Ideális szellőzési megoldás égetett üreges agyagtéglából készülő épületekhez

FluctuVent, a szellőző tégla

Az ismert hővisszanyerő központi lakásszellőzésektől gyökeresen eltérő új magyar találmány FluctuVent szellőző rendszernek nincs külön hőcserélője és légcsatornája sem - mindezeket egy jól ismert, ősrégi építőelem, az égetett üreges agyagtégla helyettesíti, aminek hőtároló képességét is kihasználják. Az épület külső falába ehhez mindössze négy FluctuVent szellőző téglát kell helyiségenként beépíteni, és máris kész a komfortos és energiatakarékos hővisszanyerő szellőzés.

A ma már elterjedten használt csiszolt téglákkal a falazáskor szinte "automatikusan" elkészül a külső falban a FluctuVent rendszer szellőző kürtője, hagyományos, vastaghabarcsos kötésű téglák esetén pedig a rendszertartozékként szállított habarcskirekesztő sablon segítségével alakítható ki egyszerűen - így tehát semmi nem zárja le soronként a téglák apró függőleges légüregeit, amik összefüggő kürtővé kapcsolódnak össze a fal belsejében. Helyiségenként két ilyen, téglaszélességű kürtőt használnak, ezeket felül a helyiség felé, alul pedig a külső légtér felé nyitja meg egy-egy FluctuVent szellőző tégla (EPS150 anyagú doboz, amiben ventilátorok, légszűrők és légrácsok találhatók), és már készen is áll a hővisszanyerő szellőző berendezés.
Télen a helyiség elszívott meleg levegője a kürtők egyikén át távozik ennek téglabordáit felmelegítve - miközben hőjét leadva maga lehűl. A légáramlás irányát ~6 perc után megfordítják, és a külső, hideg friss levegőt ugyanazon a téglakürtőn át, az előzőleg betárolt hőt visszanyerve, felmelegítve juttatják be a helyiségbe. A hővisszanyerés hatásfoka hőszigetelés nélküli fal esetén >75%! A helyiségenkénti két szellőzőkürtő folyamatosan, de ellentétes ütemben üzemel: miközben az egyik elszív és betárolja a hőt a téglabordákba, a másik befúj és visszanyeri a betárolt hőt, majd szerepet cserélnek. A tégla porozitása miatt a hőcserével egyidejűleg nedvességcsere is történik, így a belső levegőt kevésbé szárítva jobb hőkomfort alakul ki a helyiségben. A szellőzés észrevehetetlenül csendes, ~20 m³/h friss szellőző levegővel (0,3…0,5 óránkénti légcserével) kizárja a páralecsapódás és a penészesedés lehetőségét. A levegőt két fokozatban szűrik: G2, vagy igény szerint G4 pollenszűrő minőségben. A megfelelő higiénia biztosításához a belső oldali szűrőlapok baktériumölő kezelést kapnak. A szellőzés üzeme nagyon gazdaságos: egy átlagosan 4 m x 4 m x 2,50 m = 40 m³-es helyiség szellőztetése csak 2...5 W teljesítményt igényel, de ez legalább 25 kWh/m²,a fajlagos fűtési energia-megtakarítást eredményez, a visszanyert hőenergia pedig több mint 10-szerese a befektetett villamos energiának. Nyári éjszakákon a belsőnél hidegebb külső levegővel passzív hűtési módban működik a szellőzés pormentesen és zajmentesen. A szellőző rendszer üzeme egész évre programozottan automatikus, természetesen a kézi beavatkozás mindenkori lehetőségével.
Újdonságaik a Thermo alapkivitel mellett a Hygro és Multi változatok, amik sorrendben központi, illetve helyiségenkénti komfortos páratartalom szabályozást biztosítanak téli időszakban a ventilátorok fordulatszámának energiatakarékos PWM szabályozásával. A megújult, RS-485 intelligens kommunikációjú vezérlés-szabályozás figyelmeztet a szükséges légszűrőcserékre, esetleges meghibásodásokra, és tűzvédelmi funkcióval is rendelkezik. Részletesen tájékoztat a működés fő paramétereiről: légszállítás, hőmérséklet, páratartalom, teljesítmény, energia, megtakarított földgáz és CO2 adatok. Az egyszerű és komfortos FluctuVent szellőzés az ismert felső-közép kategóriájú központi lakásszellőző rendszerek árának 35…45%-ából megvalósítható.

Az itt letölthető Ajánlatkérés, FluctuVent szellőzés.doc adatlap kitöltéséve és hozzá csatolt (DWG, PDF vagy JPG formátumú) építési engedélyes tervek megküldése esetén új épületekhez ingyenes árajánlatot készítenek.

Ha szeretne árajánlatot kérni az ETÜD+ Bt. munkatársától, az alábbi Árajánlatkérés gomb segítségével, és a fenti dokumentumok csatolásával megteheti, a FluctuVent szellőző tégláról pedig bővebben olvashat, ha a hír alatti termékképre kattint.
A hírben szereplő termékek
FluctuVent, a szellőző tégla
 
FluctuVent, a szellőző tégla

Nincs szükség helyigényes és zajos központi légkezelő gépre, és nincsenek légcsatornák sem! A FluctuVent szellőző tégla két változatával egyszerűen, gyorsan és gazdaságosan alakítható ki a külső falazatba vagy annak hőszigetelésébe integrált helyiségenkénti intelligens hővisszanyerős szellőzés – akár új építésről, akár felújításról van szó. Friss levegő, komfort és energia-megtakarítás mindig, penész soha!

CAD
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
Tovább
Termék kártya
Kategóriák
Hővisszanyerős szellőztető rendszerek
Hővisszanyerős szellőztető rendszerek
Téglák, falazóblokkok
Téglák, falazóblokkok
Légtechnika
Légtechnika
Teherhordó szerkezetek, falazatok
Teherhordó szerkezetek, falazatok
Épületgépészet
Épületgépészet
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...