A felcsúti futball Aréna gyepfűtése Uponor rendszerrel

Uponor Pe-X Meltaway csövek Tichelmann kapcsolásban kialakítva

Budapesttől 40 kilométerre, nyugatra fekvő felcsúti labdarúgó utánpótlás-nevelő központot a legendás névadó, Puskás Ferenc 80. születésnapján, 2007. április 1-én avatták fel ünnepélyesen az UEFA-elnök küldöttének és futballhírességeknek a jelenlétében.

Az Akadémián futballhoz igazított tantervvel, emelt szintű nyelvtanulással, a sport jellemformáló erejét is használva fejlődhetnek a legtehetségesebb fiatalok. Az egykor varrodának használt kúria épületét, Makovecz Imre tervei alapján teljesen átépítették, egy emelettel bővült, jelenleg mintegy ötven-hatvan akadémista bentlakását biztosítja két-háromágyas szobáival. Ezzel az épülettel egy időben adták át a Szakmai és Orvosi Központot 2009-ben, 2010-ben aztán elkészült az étteremnek, a konyhának, a kommunikációs osztálynak, a „FourFourTwo” futballmagazin magyar szerkesztőségének és az impozáns körtágyalónak otthont adó új épületszárny is, ugyancsak lenyűgöző, látványvilággal. Az építkezések azonban itt sem álltak meg, elkészült a kollégium új épülete is.

A futballpályák száma is folyamatosan növekszik. Az egykori falusi pálya, a mai centerpálya mellett ma már a Mezey György szabadalmán alapuló gyakorlópálya-rendszer, a már kész két műfüves és öt füves nagypálya található, s az első felcsúti műfüves pálya jelenleg az egyetlen kétcsillagos FIFA-minősítésű játéktér az országban. És 2012-ben elkezdődött a szintén Makovecz Imre tervei alapján a felcsúti Aréna építése is.
Közvetítő osztó-gyűjtővezeték
A fűtő közeget 375 m hosszú szigetelt osztó-gyűjtő vezeték szállítja a kazánháztól a futballpálya osztó csöveihez, valamint vissza, a gyűjtő csövön keresztül a gépházban elhelyezett tároló (puffer) tartályhoz. A szigetelt osztó-gyűjtő vezeték a pálya vonalon kívül helyezkedik el a földben kb.1,0 m mélyen. A fűtő közeg a visszatérő távvezeték végénél a gépházba telepített tartályba áramlik, amely egyben a fűtő közeg sűrűségének és fűtési pontjának a beállítására és tárolására is szolgál. Ebből szívják a szivattyúk a folyadékot és nyomják a hőcserélőn keresztül a pálya fűtési csöveibe.
A gyepfűtést biztosító pálya csőrendszere
A pálya földrétegébe épített csövek távolsága 300 mm, a pálya túlsó oldalánál a csövek visszafordulnak és az osztócsövek melletti gyűjtőcsőbe csatlakoznak. A gyepfűtési rendszer az Uponor Pe-X Meltaway csöve, amely Tichelmann kapcsolásban kialakított, D160 mm és D110 mm átmérőjű szigetelt PEHD osztó- és gyűjtővezetékekből és 25x2,3 mm méretű Pe-X csövekből áll (amely 1020 m hosszúságú tekercsben rendelhető). Ezért jégpályák és futballpályák kialakításához rendkívül hasznosan alkalmazható minimális csőveszteséggel. A térhálósított polietilén (Pe-X) csőrendszer előnyös fizikai, és mechanikai tulajdonságokkal rendelkezik. Jelentős szerepet játszik ebben az osztó-gyűjtőcső és a nagyszámú csatlakozást biztosító, gyors, egyszerű, bontható Rosex kötés. A szigetelt osztó-gyűjtő kialakítása ún. Tichelmann (visszaforduló) elrendezésű, és ez is biztosítja, hogy mindegyik pályacsőre ugyanakkora nyomásesés jut és minden folyadékrészecske ugyanannyi utat tesz meg, valamint a pályacsövekben a fűtőfolyadék áramlás, a sebesség és a folyadékmennyiség egyforma. A pályacsöveket úgy helyezték el, hogy az egymás mellett levő csövekben a folyadék áramlási iránya ellentétes, a pálya egyenletes hő terhelésének biztosítására. A csövek a pálya földrétegébe épített tartósínekbe vannak bepattintva. A csöveknek az osztó-gyűjtő csövekhez való csatlakozását a szerelés közben készült fénykép mutatja.
A pályacsöveket a szilárdság és tömörség szempontjából 6 bar próbanyomással ellenőrizték, elfedéskor a Pe-X csöveket 2 bar nyomás alatt kellett tartani a behorpadás elleni biztosítás céljából. A közeg a pályafűtéshez etilénglykol oldat az üzemszünetben a fagyás elkerülésének biztosítására. A folyadék közömbös kémhatású, nem robbanó, nem éghető anyag. A fűtőberendezés automatikus üzemű, védelmi és üzemi automatikával rendelkezik, a szükséges mérőműszerekkel van ellátva, a visszatérő etilénglykol hőmérséklete függvényében a megfelelő, kívánt fűtőteljesítményt biztosítja. Az üzemvitel a szabályzórendszeren keresztül figyelemmel kísérhető.

Az Uponor gyepfűtési rendszerről bővebben olvashat, ha a hír alatti termékképre kattint, amennyiben árajánlatot, egyéb információt vagy katalógust szeretne kérni az Uponor Épületgépészeti Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.

A hírben szereplő termékek

Uponor hó- és jégmentesítés, jégpálya hűtés, labdarúgópálya fűtés
 
Uponor hó- és jégmentesítés, jégpálya hűtés, labdarúgópálya fűtés

Az Uponor hó- és jégmentesítés rendszere kiváló megoldást nyújt azon kültéri felületek részére, melyek valamilyen szilárd burkolattal vannak ellátva. Kifejezetten alkalmas utak, lehajtók, túzoltósági vagy kórházi kihajtó utak, helikopterleszállók, járdák, de akár focipályák fűtésére is.

Termékismertető
Tovább
Termék kártya

Kapcsolódó hírek

Uponor gyepfűtés kivitelezése a felcsúti futball Arénában
Uponor gyepfűtés kivitelezése a felcsúti futball Arénában
Az építés menetét bemutató videó
Uponor gyepfűtés kivitelezése a felcsúti futball Arénában

Kategóriák

Padlófűtési rendszerek és kültéri felületfűtések
Padlófűtési rendszerek és kültéri felületfűtések
Hőtermelők, hőleadók, hőcserélők, kémények
Hőtermelők, hőleadók, hőcserélők, kémények
Épületgépészet
Épületgépészet

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...