Időtálló és fenntartható lapostető (2. rész)

A hőszigetelés szerepének fontossága a fordított lapostetők esetében

A sorozat első cikkével remélhetőleg sikerült felkelteni az érdeklődést a lapostetők iránt, illetve felhívni a figyelmet arra, hogy mennyire fontos az időtálló és fenntartható lapostetők tervezése. Ahogy múlt alkalommal is elhangzott, a legfontosabb tényező a vízszigetelés megfelelő védelme. Ezúttal egy kicsit mélyebbre ásva, a figyelmet a teljes szerkezet helyett inkább az azt alkotó elemek felé fogjuk fordítani. Megvizsgáljuk, hogy miért is van éppen ezekre az anyagokra szükség? Először beszéljünk a hőszigetelésről.

El tudja képzelni mi történik, ha a kőzetgyapotot kiteszi az esőre? Nos képzelje el, ha kőzetgyapottal fedjük le a tetőt és kavicsborítással látjuk el. Nem csupán hőszigetelő képességét veszíti el, hanem – tekintettel arra, hogy csak egy felesleges súly marad a tetőszerkezetben – az épület gazdaságosságát is hátrányosan befolyásolja. A lényeg, amit hangsúlyozni kell, hogy mennyire fontos a – vízszigetelés mechanikai védelméről gondoskodni hivatott - megfelelő hőszigetelő anyag megválasztása.

Időtálló lapostető FibranXPS extrudált polisztirol szigeteléssel
Időtálló és fenntartható lapostető (2. rész)

Az teljesen világos, hogy a kőzetgyapot alkalmatlan arra, hogy a vízszigetelés külső oldalán építsük be, azonban a különböző cellastruktúrájú polisztirol szigetelések közötti eltérés már nem ennyire egyértelmű mindenki számára. Mindkettőnek megvannak a saját előnyei és hátrányai, ám amikor a közvetlen víz- és a nedvesség elleni ellenállásról van szó, csak az XPS kerülhet szóba. A különböző márkájú XPS termékek között is lehetnek eltérések. Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy melyek azok a deklarált termékjellemzők, melyek elengedhetetlenek a fordított lapostető építése esetén.

Vízfelvétel hosszú távú teljes bemerítéskor – WL (T)

Ez a paraméter azt mutatja meg, hogy a termék hány tömegszázaléknyi vizet szív fel teljes vízbemerítés esetén. A tesztelés során a termékmintát 28 napra víz alá teszik és összehasonlítják a merítés előtti és utáni tömegét. A fordított lapostetőbe megfelelő termékeknél ez az érték 0,7% vagy annál alacsonyabb.

Páradiffúziós vízfelvétel – WD (V)

Ez a WL(T) értéknél is bonyolultabb paraméter, amely azt mutatja meg, hogy mennyi vizet vesz fel a termék páradiffúziós folyamat következtében. Annak ellenére, hogy az XPS termékek zárt cellaszerkezettel rendelkeznek, minimális vízfelvétel azért történik. A fordított lapostetőben használandó termékek esetében ez az érték nem haladhatja meg az 1 tömegszázalék osztály szintet.

Időtálló lapostető FibranXPS extrudált polisztirol szigeteléssel
Időtálló és fenntartható lapostető (2. rész)

A FIBRANxps termékek néhány mikron nagyságú cellákból épülnek fel, melyek egy 97%-ban zárt cellastruktúrát alkotnak. Ez a terméket szinte teljesen vízállóvá teszi, mely ezáltal alkalmassá válik a vízszigetelés külső oldalán történő beépítésre. Azaz teljesül mindkét, a fentiekben említett feltétel. A cellák – tökéletes hőszigetelőképességet biztosító - száraz levegőt tartalmaznak, így a FIBRANxps termékek nem csupán a legtöbb termékszabvány által megkövetelt 25 éven keresztül képesek megőrizni hőszigetelőképességüket. A termékek lambda értéke, hővezetési tényezője változatlan marad 50 évet követően is. Ez megfelel az épületek elvárt élettartamának.

A fordított lapostetők esetében nemcsak a vízfelvétel kérdése követel meg különleges termékjellemzőket, hanem maga a tető funkciója is. A tervezők sokfajta szerepet szánnak ezeknek a felületeknek. Néhányuk teherbíró, gépjárművekkel járható tetőket tervez. Ezeknél az épületeknél a hőszigetelő lapoknak nem csak a vízfelvétellel kapcsolatos feltételeket kell teljesíteniük, hanem teherhordónak is kell lenniük.

Időtálló lapostető FibranXPS extrudált polisztirol szigeteléssel
Időtálló és fenntartható lapostető (2. rész)

A FIBRANxps lapok nyomószilárdsága nagy terhelés alatt is hosszútávon állandó. Ez alkalmassá teszi a terméket állandó statikus és dinamikus terhelés alatti beépítésre, akár masszívabb épületek lemezalapja alatt is. A következő fontos termékparaméterekre kell figyelnünk:

  • Deklarált nyomószilárdság 10%-os deformitás (CS) esetén, amely gépjárművekkel járható tetők esetében 500 kPa vagy 700 kPa kell legyen.
  • Nyomás hatására bekövetkező kúszás legfeljebb 2%-os deformitás esetén 50 évet meghaladóan (CC), amely gépjárművekkel járható tetők esetében legalább 180kPa kell legyen.

A hírben szereplő termékek

FIBRANxps 300-L extrudált polisztirol szigetelőlapok FIBRANxps 400-L extrudált polisztirol szigetelőlapok FIBRANxps 500-L extrudált polisztirol szigetelőlapok FIBRANxps INCLINE lejtésképző extrudált polisztirol szigetelőlapok
 
FIBRANxps extrudált polisztirol szigetelések
10 termék

A 300-tól 700 kPa-ig terjedő nyomószilárdsággal rendelkező FIBRANxps hőszigetelő termékek, egy vagy két rétegben beépítve használhatóak a legnagyobb követelményeket támasztó, vízszigeteléssel védett, vagy nem védett szerkezetekben. Amennyiben a szakértő kivitelező gondosságával kerülnek beépítésre a Fibran szigetelőanyagok, hosszú távú és hatékony energiapajzsot alakítanak ki.

10 termék
Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya

Kapcsolódó hírek

Időtálló és fenntartható lapostető (1. rész)
Időtálló és fenntartható lapostető (1. rész)
A FIBRAN küldetése Magyarországon 2020-ban
Időtálló és fenntartható lapostető (1. rész)

Kategóriák

Polisztirol szigetelések
Polisztirol szigetelések
Műanyag szigetelőlemezek
Műanyag szigetelőlemezek
Bitumenes szigetelőlemezek és kenhető bitumenes bevonatok
Bitumenes szigetelőlemezek és kenhető bitumenes bevonatok
Szigetelések
Szigetelések
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...