Milyen távolságot tartsunk a kémények, kandallók, füstcsövek és a gipszkarton között?

A Schiedel tervezési és beépítési tanácsai


A gipszkarton ma már egyre szélesebb körben felhasznált építőanyag. Hogy elkerülhessük a kivitelezési hibákat és hogy a gipszkarton minőségét is megőrizhessük, fontos tisztában lenni a beépítéssel kapcsolatos előírásokkal, szabályokkal. Következzen néhány hasznos tanács a tervezést, beépítést illetően.

A tartósan magas hőmérséklet hatására a gipszkartonban található kristályvíz kiválik, és így az anyag veszít szilárdságából.

A Schiedel az ausztriai kéményszövetség tagjaként osztrák gipszkarton gyártókkal közösen végzett kísérleteket tesztlaborjában. A próbák során a gipszkarton viselkedését vizsgálták kémények közelében. A vizsgálatokat az EN 12446:2011 Égéstermék-elvezető berendezések, Építőelemek, Betonból készített külső héjak szabvány alapján végezték.
Az eredmények azt mutatták, hogy a gipszkarton felhasználása nem ütközik akadályba a T400 jelzéssel ellátott kémények, valamint a legalább 0,40 m²K/W hőátbocsátási tényezővel rendelkező lemezanyagok esetében.

Kémények esetében az alábbi megállapítások születtek:
 1. A kémények látható oldalának gipszkartonnal történő burkolása esetén:
  a.) Ha az "A" távolság > 50 mm, a hézag szellőzik,
  b.) Ha az "A" távolság > 50 mm, a hézag nem éghető szigetelőanyaggal van kitöltve,
  c.) Ha nincs távolság, akkor a teljes felületen nem éghető ragasztót kell hézagmentesen felhordani.

 2. Gipszkartonnal burkolt tömörfa fal, vagy fa- vagy fémvázas szerelt fal esetén közvetlenül a kémény mögött:
  a.) Ha az "A" távolság > 50 mm, a hézag szellőzik,
  b.) Ha az "A" távolság > 50 mm, a hézag nem éghető szigetelőanyaggal van kitöltve.
Kandallók esetében az alábbi megállapítások születtek:
 1. A gipszkartonnal burkolt fa- vagy fémvázas szerelt fal, vagy tömörfából készült fal kandallótól (B) és a füstcsőtől (C) való távolságát minden esetben az adott kandallógyártó előírásainak, illetve az éghető építőanyagokra vonatkozó szabályoknak megfelelően kell meghatározni.
  A párhuzamosan elhelyezkedő füstcsövek esetében egyéb szempontokat is figyelembe kell venni, mint például a szigetelt csövek, vagy kisugárzás elleni védelem.
 2. A kandalló mögötti nem belátható vagy zárt részeknél, valamint a kandalló belsejében tilos gipszkartont felhasználni!

"A" távolság

"B" és "C" távolság

További hasznos információk a témában:
21/2016. (VI. 9.) BM rendelet a kéményseprő-ipari tevékenység ellátásának szakmai szabályairól
Kémény ABC (Általános tervezési információk)
Kiegészítések a 21/2016. (VI. 9.) BM rendelethez az E-tűzvédelem szaklapban

A Schiedel kémények termékismertető katalógusait, ezen belül a födémáttörésre vonatkozó építési utasításokat a hír alatti termékképre kattintva érheti el. Ha árajánlatot vagy további felvilágosítást szeretne kérni a Schiedel Kéménygyár Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
A hírben szereplő termékek
Schiedel ABSOLUT kéményrendszer Schiedel UNI***Plus teljes hőszigetelésű kéményrendszer Schiedel ADVANCE kéményrendszer Schiedel AVANT kéményrendszer
 
Schiedel épített kémények
7 termék

A Schiedel kéménytechnika csaknem húszéves magyarországi piaci jelenlétének eredménye, hogy országszerte számtalan családi és társasházban a biztonságos és hosszú élettartamú Schiedel kéményrendszerekkel kerül a füstgáz elvezetésre. Ezek a kéményrendszerek komplett megoldást jelentenek: a pincétől a padlásig, és a tetőn túl is. A széles méret- és típusválaszték lehetővé teszi, hogy minden tüzelőberendezéshez tökéletesen illeszkedő kéményt ajánlhassanak: a hőszigetelt egyedi kéményrendszereket (Schiedel ADVANCE, ABSOLUT, UNI*** Plus és SR), a gyűjtő rendszerű Quadrot, az alacsony füstgáz-hőmérsékletű és kondenzációs kazánokhoz egyedülállóan illesztett Avantot (egyedi rendszerű) és Multit (gyűjtő rendszerű). Az ADVANCE és az ABSOLUT kéményekrendszerek bármilyen tüzelőberendezéshez illeszthetők, és akár egy későbbi időpontban tervezett kazáncsere vagy fűtőanyag váltás esetén is többletköltség nélkül szolgálják a fűtési rendszer korszerűsítését. Kiegészítő alkatrészekkel az alacsony energiaigényű, illetve passzívházakba is beépíthetők. Az univerzális kémények minden fűtőanyaghoz, valamint az összes jelenlegi és jövőbeli fűtési technológiához alkalmasak. A kiváló minőségű alapanyagokból készülő, kompatibilis kéményelemek a füstben keletkező agresszív anyagokkal szemben ellenállóak, a rendszer füsttömör és tűzbiztos.

7 termék
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
Tovább
Termék kártya
Kategóriák
Kémények
Kémények
Hőtermelők, hőleadók, hőcserélők, kémények
Hőtermelők, hőleadók, hőcserélők, kémények
Épületgépészet
Épületgépészet
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...