Gázérzékelés a kereskedelmi és a közösségi épületekben

Honeywell gázérzékelő megoldások

A legtöbb európai országban a kereskedelmi és a közösségi célú épületekre nincs érvényben a gázérzékeléssel összefüggő, szigorú szabályozás, ezért ezen a területen gyakran tapasztalhatók félreértések és hiányosságok. A helyes alkalmazás számos kihívást támaszt a tervezővel és a kivitelezővel szemben: sok esetben a gázérzékelők az épületfelügyeleti rendszerektől (BMS) vagy a tűz- és füstérzékelő rendszerektől függetlenül működnek, ami a kezelésüket és karbantartásukat nehézkessé teszi. Az épületüzemeltetők és a tűzvédelmi tervezők számára azonban elérhető egy könnyű, rugalmas és jól skálázható megoldás is.

Gázérzékelés a kereskedelmi és a közösségi épületekben
Gázérzékelés a kereskedelmi és a közösségi épületekben
Veszélyes gázok okozta kockázatok az épületekben – iparban és közösségi felhasználásban 

A gázérzékelés kiemelt fontosságú az olyan közösségi célú létesítményekben, mint amilyen például a kórházak, ahol a normál napi működés részét képezi az oxigén tárolása és felhasználása. Márpedig a nem megfelelő tárolás következtében kialakuló oxigénszivárgás komoly tűz- és robbanásveszélyt jelent.

Az ipari létesítményekben gyakran használnak gázokat – akár a termelési rendszerek működtetéséhez, akár hegesztéshez – ráadásul az ilyen környezetben a por, víz és egyéb gázok nehezíthetik a gázérzékelést, hiszen károsíthatják az érzékelőket.

Szintén komoly kockázattal járhat a mélygarázsok üzemeltetése is. A kipufogógázokban jelen lévő szén-monoxid például színtelen és szagtalan; az LPG gázüzemű járművek esetleges szivárgása pedig robbanásveszélyt jelenthet.

Mik a kihívások?

Az érzékelőrendszerek kritikus fontosságúak a mérgező, tűz- vagy robbanásveszélyes gázok okozta kockázatok korai felismerésében. A gázérzékeléssel kapcsolatos szabályok azonban nem minden területre terjednek ki és nem is mindig elég következetesek ahhoz, hogy a munkavállalók és a lakosság biztonsága szavatolható legyen. Egyértelmű szabályozás hiányában az épület tűzvédelmi tervezőjére, üzemeltetőire és a tűzjelző telepítőkre hárul a megfelelő gázérzékelő rendszerek kialakítása. Ezért kritikus fontosságú a megfelelő partner kiválasztása, aki tanácsot adhat a rendszerek megtervezésével és konfigurálásával kapcsolatban.

Meglévő füst- és tűzérzékelő rendszerek mellett a gázérzékelő rendszerek kevésbé elterjedtek és ha jelen is vannak, általában függetlenek, így kezelésük, karbantartásuk nehézkessé válik, vagyis nő a nem megfelelő gázérzékelés kockázata. A szinergiák megvalósítása, az egyetlen integrált rendszerben gondolkodás segíthet a kockázatok átfogó kezelésében.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy az ilyen épületek nem statikusak; a kórházak újabb szárnyakkal bővülhetnek, a könnyűipari létesítményekben megváltozhat a felhasznált gázok aránya, mennyisége és/vagy típusa. A korábbi rendszerek ezeket a változásokat nem képesek követni – ezért fontos egy modulárisan bővíthető rendszer, amellyel nem jelentenek problémát az ilyen módosítások.

A megfelelő gázérzékelő megoldások kiválasztása

A Honeywell jelenleg a következő megoldásokat kínálja kereskedelmi és közösségi célú épületekhez, ideértve a mélygarázsokat és a kórházakat is:

PARK modell

Gázérzékelés a kereskedelmi és a közösségi épületekben
PARK szén-monoxid felügyeleti rendszer

A PARK rendszer szén-monoxid-felügyeletet biztosít a mélygarázsok számára. Veszély esetén a rendszer hallható riasztással figyelmeztet mindenkit a veszélyes terület elhagyására, a beállított küszöbérték meghaladása esetén képes aktiválni a szellőztetőrendszert. Egy PARK2000 vezérlőközpont akár 32, legfeljebb két zónára osztott szén-monoxid-érzékelőt, míg a PARK5000 modell akár 80, legfeljebb öt zónára osztott szén-monoxid-érzékelőt képes kezelni.

NFG-8 modell

Gázérzékelés a kereskedelmi és a közösségi épületekben
NFG-8 gázérzékelő rendszer

A Notifier NFG-8 rendszer 4-20 mA gázérzékelők segítségével felel meg a Biztonsági Integritás 1. szintjének (SIL) és jól illeszkedik a könnyűipari környezethez; három különböző küszöbérték-beállítás és több kimenet is elérhető. (Például a szellőzés, a veszélyjelző táblák és harmadik féltől származó BMS-eszközök vezérlése.)

AM4000G modell

Gázérzékelés a kereskedelmi és a közösségi épületekben
AM4000G címezhető gázérzékelő rendszer

Az AM4000G egy címezhető rendszer, amely egy egész épület igényeit képes kielégíteni, beleértve a mélygarázsokat is. Akár 396 érzékelő is csatlakoztatható az AM4000G-hez négy hurokban a megbízható kétvezetékes Fieldbus kommunikációval. Ezzel lehetővé válik számos eltérő veszélyhelyzet kezelése komplex ok-okozati forgatókönyvek alkalmazásával.

Főbb előnyök

 • Rugalmasság
  A Honeywell gázérzékelő megoldások a speciális alkalmazásokhoz használt kis rendszerektől a nagy, címezhető megoldásokig terjedhetnek, amelyek egy egész épület minden igényét lefedik. Működhetnek önálló gázérzékelő rendszerként, vagy integrálhatók más rendszerekkel, például épületautomatikával vagy tűz- és füstérzékeléssel.
 • Megbízhatóság
  A Honeywell az épületek és parkolóházak gázérzékelő technológiájának globális szállítója. Több helyszínen, több iparági szereplővel történt együttműködés során szerzett tapasztalat teszi lehetővé az ügyfelek igényeinek megfelelő megoldások tervezését. A Honeywell megbízható gázérzékelő rendszereket kínál, amelyek konzisztens teljesítményt nyújtanak az elérhető legjobb technológia felhasználásával.
 • Tanúsított burkolat
  A Honeywell IP55 és ATEX besorolású burkolatokat is szállít. Az IP55 burkolatok tanúsítottak a por vagy a nedvesség behatolása ellen, míg az ATEX változatok robbanásveszélyes környezetben is használhatók, a terület egyedi igényeitől függően. Ezek a megoldások az alapszintű ipari alkalmazások igényeinek teljes spektrumát lefedik.
 • Mobil alkalmazás kalibráláshoz és karbantartáshoz
  A Honeywell mobilalkalmazása lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy kalibrálást, programozási változtatásokat és karbantartást végezzenek az érzékelőkön. A felhasználóbarát alkalmazás időt takaríthat meg a karbantartók számára, különösen akkor, ha rendszeres rutin kísérleteket vagy speciális tevékenységeket végeznek.

Együttműködés egy technológia szállítóval

Sok esetben a kereskedelmi és a közösségi épületek karbantartói nem rendelkeznek részletes ismeretekkel a gázérzékelő rendszerekről. Mindenképpen ajánlott olyan technológiai partnerrel közreműködni, aki ismeri és érti a működési környezetet és az ezekre vonatkozó szabályokat. Csak egy példa: a szén-monoxid-érzékelők akkor vannak megfelelően telepítve, ha kb. egy átlagos ember fejmagasságában helyezkednek el. Ennek oka, hogy a szén-monoxid sűrűsége hasonló a levegőéhez, nem halmozódik fel a padló vagy mennyezet közelében, ezért a koncentrációmérésnek ott kell történnie, ahol az emberek potenciálisan belélegezhetik a gázt.

Minden gázérzékelő idővel hajlamos a nullponteltolódásra (vagyis a driftre), veszítenek pontosságukból, ezért fontos a rendszeres ellenőrzése és kalibrálása. A szabályozások nem mindig fedik le a gázérzékelő rendszerek hosszú távú hatékonyságának e kritikus szempontjait. Ezért fontos, hogy a rendszer szállítója és telepítő partnerei rendelkezzenek a megfelelő műszaki szakértelemmel ahhoz, hogy megbízható és hatékony tanácsokat adhasson a karbantartási és kalibrálási ütemtervek kialakításához. 

A termékekkel kapcsolatos bővebb információkért kattintson ide!

A cikk írója: Renato Torres, EN-54 tűzjelzőrendszerek portfólióigazgató Honeywell

Kategóriák
Gázérzékelők, gázjelző rendszerek
Gázérzékelők, gázjelző rendszerek
Tűzjelző, füstjelző, gázjelző rendszerek
Tűzjelző, füstjelző, gázjelző rendszerek
Épületvillamosság
Épületvillamosság
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...