Hidegben is megbízhatóan szerelhető KE KELIT csőrendszerek

KE KELIT KELEN (PP-RCT), a hidegtűrő, ami kineveti a hideget

A KE KELIT KELEN (PP-RCT) csőrendszerek -5 fokos hidegben is szerelhetők

A PP-RCT (polipropilén) csövek és idomok kívülről néha nagyon hasonlítanak egymásra, még egy szakember számára sem feltétlenül egyértelmű, hogy a többnyire világos bézs színű csőrendszerek között mi a különbség.

A valódi különbség az alapanyag receptúrájában és a gyártási technológiák eltérésében tapasztalható. A KE KELIT komoly laboratóriumi háttérrel rendelkezik, és a beérkező alapanyag granulátumtól kezdve a gyártott csövekről, idomokról is folyamatos bevizsgálásokat készítenek, amit eltárolnak, mint a termék „ujjlenyomatát”. Bármilyen hiba jelentkezik, ezzel az eltárolt adattal vetik össze a beküldött hibás termékdarabot.

A gyártás során például a KE KELIT a gépbeállítások kapcsán keletkező, a gyártott mennyiség 4-5%-át kitevő gyártási hulladékot vagy az idomok fröccsöntése során keletkező tartópálcákat soha nem a csőrendszerek területén hasznosítja újra. A hulladék újrahasznosítása során raktári dobozok és olyan termékek keletkeznek, amik nem a nyomás alá kerülő csőrendszer részei. Azon gyártócégek, akiknek nem a minőség az elsődleges, bedarálják és csőrendszereikben használják fel újra a hulladékot. A végeredmény pedig drasztikusan különbözik majd a KE KELIT-étől.

A KE KELIT olyan rugalmasságú csövet gyárt, ami -5°C-ig szerelhetővé teszi. Egy gyenge minőségű csövet 0°C-ra lehűtve, majd megütve, nem csak lyuk keletkezik, ami kijavítható, hanem sok hosszirányú hajszálrepedés is, ahol a szivárgás folytatódik.

KE KELIT KELEN (PP-RCT), a hidegtűrő, ami kineveti a hideget
KE KELIT KELEN (PP-RCT), a hidegtűrő, ami kineveti a hideget

A szerelhetőségi hőmérsékletből következtethetünk a csőrendszer rugalmasságára, minőségére. A keleti, török, görög, dél-olasz rendszerek általában +10, +15°C-ig szerelhetőek, a cseh, lengyel, szlovák gyártmányok +5°C-ig, míg a KE KELIT, mint a technológiában egyik élenjáró cég, mínusz 5°C-ig tudja ajánlani a szerelés lehetőségét.

A PP-RCT cső hűtés hatására rugalmatlanná, rideggé válik, az összehegesztés sikertelen lehet. Az alapanyag határozza meg, hogy melyik csőnél hol van ez a hőmérsékleti érték. Egy győri példa bizonyítja leginkább, hogy nem mindegy, hogy +5°C-ig, vagy mínusz 5°C-ig szerelhető egy rendszer. Egy januári munkán két különböző kivitelező dolgozott párhuzamosan, egy időben, két nagy épületen Győrben, az egyik az osztrák KE KELIT gyártmányúval, míg a másik egy cseh csőrendszerrel. Az osztrák rendszert hiba nélkül átadták, a cseh rendszer „ezer sebből vérzett” a végén. A hegesztési napokon a hőmérséklet +5°C alatt volt, ez igazolható, viszont a szerződéses határidőt nem lehetett eltolni a hidegebb hetek okán. Egy ilyen, jogi következményeket is magában hordozó esetnél derül ki, hogy a szerelési hőmérséklet nem csak egy marketing szöveg, hanem a csőrendszerek alapanyag-különbségén alapuló fontos tény.

Az átlagosnak mondható 2019-es év három téli hónapjának budapesti napi hőmérsékleti értékeit nézve megdöbbentő, hogy a globális felmelegedést figyelmen kívül hagyva 47 napon nem lehetett hegeszteni a cseh, szlovák és lengyel gyártmányú rendszereket (a török, görög, keleti termékek már 10-15°C-nál kiestek), míg a KE KELIT KELEN gyártmányával csak 3 napot kellett kihagyni.

KE KELIT KELEN (PP-RCT), a hidegtűrő, ami kineveti a hideget
KE KELIT KELEN (PP-RCT), a hidegtűrő, ami kineveti a hideget

Nem felelőtlen kijelentés ennek tükrében, hogy a technológiai utasítások figyelembe vételével elvégzett téli hegesztési munkáknál a KE KELIT Kelen gyártmánya a leginkább ajánlható.

Az értelmetlen kockázatok viselése, a kellemetlen pereskedések előtt érdemes tájékozódni a gyártók által biztosított technológiai utasításból! Intő jel lehet, ha ez az utasítás nem hozzáférhető magyarul.

A hírben szereplő termékek
KE KELIT műanyag vízvezeték rendszerek ivóvízhez, használati melegvízhez, ipari feladatokra  - KELEN
 
KE KELIT műanyag vízvezeték rendszerek ivóvízhez, használati melegvízhez, ipari feladatokra - KELEN

A KELEN (PP-R) csőrendszer kitűnő megoldást nyújt a fém csővezetékek esetében jelentkező külső és belső korrózió ellen. Sima belső falfelülete okán nincs vízkő lerakódás, keresztmetszet szűkülés, eltömődés. A vízben lévő fertőtlenítő anyagoknak kitűnően ellenáll. ÁNTSZ engedélyében 80°C-ra bevizsgált, ÉME és 1+ÉME engedéllyel is rendelkezik a teljesítménynyilatkozat mellett. Szerelése egyszerű, bérszerszámok széles skálájával áll rendelkezésre a KE KELIT. Hosszirányú hőtágulása lírával, csőcsatornával, vagy az alubetétes verzió használatával megoldható. Mérnök szaktanácsadással, helyszíni technológiai oktatással, osztók üzemi igény szerinti előgyártásával áll rendelkezésre az osztrák piacvezető. Az idomok kedvező ára és a hagyományos fém rendszerekhez viszonyított szerelési idő miatt jóval jutányosabban lehet kialakítani a vízhálózatot, mint a fém, vagy ötrétegű rendszereknél.

BIM
Termékismertető
Műszaki adatok
BIM
Tovább
Termék kártya
KELEN előszigetelt csőrendszer
 
KELEN előszigetelt ivóvíz csőrendszer

Előszigetelt KELEN ivóvíz csőrendszer PUR hab szigeteléssel és spiró/HDPE köpenycsővel, távhő ellátási célokra szabadon illetve földárokba történő szereléshez alkalmazható.

BIM
Termékismertető
BIM
Tovább
Termék kártya
Kategóriák
Műanyag csőrendszerek
Műanyag csőrendszerek
Többrétegű csövek, csőrendszerek
Többrétegű csövek, csőrendszerek
Csőrendszerek, idomok, folyókák
Csőrendszerek, idomok, folyókák
Épületgépészet
Épületgépészet
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...