedig az 500 vagy 700 kPa, attól függően, hogy milyen jellegű anyagtárolás várható a raktárhelyiségben.
Alapvető cél, hogy a minőség és megbízhatóság folyamatos szem előtt tartása mellett kiváló termékekkel, állandó megújulással, fejlesztésekkel, korszerű, hatékony gazdálkodással, versenyképes árral és képzett szakemberekkel álljanak a partnerek rendelkezésére a klíma-, hűtés-, légtechnika és megújuló energia hasznosításának piacán.

Figyelemmel a kialakult világgazdasági változásokra, a fosszilis energiahordozók drágulására, a cég a megújuló energiát hasznosító berendezések forgalmazását elengedhetetlennek tekintette. A minősített hőszivattyúk, a Solar4u napkollektor és napelem rendszerek kiváló, környezetbarát, energiatakarékos működése mindenki számára ideális megoldást biztosít a gazdaságossági problémák orvoslására. A rendszerigények felmérésére, telepítésére a cég szakemberei és országos szervízhálózata áll rendelkezésre.

A RAVATHERM XPS hőszigetelések letölthető katalógusaiért kattintson a hír alatti termékképre. Amennyiben árajánlatot vagy bővebb információt szeretne kérni a RAVATHERM Hungary Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
 

Termék
Cég
Székhely: H-1117 Budapest, Hengermalom út 47/a
Gyártás: H-8184 Balatonfűzfő, Almádi út 4.
Telefon: +36 88 596 979
E-mail:
Web: http://ravatherm.com/hu/
Lindemann Dániel
területi képviselő +36 70 456 1733
   
   
   
A RAVATHERM Hungary Kft. több mint 25 év szakmai tapasztalattal a háta mögött gyártja kiváló minőségű extrudált polisztirolhab hőszigetelő lemezeit. A legmodernebb extrudálási technológiával szigorú minőségbiztosítási rendszer mellett készülő hőszigetelés könnyű, hosszú élettartalmú, külön védőfelszerelés nélkül méretre vágható és egyszerűen beépíthető. Bizonyára Önök is találkoztak már egy-egy építkezés során a termékkel, amely nemcsak kék színével, hanem kiváló tulajdonságaival is kitűnik. Terhelhetősége, vízállósága, alaktartósága alkalmassá teszik olyan speciális épületrészek védelmére is, mint a padló, lábazat, homlokzat, koszorúk. Bár a RAVATHERM Hungary Kft. a belga, családi tulajdonú Ravago Group része, az előállítási folyamat egésze Magyarországon történik, magyar szakemberek segítségével. A RAVATHERM Hungary Kft. dolgozói szakmai elhivatottságuk mellett nagy hangsúlyt fektetnek környezetünk védelmére is. A RAVATHERM XPS hőszigetelések jelentős mértékű energiamegtakarításuk által, aktív részt vállalnak a globális szén-dioxid kibocsátás csökkentésében, mely kiemelten fontos, hogy a következő generációk egészséges környezetben nőhessenek fel. Ez a környezettudatos gondolkodás végigkíséri az anyagot a gyártási folyamat első lépéseitől az újrahasznosíthatóság kérdéséig. A termék előállítása az ISO 14001 környezetirányítási rendszer és az ISO 50001 energiairányítási rendszer követelményeinek megfelelően történik.
Kulcsszavak:  RAVATHERM  XPS  hőszigetelés  zártcellás  polisztirol  polisztirohab  hőszigetelő  anyag  ipari  padló  ipari  épület  hűtőház  hűtőkamra