Gyakorlati megoldások a LED-ek tartós és biztonságos kapcsolásához

LED-es világításhoz alkalmazható kapcsolókészülékek a Finder kínálatában

Az energiatakarékosság alapvető cél. A LED-technika is ezt a trendet követi, és időközben jelentősen profitál belőle. Jogosan, hiszen LED-es világítással az izzólámpához képest akár 90 %-os energiamegtakarítás is elérhető. Ehhez társul még a LED-ek kivitelétől függő 20 000-50 000 órás élettartama. A LED-es világítás ugyanakkor megfelelő kapcsolókészülékek alkalmazását követeli meg.

A hagyományos izzólámpa rendszerint csak körülbelül 1 000 órás élettartamot ér el. A LED-ek ezáltal tökéletes megoldást nyújtanak a világítás terén. Az egyetlen gondot a magas bekapcsolási áram jelenti, amely a szerelő számára folytonos bosszúságot jelenthet. A Finder ezért speciális megoldásokat fejlesztett ki, és egy sor olyan terméket vitt a piacra, melyek segítségével a LED-ek kapcsolása tartósan biztonságossá tehető. A termékkínálat legkiemelkedőbb elemei a 14-es sorozatú lépcsőházi automaták, a 12-es sorozatú kapcsolóórák és a 22-es sorozat mágneskapcsolói.

Nagy, rövid ideig tartó bekapcsolási áramimpulzusok

A nagy méretű ingatlanok lépcsőházaiban vagy a termelőüzemek közlekedő területein manapság a hagyományos izzólámpák helyét a LED-lámpák veszik át. A csere egyszerű, és nagy energiahatékonysággal kecsegtet. Amennyiben az előírt megvilágítási érték is biztosított, megtörténhet a csere. A csere mellett szól a LED-es világítótestek jelentősen nagyobb élettartama is. Mégsem ilyen egyszerű a helyzet, a világítás cseréje után mágneskapcsolók, relék, kapcsolóórák mennek tönkre. A kisebb teljesítmény ellenére az érintkezők igénybevétele megnő. Az izzólámpáknál a jellemzően hideg izzószál esetében a bekapcsolási áram a névleges áramot akár tízszeresen is meghaladhatja. A LED-lámpák esetében azonban néhány mikroszekundum (µs) alatt léphetnek fel akkora bekapcsolási áramimpulzusok, amelyek akár a névleges áram 1000-szeresét is elérhetik. A kapacitív bekapcsolási jelenség ekkor az érintkezők gyors elhasználódásához és a kapcsolókészülékek idő előtti meghibásodásához vezet.

A probléma ismert. A LED-ek magas bekapcsolási árama nagy mértékben igénybe veszi az érintkezőket. Bár ezek az áramcsúcsok csak rövid ideig tartanak, de megnő az érintkezők anyagfogyása és ezért idő előtt elhasználódhatnak. Ha a bekapcsolási áram értéke nagyobb a katalógusban megadott maximális bekapcsolási áramnál, akkor ez az érintkezők összehegedéséhez vezet. Ennek következtében a készülékeket rövid időn belül cserélni kell. A villanyszerelők számára ez reklamációkat jelent, gyakran bosszúságot is, de minden esetre költséges javítást. A LED-ek alkalmazói jogosan érvelnek azzal, hogy a rendszeresen felmerülő javítási költségek csökkentik a LED-ek alacsonyabb üzemeltetési költségeiből fakadó előnyöket.

Megfelelő érintkezőanyagok

14-es sorozatú lépcsőházi többfunkciós automata
14-es sorozatú lépcsőházi többfunkciós automata

A 14-es sorozat lépcsőházi automatái között olyan többfunkciós készülékeket találhatunk, amelyek 120 A bekapcsolási áramig nyújtanak megoldást, és nagy lámpaterheléshez is megfelelőek.

A villanyszerelő szakipar biztonságának növelése érdekében a Finder különösen tartós, Európában gyártott termékeket hozott piacra. Segítségükkel hosszú távon biztonságossá tehető a LED-ek kapcsolása, mivel magas, 120 A-ig terjedő bekapcsolási áramot képesek elviselni. Jó példát nyújtanak erre a 14-es sorozatú lépcsőházi automaták, melyek között igen jelentős lámpaterhelés kapcsolására alkalmas többfunkciós készülékek is találhatók 16 A tartós határárammal.

22-es sorozatú installációs mágneskapcsoló
22-es sorozatú installációs mágneskapcsoló

A 22-es sorozatú installációs mágneskapcsolók, AgSnO2 érintkezőanyaggal, magas az érintkezők bekapcsolási áramokkal szembeni hegedésállósága, a névleges tekercsfeszültség (AC/DC) széles tartományban választható.


A 22-es sorozat mágneskapcsolói típustól függően AgSnO₂-érintkezővel rendelkeznek, és ezeknek szintén megfelelően magas a bekapcsolási áramokkal szembeni hegedésállóságuk. A sorozat további előnye, hogy a készülékek névleges tekercsfeszültsége széles tartományban rendelhető. A villamossági szakemberek számára ez további rugalmasságot biztosít a termékválasztásban. Ezeknél a mágneskapcsolóknál a mechanikus és elektromos kapcsolási ciklusok száma messze nagyobb, mint a piacon található többi hasonló termék esetében, ami a Finder termékeinek magas minőségére vezethető vissza. Az opcionális választókapcsoló az előlapon Auto- On- Off funkcióval is rendelkezik, amely a felhasználó számára kiegészítő funkciót nyújt.

Kapcsolóórák és SSR relék

12-es sorozatú kapcsolóóra NFC-technológiával
12-es sorozatú kapcsolóóra NFC-technológiával

A 12-es sorozat NFC-technológiával rendelkező kapcsolóóráival emelkedik ki, amelyek a Finder-Tool-App alkalmazás segítségével NFC-funkciós androidos okostelefonokon vagy a készülék homloklapján található joystickkel programozhatók.


A 12-es sorozat elektronikus kapcsolóórái lehetővé teszik a napi és heti asztronómiai vagy idő-vezérelt programozást. Programozásuk Finder-Toolbox-App segítségével, NFC-funkcióval ellátott androidos okostelefonokkal lehetséges. Alternatív megoldásként a programozás joystick segítségével közvetlenül a készüléken is elvégezhető. A szerelő számára jelentős előny, hogy az elemtartó nyílása nem a készülék hátlapján található. Ellenkező esetben elemcsere esetén a kapcsolóórát az elosztóból ki kell szerelni. A Finder készülékeinél azonban az elemcsere egyszerűen, gyorsan és kényelmesen, a készülék elején végezhető, ami időmegtakarítást, és ezáltal költségmegtakarítást eredményez.

77-es sorozatú elektronikus relé
77-es sorozatú elektronikus relé

A 77-es sorozat elektronikus reléi, a bekapcsolási áram típustól függően max. (160… 520) A (10 ms) lehet.


A Finder ezen kívül olyan elektronikus (SSR) reléket is kínál, amelyek rövid ideig tartó bekapcsolási árama típustól függően max. 520 A (10 ms) is lehet. Különösen kedvezőek azoknak a 77-es sorozathoz tartozó SSR reléknek a bekapcsolási tulajdonságai, amelyek a feszültség nullátmenetében kapcsolnak. A Finder ezáltal magas követelményeknek megfelelő megoldást, és a villamossági szakemberek számára valódi értéktöbbletet kínál, mivel a javítások a minimumra csökkenthetők és munkaidő takarítható meg.


Ha kíváncsi a 14-es sorozatú lépcsőházi automaták, a 22-es sorozatú mágneskapcsolók, a 12-es sorozatú elektronikus kapcsolóórák vagy a 77-es sorozatú SSR relék letölthető termékismertetőire, kattintson a hír alatt megjelenített termékképekre. Amennyiben árajánlatot vagy egyéb információt szeretne kérni a Finder - Hungary Kereskedelmi Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
 
A hírben szereplő termékek
12-es sorozat - Kapcsolóórák 16 A
 
Finder kapcsolóórák

Tárcsás és elektronikus kialakítású, egy vagy két csatornás kapcsolóórák napi ill. heti programozással (működési tartalékkal is), valamint asztronómiai funkcióval.

CAD
Termékismertető
CAD
Tovább
Termék kártya
22-es sorozat - Installációs mágneskapcsolók 25 - 40 - 63 A
 
Finder installációs mágneskapcsolók és monostabil relék

Installációs mágneskapcsolók 2 vagy 4 érintkezővel.

CAD
Termékismertető
CAD
Tovább
Termék kártya
77-es sorozat - Elektronikus (SSR) relék 5 - 7 - 15 - 25 - 30 - 40 - 50 A
 
Finder elektronikus relék (SSR)

Elektronikus (SSR) relék világítási áramkörök, illetve fűtőegységek kapcsolására.

CAD
Termékismertető
CAD
Tovább
Termék kártya
13-as sorozat - Elektronikus impulzusrelék, segélyhívó-nyugtázórelék, monostabil kapcsolórelék
 
Finder lépcsőházi automaták, impulzusrelék, sorbaépíthető relék

Lépcsőházi automaták, impulzus relék, sorba építhető relék családi házak, folyosók, közösségi terek időzített és hagyományos világítási képeinek megvalósításához.

CAD
Termékismertető
CAD
Tovább
Termék kártya
Kategóriák
Kapcsolóórák, időrelék
Kapcsolóórák, időrelék
Relék és impulzuskapcsolók
Relék és impulzuskapcsolók
Kisfeszültségű villamosenergia-elosztás
Kisfeszültségű villamosenergia-elosztás
Épületvillamosság
Épületvillamosság
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...