proidea.hu online termékinformációs katalógus

FV-Plast (PP-R) cső élettartamának meghatározása


2015. szeptember 17.

Az ilyen csővel tervezett rendszerben a csövek és idomok élettartama meghaladja a 100 évet

Az élettartam meghatározása előtt ki kell számítani a feszültséget a cső falában a maximális üzemi nyomás alapján a következő képlet segítségével:
Feszültség kiszámítása a cső falában

A kiszámított feszültség fenti képlet szerinti megállapítása után ezt az értéket a lentebb látható függvényábrába kell felvinni. A feszültség értékei a függőleges tengelyen találhatók. Meg kell határozni a kiszámított feszültség értékének (vízszintes egyenes) és a maximális vízhőmérséklet izotermájának metszéspontját (ferde egyenes). A metszéspontból függőlegesen lefelé merőlegest kell vezetni a vízszintes tengelyre, mely az időt adja meg órákban (a kisebb skála években). A vízszintes tengelyről le kell olvasni a cső feltételezett minimális élettartamát folyamatos üzemnél. A kapott érték jelenti a cső reálisan feltételezett minimális élettartamát, természetesen a minden további szerelési és üzemelési feltétel teljesítése és a számítás feltételeinek betartása esetén (maximális üzemi nyomás és hőmérséklet, kompenzáció).

Számítási példa: 60°C meleg víz, 5 bár nyomáson, PN20 bár - 63-as átmérőjű PP-R cső esetében.

Számítási példa

A lenti táblázat alapján megállapítható, hogy a FV-Plast PP-R csővel tervezett rendszerben, folyamatosan (24 órán keresztül) 5 bár nyomású, 60°C-os meleg víz cirkulál, akkor a csövek és idomok élettartama meghaladja a 100 évet.

Szilárdsági izometria PPR Az FV-Plast csőrendszerek letölthető adatlapjaiért kattintson a hír alatti termékképre. Ha a PP-R csövek élettartamának meghatározásával kapcsolatban további információt szeretne kérni az INPiPE Kft. munkatársától, használja az alábbi Információkérés gombot.
 

Termék
Cég
Székhely: H-1097 Budapest, Kén utca 6.
Telefon: +36 1 219 5624
Fax: +36 1 219 5623
E-mail:
Web: www.inpipe.hu
Pör Richárd
ügyvezető +36 20 929 1946
   
   
   
Az INPiPE Kft. 1997-ben, magántőkéből alakult kelet-európai épületgépészeti termékek magyarországi forgalmazására, nagykereskedelmi értékesítésére. Közvetlen gyári képviseletet látnak el, Lengyelországból, Szlovákiából és Csehországból. Segítséget nyújtanak azoknak, akik a gyártókkal szeretnek tárgyalni és szeretik, ha készletről tudnak rendelni. Főbb termékeik a fal-mögötti WC-tartályok, PP-R műanyag strang- és ágvezetékek.
Márkanevek: DYTRON, CAPRICORN, AlcaPLAST, FV-Plast
Kulcsszavak:  inpipe  FV-Plast  PP-R  vezeték  fűtés  padlófűtés  élettartam  meghatározása