Homlokzati falszerkezetek külső oldali hőszigetelése Multipor ásványi hőszigetelő rendszerrel

A hőszigetelő rendszer alkalmazásának lépései

Egyedülálló anyagtulajdonságai miatt a Multipor ásványi hőszigetelő rendszer ideális megoldást nyújt a homlokzati falszerkezetek külső oldali hőszigetelésére.

Rétegek

 1. Homlokzati fal (szükség esetén felület kiegyenlítéssel)
 2. Multifix ragasztóhabarcs
 3. Multipor hőszigetelő lap
 4. Becsavaró szeges tárcsás dübel
 5. Multifix ragasztóhabarcs ágyazó réteg
 6. Üvegszövet háló
 7. Multifix ragasztóhabarcs fedőréteg
 8. Homlokzati ásványi vakolat (alapozó réteggel)
 9. Hálós műanyag élvédő profil
 10. Lábazati műanyag indító profil
 11. Műanyag vízorrprofil
 12. Ablakpárkány
 13. Ablak káva hőszigetelés
 14. Nyílászáró csatlakozó profil
 15. Nyílászáró

Multipor ásványi hőszigetelő rendszer rétegrend
Multipor ásványi hőszigetelő rendszer rétegrend

Multipor ásványi hőszigetelő lap

 • többféle vastagság
 • alaktartó, homogén, tömör anyagszerkezet
 • könnyen alakítható
 • gazdaságos felhasználás
 • kiváló hőszigetelő képesség
 • nem éghető (A1)
 • környezetbarát
 • hangelnyelő
 • impregnált

Multifix habarcs
Ragasztáshoz és felület erősítéshez

 • könnyű bedolgozás
 • nagy nyomószilárdság
 • képlékeny
 • natúr fehér
 • páraáteresztő

1. Felület előkészítés
A hőszigetelés alapfelületére vonatkozó követelmények a következők:
Ha a felület erősen nedvszívó vagy porlik, egy megfelelő alapozó/stabilizátor alkalmazása szükséges.

Tipp:
Amennyiben az alapfelület teherbírásával kapcsolatban kétely merül fel, abban az esetben egy helyszíni gyors vizsgálatot lehet elvégezni. Ehhez egy kisebb (0,5 m²) felületen a Multifix habarccsal ragasszunk fel vakolaterősítő hálót, majd egy hét múlva a háló szélénél megkezdve húzzuk azt le. Ha a ragasztó nem tapad megfelelően az alapfelülethez, vagy a meglévő vakolat leválik, felületszilárdítás vagy a régi vakolat eltávolítása szükséges. A próba akkor sikeres, ha a háló úgy válik le a Multifix ragasztóról, hogy a ragasztóhabarcs háló alatti része a meglévő vakolaton marad.

A hátfal 0,5 cm²-t meg nem haladó felületi egyenetlenségét a Multipor lapokra felhordott ragasztó vastagságával kompenzálni lehet. Az ettől nagyobb felületi egyenetlenséget normál mész-cement vakolattal kell korrigálni. A hőszigetelő lapok elhelyezésekor szétnyomott ragasztó vastagsága ne haladja meg az 1 cm-t.

2. Lábazat kialakítás
A lábazat a homlokzat nedvességnek és mechanikai hatásoknak legjobban kitett része, emiatt ennek megfelelően kell kialakítani. A csatlakozó terep vagy járda szintjétől legalább 30 cm magasságig felfröccsenő víz elleni védelemről kell gondoskodni. Ennek értelmében ide más, erre az alkalmazási területre megfelelő hőszigetelő anyagot válasszunk.

A lábazat feletti Multipor hőszigetelő lapokat kombinált, a hőszigetelés vastagságától függő PVC lábazati profilról kell indítani. Az indítóprofil elhelyezésének pontosságát zsinórozással/vízmértékkel ellenőrizzük, és körülbelül 30 cm-ként dübellel rögzítsük a falhoz. A hőtágulás miatt a profilok egymáshoz túl szoros toldását kerüljük, a toldást megfelelő kapcsoló elemekkel végezzük.

A hőszigetelő lap homlokfelületéhez illesztett hálós cseppentő profil gondoskodik arról, hogy a lapok U alakban erősítő hálóval körbe legyenek véve.

3. Habarcskeverés és felhordás
A Multifix habarcs felhasználásakor kövessük a zsákon feltüntetett rövid használati utasítást. A Multifix habarcs 5°C alatti lég- és felülethőmérséklet esetén nem használható fel. A száraz keveréket az előírt mennyiségű vízhez adjuk, majd lassú fordulatú keverőgéppel krémes állagúra keverjük. 5 perc pihentetés után ismételten keverjük át a habarcsot, hogy felhasználásra kész legyen. A habarcsot az alapfelület egyenetlenségeitől függő kialakítású, de minimum 12 mm-es rozsdamentes acél fogazott glettvassal hordjuk fel a hőszigetelő lapokra.

4. A hőszigetelő lapok elhelyezése
A lapokat teljes felületű ragasztással helyezzük el a hátfalra, a habarcs megfelelő szétterülése érdekében a lapokat oldal irányba történő csúsztatással és felületre merőleges nyomással igazítsuk a végleges helyükre. A lapok felragasztása mindig alulról felfelé történik, fekvő táblákkal, lehetőleg feles kötésben, de minimum 15 cm átlapolással. Épületsarkokon fél táblánál kisebb nem építhető be. Sarokcsatlakozásokat fogazott, soronkénti váltott túlnyúlással kell készíteni. A nyílászárók sarkaiban fellépő feszültségek felvétele céljából a lapokat L-alakban szabjuk be. Amennyiben a parapet elemmagasságra jön ki, megengedett a lapok függőleges beépítése. A lapokat egymáshoz szorosan, a lapok közötti fugák habarcs kitöltése nélkül illesszük.
A lapok méretre szabása egyszerűen, rókafogú fűrésszel történhet. A ragasztó megszilárdulását követően az esetleges felületi egyenetlenségek síkra csiszolhatók.

5. Dübelezés
Általánosságban a Multipor hőszigetelő lapokat táblánként 1 db, minimum 60 mm tányérátmérőjű, becsavaró műanyag dübellel mechanikusan is rögzítsük. A szélteher függvényében méretezés alapján a dübelek számának növelésére szükség lehet. A dübeleket a felületképzés előtt helyezzük el. A dübelek hosszát a gyártó előírása szerint az alapfelülethez szükséges rögzítési mélység, és a ragasztandó hőszigetelőlap vastagságának függvényében határozzuk meg.

6. Sarok és nyílászáró csatlakozó profilok használata
Nyílászárókhoz és ablakkönyöklőkhöz történő csatlakozás minden esetben dilatációval, rugalmasan, vízzáró kialakítással történjen tömítőszalag és PVC csatlakozó profilok használatával. A felületerősítő háló felhelyezése előtt az épület sarkait, illetve a nyílászáró kávák éleit hálós PVC profilokkal biztosítsuk. Homlokzaton fém profilok használata nem megengedett a hőmozgásukból keletkező nagymértékű feszültségek miatt. Nyílászárók sarkainál (ablakpárkány alatt is) a hőmozgásból eredő igénybevétel kompenzálására diagonális, 45°-kal elfordított, minimum 20x40 cm felületű hálót kell felhelyezni. Minden szükségszerű többlethálózás előzze meg az egybefüggő felületfolytonos hálózást. A hálókat és élvédőket habarcs alákenéssel kell beépíteni, majd többletragasztóval gondosan beágyazni. Dupla hálózásnál kiemelten fontos, hogy a két hálóréteget habarcs válassza el egymástól.

7. Felületképzés
A felületképzés a Multipor lapokat rögzítő ragasztó megszilárdulása és a dübelek elhelyezése után történjen. A Multipor lapokkal kialakított felület sík, por és szennyeződéstől mentes legyen. Amennyiben a felület síkra csiszolására volt szükség, ezt követően a portalanításról gondoskodni kell, esetenként a pórusokban felgyűlt port Putzgrund alapozó alkalmazásával kössük meg. A Multifix habarcsot fogazott glettvassal 5 mm vastagságban hordjuk fel a felületre, majd a szerszám sima élével simítsuk az üvegszövet hálót a habarcsba. Csatlakozó hálókat minimum 10 cm átlapolással alakítsuk ki.

A végső felületképzésként a rendszerösszetevőként szereplő Lb-Knauf Edelputz Extra ásványi színezővakolatot használjunk, melyet a felületerősítő habarcsréteg megszilárdulása és megszáradása után hordjunk fel. Normál időjárási körülmények között 1 nap alatt 1 mm rétegvastagság száradásával számolhatunk.
A felületképzés rétegeinek összvastagsága a 10 mm-t ne haladja meg.

Multipor ásványi hőszigetelő rendszer
Multipor ásványi hőszigetelő rendszer

A hírben szereplő termékek

 
Multipor hőszigetelő lap

A Multipor ásványi hőszigetelő lap elsősorban a lefelé hűlő födémek, illetve lakások, házak belső oldali hőszigetelésére ajánlott. Egyúttal a szálas vagy polisztirol hőszigetelések praktikus és környezetbarát alternatívája. Régi és új tégla, beton és vakolt falszerkezetek külső hőszigetelő burkolására.

CAD
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
Tovább
Termék kártya

Kategóriák

Pórusbeton szigetelések
Pórusbeton szigetelések
Szigetelések
Szigetelések
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...