Gödöllői versenyuszoda PREFA Prefalz tetőlemezekkel

Gödöllői uszoda tetőfelújítása Prefalz tetőlemezekkel

Az ország legnagyobb ragasztott tartókból készült kupolája P.10 patinazöld Prefalz tetőlemezekkel készül

Magyarországon a vízi sportok a mindennapok részei. Az általános iskolákban legtöbbször kötelező az úszásoktatás, ami talán hozzájárul ahhoz, hogy az ország vízilabda-válogatottja többször lett Európa- és világbajnok. Gödöllőn is régi hagyománya van az úszásoktatásnak. Kulturális és társadalmi szempontból is fontos szerepet tölt majd be az új versenyuszoda a város életében. Ezért a projekt méretei is jelentősek: 7800 m² hasznos területet találhatunk a föld alatt és felett, összesen 10 szinten megvalósuló épületben. A pinceszintek mintegy 8 méteres mélységig nyúlnak lefelé, míg a kupola csúcspontja 26 méter magasan helyezkedik el. A verseny-, melegítő- és sportmedencén kívül wellnessrészleget, fitnesztermeket és egyéb szolgáltatásoknak helyet biztosító helyiségeket találhatunk benne. A lelátón akár 600 néző is helyet foglalhat egyszerre. Az uszoda egy parkban helyezkedik el, mely a tervek szerint a belváros pihenőterületévé fog válni.

Gondolkozzunk bádogosfejjel

A négy torony által körülvett központi kupola építése a megbízott bádogosoktól magas szakmai felkészültséget kíván.

Több mint 4.600 m² tetőfedés készül P.10 patinazöld Prefalz lemezzel, melyből mintegy 3.600 négyzetméternyi a jövőben Magyarország legnagyobb ragasztott tartókból készült kupoláját fogja védeni az időjárás viszontagságaitól.

Míg 20 ács a nagy kupola deszkázatán végzi az utolsó simításokat, addig Jánosa János és Valastyán András, a Lemezfedés Kft. alapítói a négy torony egyikén dolgoznak. A kupola íves felületére nyíló kilátás innen lélegzetelállító. Ha elkészül a tető, az Ybl-Díjas tervező, Jánosi János (KVADRUM Építész Kft.) elképzelése szerint olyan hatása lesz, mint a vízbe dobott kavicsnak, ami körkörös hullámokat ver.  Ehhez innovációs szellemre, az egyedi megoldásokkal szembeni bátorságra, és egy olyan bádogos cégre van szükség, aki előre gondolkozik. „Az építészek ritkán gondolkoznak bádogosfejjel“, hangsúlyozza Jánosa János. Örül a tervezésnél kapott szabadságnak és bizalomnak, amit a projekt megvalósítása során a tervezőtől kaptak.

Gödöllői uszoda tetőfelújítása Prefalz tetőlemezekkel
Gödöllői uszoda tetőfelújítása Prefalz tetőlemezekkel

Zöld, markáns, koncentrikus

A markáns, zöld színű alumíniumfedés ekkor még hiányzott a kupoláról. A bádogosmunkák megkezdéséhez a teherhordó szerkezet, hőszigetelés és deszkázat elkészülte után lehetett csak hozzákezdeni. A kivitelezési idő és a költségek mederben tartása érdekében a kónikus lemezsávok kialakításától a tervező jóváhagyásával eltekintettek. Ehelyett a kör alaprajzon elhelyezett szegmensekre osztották a tetőfelületet, ami végül úgy néz ki, mintha az anyag a központi üveg-kupola felől koncentrikusan kitágulna. A szegmensekbe beépítendő lemezsávok hossza egyenként 2,75 m, ebben a hosszban a Prefalz lemezszalagok akár fixen is rögzíthetők.

Gödöllői uszoda tetőfelújítása Prefalz tetőlemezekkel
Gödöllői uszoda tetőfelújítása Prefalz tetőlemezekkel

Profilozógép az építkezésen

A PREFA által rendelkezésre bocsátott profilozógép Gödöllőn közvetlenül az építkezésen kerül bevetésre. A kupolán folyó munkához azonban a szokásostól eltérő gyakorlatot kellett alkalmazni. Daru segítségével a gépet a kupola alatti teraszra emelték fel, hogy a lehető legközelebb kerüljenek a munkavégzés helyszínéhez. Ez megkönnyíti a kivitelezést egy ilyen nagyméretű építkezésnél, és lerövidíti az anyagmozgatás útvonalát. „A PREFÁ-nak köszönhetően már éjjel-nappal dolgozhatunk“, viccelődik Valastyán András. Kitér azokra az előnyökre is, amelyek egy ilyen dimenziójú tető esetében a Prefalz javára szólnak: „Nagyon könnyű, lágy anyag, nem törik, és más anyagokkal ellentétben 5 °C alatti külső hőmérséklet esetén sem kell melegíteni.“

Csúcsbádogosok

Jánosa János és Valastyán András eddigi munkáikkal európai rekordot is felállítottak már, egy templomtorony fedésekor a korctávolságot egészen 1 centiméterre sikerült összeszűkíteniük. Nincs még egy olyan filigrán korcolt fedés, mint a veresegyházi Szentlélek templom tornya. A bádogosok, bár tudatában vannak tudásuknak, mégsem szeretnének nemzetközi porondra lépni, amíg Magyarországon elég munkájuk van. Eddig az összes eléjük kerülő szakmai kihívással megbirkóztak. „De“, mondja Jánosa János, „a valódi álma három ilyen dimenziójú kupola egyidejű kivitelezése lenne, több munkatárssal.“

Hogy fognak-e úszni az uszodában, ha elkészül? „Biztos, hogy nyugodt szívvel jövünk majd ide, elvégre mi csináltuk a tetejét.”

Szöveg & interjú: Claudia Gerhäusser
Fotók: Croce und WIR, Tardy Tamás Légifotó

A hírben szereplő termékek
Prefalz állókorcos tetőfedés
 
PREFA Prefalz állókorcos tetőfedés

Teremtsen új perspektívákat a kreativitás és a hosszú élettartam tekintetében! A PREFALZ egyedülálló tető- és homlokzatválasztékot kínál minden tekintetben. Az ötvözött alumíniumból készült hajlékony szalagok a bevonat és a felület maximális tartóssága ellenére különösen könnyen alakíthatók. Az anyag kiváló tulajdonságai, valamint a széles színskála teret nyit a kreatív víziók megvalósításához. A kiváló minőségű, CoilCoating-eljárással készülő beégetett lakkbevonat ezen túlmenően hosszú élettartamot biztosít és karbantartásmentes. Gazdaságosan, egyszerűen és problémamentesen feldolgozható alacsony külső hőmérsékleten is (0°C alatt). A tetőszerkezet javasolt minimum meredeksége 7° (13%). Magas lakkminőségnek köszönhetően hosszú az élettartama. Teljes egészében újrahasznosítható.

CAD
BIM
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
BIM
Tovább
Termék kártya
Kategóriák
Kazettás és sávos fém homlokzatburkolatok
Kazettás és sávos fém homlokzatburkolatok
Sík fémlemez tetőburkolatok és homlokzatburkolatok
Sík fémlemez tetőburkolatok és homlokzatburkolatok
Tetők, homlokzatok
Tetők, homlokzatok
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...