Miért jó a fordított lapostető?

A FIBRANxps kiválóan hőszigetel és biztosítja a tető vízszigetelő rétegének mechanikai védelmét

A megfelelő rétegrend kiválasztása – különösen a lapostetők esetében – kiemelt fontossággal bír a tető időtállóságának szempontjából. A fordított tető rétegrend egy nagyon fontos előnyt biztosít: a vízszigetelő réteg mechanikai védelmét.

A fordított tető alapjai

Amennyiben a lapostető rétegrendje nem megfelelően kerül kialakításra, könnyen előfordulhat, hogy a vízszigetelő réteg – megfelelő mechanikai védelem nélkül - megsínyli a helyi időjárás viszontagságait, és ennek negatív következményei érezhetővé vállnak az építkezés közben, vagy az épület használata során.

A múltban a hagyományos lapostetők gyakran beáztak, szivárogtak. Emiatt a tervezők olyan rétegrenden kezdtek gondolkodni, amely védelmet biztosít a vízszigetelésnek és ezáltal lassítja annak elöregedését. A fordított lapostető rétegrend meglepően régen jelent meg az építőiparban.

A fordított lapostetők varázsa, hogy a tervező vagy a beruházó épületről épületre egyedi burkolatokat tervezhet (kert, terasz, gyalogos-, vagy jármű utak) ugyanarra a rétegrend alapra (lásd az alábbi ábrát).
A fordított tető többféle burkolattal látható el
A fordított tető többféle burkolattal látható el
Galéria

A vízszigetelő réteg biztonságban van, hiszen egy plusz réteg extrudált polisztirol hőszigetelő réteg védi. Így a hőszigetelésnek kettős szerepe van. Alapvető funkciójából adódóan hőszigeteli az épületet és ezzel párhuzamosan mechanikai védelmet biztosít a vízszigetelő réteg számára is.

Műszaki részletek

Manapság a fordított tetők kicsit máshogy néznek ki mint 100 évvel ezelőtt. A hőszigetelés, az extrudált polisztirol termékek tulajdonságai rendkívüli ütemben fejlődtek. Az XPS legfontosabb műszaki jellemzője a rendkívül alacsony vízfelvételi tulajdonság. Ez teljes vízbemerítés esetén (WL(T) <0,7 %), míg páradiffúzió esetén (WD(V) <1 %).

Azt is nagyon fontos tudnunk, hogy a fordított tetők speciális membránokkal - úgyis mint vízelvezető vagy szűrő membránok – még magasabb szintre fejleszthetők.

Az alábbi részletrajz egy tipikus, nem járható fordított tető rétegrendjét mutatja.
Fordított tető részletrajz
Fordított tető részletrajz
Galéria

Rétegek:
1 - Betonfödém
2 - Párazáró réteg
3 - XPS lejtésképző elem, FIBRANxps INCLINE
4 - Vízszigetelés (bitumenes, vagy más)
5 - XPS hőszigetelés: FIBRANxps 300-L (500-L, 700-L)
6 - Vízelvezető réteg
7 - Kavics fedés
9 - Rácsos felületű XPS hőszigetelés: FIBRANxps ETICS
10 - Teherhordó szerkezet


Ha a cikkben szereplő FIBRANxps extrudált polisztirol szigetelések adatait meg szeretné tekinteni, termékismertetőit letölteni, kattintson az alábbi termékképekre. Ajánlatkéréssel, illetve fordított tetőkkel, vagy más egyéb projektekkel kapcsolatos további részletekért, valamint szaktanácsadásért forduljon írásban a FIBRAN d.o.o. magyarországi munkatársához az alábbi gombok használatával.
 

A hírben szereplő termékek

 
FIBRANxps 700-L extrudált polisztirol szigetelőlapok

A FIBRANxps 700-L magas nyomószilárdságú extrudált polisztirol szigetelőlapok sima felületképzéssel és “L” élképzéssel készülnek. Alkalmazhatók alapozás alatti hőszigetelő rendszereknél, hidaknál, utak, vasúti vágányok alatt, hangároknál, repülő kifutópályáknál, extrém terhelésű padlóknál, parkoló tetők rétegrendjében.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
 
FIBRANxps INCLINE lejtésképző extrudált polisztirol szigetelőlapok

A FIBRANxps INCLINE hőszigető lapok könnyű lejtésképző lapok egyenes élképzéssel. Alkalmazhatók kültéri padlók és lapostetők lejtésképző betonrétegeinek helyettesítésére, növelve a hőszigetelés hatékonyságát, csökkentve a terhelést és a teljes szerkezet vastagságát.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
 
FIBRANxps 300-L extrudált polisztirol szigetelőlapok

A FIBRANxps 300-L magas nyomószilárdságú extrudált polisztirol szigetelőlapok sima felületképzéssel és “L” élképzéssel készülnek. Alkalmazhatók talajban talajvíz esetén is pincefalak, medencék szigetelésére, padlófűtéses padlók, raktárak, műhelyek, hangárok, műjégpályák padlóinak rétegrendjében, fordított rétegrendű és hagyományos lapostetők szigetelésére, DUO-tetőknél és passzív házaknál.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
 
FIBRANxps 500-L extrudált polisztirol szigetelőlapok

A FIBRANxps 500-L magas nyomószilárdságú extrudált polisztirol szigetelőlapok sima felületképzéssel és “L” élképzéssel készülnek. Alkalmazhatók alapozás alatti hőszigetelő rendszereknél, utak alatt, magas terhelésű ipari padlók, műhelyek, hűtőházak rétegrendjében, fordított rétegrendű lapostetők, zöldtetők és parkoló tetők szigetelésére.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya

Kategóriák

Polisztirol szigetelések
Polisztirol szigetelések
Szigetelések
Szigetelések
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...