Fertőtlenítés UV-C sugárzással

Levegőfertőtlenítés az orvosi gyakorlatban

A recepciótól a váróteremig és a rendelő helyiségig mindenhol akaratlanul ki vagyunk téve más betegek által hordozott vírusoknak és baktériumoknak. A gyógyulás érdekében fordulunk orvoshoz, de könnyen előfordul, hogy fertőzéssel távozunk. Általában kijelenthető, hogy ezeken a helyeken a fertőzés kockázata nagy, a  következmények elkerülhetetlenek és ezek mindnyájunk számára jól ismertek. Ennek azonban nem feltétlen kell így lennie, amennyiben UV-C levegő fertőtlenítő berendezést működtetünk a fentebb említett helyeken.

Levegőfertőtlenítés az orvosi gyakorlatban
Fertőtlenítés UV-C sugárzással
UV fertőtlenítés a kórházakban

Újra és újra megdöbbentő híreket kapunk a kórházakban fekvő legyengült  betegekről, az onnan származó fertőzésekről. A kórházakban, különösen a kórházak folyosóin, a beltéri levegő szennyezettsége nagyon magas, ezt a mindennapokban gyakran nem veszik figyelembe.

De a kezelési és vizsgálati helyiségekben is nagyon magas lehet a levegőben terjedő baktériumok szintje. Jogszabályok vannak a fertőtlenítési eljárásokra a helyiségekre és a berendezési tárgyakra vonatkozóan egyaránt, de a kórházakban a levegő csíratartalmára vonatkozóan semmi sem rendelkezik.

A központi szellőztető rendszerek további veszélyt jelentenek. Noha ezeknek kellemes belső klimatikus viszonyokat kell biztosítaniuk, általában azonban a vírusok és baktériumok optimális elterjedését segítik az épületben, az UV-C technológia hiánya miatt. 

Fertőtlenítés UV-C sugárzással
Fertőtlenítés UV-C sugárzással
Fertőtlenítés UV-C sugárzással

Az UV sugárzás valószínűleg a legrégebbi fertőtlenítőszer, amelyet az emberek használtak. A Földön előforduló UV-A és UV-B sugárzás mellett nagy energiájú UV-C sugárzás is létezik, amelyet a légkör blokkol.

Ha a 254 nm hullámhosszú UV-C sugárzás eléri a mikroorganizmusokat, akkor a DNS-t nagyon rövid idő alatt megváltoztatják, így már nem tud reprodukálódni. A vírusok és baktériumok, például a Sars-CoV-2, az MRSA, a SARS, a Corona vagy a H7N9, gyorsan eliminálhatók.

Az olyan országos járvány, mint a Sars-CoV-2 kitörése, a Covid-19 amely tüdőbetegséget okoz, hatékonyan korlátozható az UV-C fénnyel történő levegőfertőtlenítéssel.

Az UV-C sugárzás fertőtlenítő hatását az UV levegő fertőtlenítő készülékekben használjuk. A szennyezett levegőt az UV-C  sugárzást kibocsátó fénycsövekkel megvilágított csö belsején keresztül ventilátor segítségével áramoltatjuk át és ez idő alatt a benne lévő mikroorganizmusok elpusztulnak a cső belsejében. A környezeti körülményektől függően a kiáramló levegő baktériumterhelése akár 7 -90%-kal csökkenthető. Szinte teljesen csíramentes levegő marad kémiai maradványok nélkül.

A kezelő, laboratóriumi, műtői helyiségek felületei hatékonyan sterilizálhatók UV sugárzással is.

Egy másik különlegesség az 187 nm hullámhosszú UV-C sugárzás. Ezen a hullámhosszon a levegő oxigénatomjai ózonná alakulnak. Mint közismert, az ózon az egyik leghatékonyabb oxidálószer, amelyet a szagok semlegesítésén túl fertőtlenítésére használnak, a baktériumok és vírusok semlegesítésére anélkül, hogy káros maradványokat hagynának el.

Ózongenerátor
Fertőtlenítés UV-C sugárzással
Ezt a hatást az ózongenerátor készülékek segítségével érik el. Az ózongenerátor alkalmazása, azaz az ózonos fertőtlenítés nagyon hatékony módszer a szagok kiküszöbölésére, a helyiségek fertőtlenítésre, baktérium és vírusmentesítésére.

Az UV-C előnyei:

  • akár 90% -kal csökkenti a csíraszámot nagyon rövid idő alatt.
  • a fertőzés kockázatának csökkentése
  • a beltéri levegő folyamatos fertőtlenítése UV-C-sugárzással
  • kevesebb összeszedett fertőzés, kevesebb betegszabadság
  • nincs vegyszerhasználat
  • a meglévő HVAC rendszerekbe könnyen és utólag is beépíthetők

A hírben szereplő termékek

B&K ózongenerátorok UV-C levegő fertőtlenítő berendezések
 
B&K levegő fertőtlenítő berendezések
2 termék

Az ózon hatékony levegő fertőtlenítő megoldás kellemetlen szagok és veszélyes mikroorganizmusok eltávolítására. Az UV-C sugarakat természetes módon állítják elő, ezeket aztán oxigénnel kombinálva ózon keletkezik. A szagmolekulák, mikroorganizmusok lebomlanak és nyom nélkül eltűnnek. Az ultraibolya sugarak (UV-C) a természetes napfény-spektrum egy részét alkotják. Csíraölő hatásuk van, elpusztítják a baktériumokat, vírusokat, élesztő- és penészgombát, így levegő fertőtlenítő hatásuk egyértelmű.

2 termék
Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya

Kategóriák

Légtisztítók, páramentesítők kishelyiségekbe
Légtisztítók, páramentesítők kishelyiségekbe
Klíma- és hűtéstechnika
Klíma- és hűtéstechnika
Épületgépészet
Épületgépészet

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...