proidea.hu online termékinformációs katalógus

Miért jó a fordított lapostető?


2019. március 04.

A FIBRANxps kiválóan hőszigetel és biztosítja a tető vízszigetelő rétegének mechanikai védelmét

A megfelelő rétegrend kiválasztása – különösen a lapostetők esetében – kiemelt fontossággal bír a tető időtállóságának szempontjából. A fordított tető rétegrend egy nagyon fontos előnyt biztosít: a vízszigetelő réteg mechanikai védelmét.

A fordított tető alapjai

Amennyiben a lapostető rétegrendje nem megfelelően kerül kialakításra, könnyen előfordulhat, hogy a vízszigetelő réteg – megfelelő mechanikai védelem nélkül - megsínyli a helyi időjárás viszontagságait, és ennek negatív következményei érezhetővé vállnak az építkezés közben, vagy az épület használata során.

A múltban a hagyományos lapostetők gyakran beáztak, szivárogtak. Emiatt a tervezők olyan rétegrenden kezdtek gondolkodni, amely védelmet biztosít a vízszigetelésnek és ezáltal lassítja annak elöregedését. A fordított lapostető rétegrend meglepően régen jelent meg az építőiparban.

A fordított lapostetők varázsa, hogy a tervező vagy a beruházó épületről épületre egyedi burkolatokat tervezhet (kert, terasz, gyalogos-, vagy jármű utak) ugyanarra a rétegrend alapra (lásd az alábbi ábrát).
A fordított tető többféle burkolattal látható el
A vízszigetelő réteg biztonságban van, hiszen egy plusz réteg extrudált polisztirol hőszigetelő réteg védi. Így a hőszigetelésnek kettős szerepe van. Alapvető funkciójából adódóan hőszigeteli az épületet és ezzel párhuzamosan mechanikai védelmet biztosít a vízszigetelő réteg számára is.

Műszaki részletek

Manapság a fordított tetők kicsit máshogy néznek ki mint 100 évvel ezelőtt. A hőszigetelés, az extrudált polisztirol termékek tulajdonságai rendkívüli ütemben fejlődtek. Az XPS legfontosabb műszaki jellemzője a rendkívül alacsony vízfelvételi tulajdonság. Ez teljes vízbemerítés esetén (WL(T) <0,7 %), míg páradiffúzió esetén (WD(V) <1 %).

Azt is nagyon fontos tudnunk, hogy a fordított tetők speciális membránokkal - úgyis mint vízelvezető vagy szűrő membránok – még magasabb szintre fejleszthetők.

Az alábbi részletrajz egy tipikus, nem járható fordított tető rétegrendjét mutatja.
Fordított tető részletrajz
Rétegek:
1 - Betonfödém
2 - Párazáró réteg
3 - XPS lejtésképző elem, FIBRANxps INCLINE
4 - Vízszigetelés (bitumenes, vagy más)
5 - XPS hőszigetelés: FIBRANxps 300-L (500-L, 700-L)
6 - Vízelvezető réteg
7 - Kavics fedés
9 - Rácsos felületű XPS hőszigetelés: FIBRANxps ETICS
10 - Teherhordó szerkezet


Ha a cikkben szereplő FIBRANxps extrudált polisztirol szigetelések adatait meg szeretné tekinteni, termékismertetőit letölteni, kattintson az alábbi termékképekre. Ajánlatkéréssel, illetve fordított tetőkkel, vagy más egyéb projektekkel kapcsolatos további részletekért, valamint szaktanácsadásért forduljon írásban a FIBRAN d.o.o. magyarországi munkatársához az alábbi gombok használatával.
 
 

Termék
Cég
Székhely: SI-8000 Novo mesto, Kocevarjeva ulica 1
E-mail:
Web: http://www.fibran.si/frontend/index.php?chlang=HU
Rőmer Krisztián
Értékesítés – Magyarország +36 70 703 6083
   
A FIBRAN Európa egyik legnagyobb extrudált polisztirol (XPS) gyártója, amelyik 20 mm-től 200 mm-ig terjedő vastagságban, egészen 1000 kPa nyomószilárdságig kínálja termékeit, lapos tetők, homlokzatok, padlók, felszín alatti szerkezetek szigetelésére, valamint belső szigetelésekhez. A FIBRAN termékek minőségét különböző független nemzetközi szervezetek mérési jelentései bizonyítják, az Európai Műszaki Engedély (ETA) pedig tanúsítja, hogy a FIBRAN XPS termékek 50 évig megőrzik a minősítésekben deklarált műszaki tulajdonságaikat.
Márkanevek: FIBRAN
További hírek a Polisztirol szigetelések termékkategóriában
További hírek a Szigetelések termékkategóriában
További hírek az Építés termékkategóriában
Kulcsszavak:  FIBRANxps  extrudált  polisztirol  szigetelés  fordított  tető  fordított  rétegrendű  lapostető