proidea.hu online termékinformációs katalógus

A felcsúti futball Aréna gyepfűtése Uponor rendszerrel


2014. január 10.

Uponor Pe-X Meltaway csövek Tichelmann kapcsolásban kialakítva

Budapesttől 40 kilométerre, nyugatra fekvő felcsúti labdarúgó utánpótlás-nevelő központot a legendás névadó, Puskás Ferenc 80. születésnapján, 2007. április 1-én avatták fel ünnepélyesen az UEFA-elnök küldöttének és futballhírességeknek a jelenlétében.

Az Akadémián futballhoz igazított tantervvel, emelt szintű nyelvtanulással, a sport jellemformáló erejét is használva fejlődhetnek a legtehetségesebb fiatalok. Az egykor varrodának használt kúria épületét, Makovecz Imre tervei alapján teljesen átépítették, egy emelettel bővült, jelenleg mintegy ötven-hatvan akadémista bentlakását biztosítja két-háromágyas szobáival. Ezzel az épülettel egy időben adták át a Szakmai és Orvosi Központot 2009-ben, 2010-ben aztán elkészült az étteremnek, a konyhának, a kommunikációs osztálynak, a „FourFourTwo” futballmagazin magyar szerkesztőségének és az impozáns körtágyalónak otthont adó új épületszárny is, ugyancsak lenyűgöző, látványvilággal. Az építkezések azonban itt sem álltak meg, elkészült a kollégium új épülete is.

A futballpályák száma is folyamatosan növekszik. Az egykori falusi pálya, a mai centerpálya mellett ma már a Mezey György szabadalmán alapuló gyakorlópálya-rendszer, a már kész két műfüves és öt füves nagypálya található, s az első felcsúti műfüves pálya jelenleg az egyetlen kétcsillagos FIFA-minősítésű játéktér az országban. És 2012-ben elkezdődött a szintén Makovecz Imre tervei alapján a felcsúti Aréna építése is.

Közvetítő osztó-gyűjtővezeték
A fűtő közeget 375 m hosszú szigetelt osztó-gyűjtő vezeték szállítja a kazánháztól a futballpálya osztó csöveihez, valamint vissza, a gyűjtő csövön keresztül a gépházban elhelyezett tároló (puffer) tartályhoz. A szigetelt osztó-gyűjtő vezeték a pálya vonalon kívül helyezkedik el a földben kb.1,0 m mélyen. A fűtő közeg a visszatérő távvezeték végénél a gépházba telepített tartályba áramlik, amely egyben a fűtő közeg sűrűségének és fűtési pontjának a beállítására és tárolására is szolgál. Ebből szívják a szivattyúk a folyadékot és nyomják a hőcserélőn keresztül a pálya fűtési csöveibe.


A gyepfűtést biztosító pálya csőrendszere
A pálya földrétegébe épített csövek távolsága 300 mm, a pálya túlsó oldalánál a csövek visszafordulnak és az osztócsövek melletti gyűjtőcsőbe csatlakoznak. A gyepfűtési rendszer az Uponor Pe-X Meltaway csöve, amely Tichelmann kapcsolásban kialakított, D160 mm és D110 mm átmérőjű szigetelt PEHD osztó- és gyűjtővezetékekből és 25x2,3 mm méretű Pe-X csövekből áll (amely 1020 m hosszúságú tekercsben rendelhető). Ezért jégpályák és futballpályák kialakításához rendkívül hasznosan alkalmazható minimális csőveszteséggel. A térhálósított polietilén (Pe-X) csőrendszer előnyös fizikai, és mechanikai tulajdonságokkal rendelkezik. Jelentős szerepet játszik ebben az osztó-gyűjtőcső és a nagyszámú csatlakozást biztosító, gyors, egyszerű, bontható Rosex kötés. A szigetelt osztó-gyűjtő kialakítása ún. Tichelmann (visszaforduló) elrendezésű, és ez is biztosítja, hogy mindegyik pályacsőre ugyanakkora nyomásesés jut és minden folyadékrészecske ugyanannyi utat tesz meg, valamint a pályacsövekben a fűtőfolyadék áramlás, a sebesség és a folyadékmennyiség egyforma. A pályacsöveket úgy helyezték el, hogy az egymás mellett levő csövekben a folyadék áramlási iránya ellentétes, a pálya egyenletes hő terhelésének biztosítására. A csövek a pálya földrétegébe épített tartósínekbe vannak bepattintva. A csöveknek az osztó-gyűjtő csövekhez való csatlakozását a szerelés közben készült fénykép mutatja.A pályacsöveket a szilárdság és tömörség szempontjából 6 bar próbanyomással ellenőrizték, elfedéskor a Pe-X csöveket 2 bar nyomás alatt kellett tartani a behorpadás elleni biztosítás céljából. A közeg a pályafűtéshez etilénglykol oldat az üzemszünetben a fagyás elkerülésének biztosítására. A folyadék közömbös kémhatású, nem robbanó, nem éghető anyag. A fűtőberendezés automatikus üzemű, védelmi és üzemi automatikával rendelkezik, a szükséges mérőműszerekkel van ellátva, a visszatérő etilénglykol hőmérséklete függvényében a megfelelő, kívánt fűtőteljesítményt biztosítja. Az üzemvitel a szabályzórendszeren keresztül figyelemmel kísérhető.

Az Uponor gyepfűtési rendszerről bővebben olvashat, ha a hír alatti termékképre kattint, amennyiben árajánlatot, egyéb információt vagy katalógust szeretne kérni az Uponor Épületgépészeti Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
 

Termék
Cég
Székhely: H-1043 Budapest, Lórántffy Zsuzsanna utca 15/b.
Telefon: +36 1 203 3611
E-mail:
Web: www.uponor.hu
Uponor ügyfélszolgálat
   
   
   
Az Uponor 1965 óta foglalkozik csővezeték rendszerek gyártásával, mára már világviszonylatban is a piacvezető gyártók közé tartozik. A vállalat több mint 4000 alkalmazottat foglalkoztat világszerte, jelen van több mint 100 országban, az éves árbevétele meghaladja az 1 milliárd €-t. A cég több mint 20 éve nyújt ügyfelei számára sugárzó fűtési-hűtési, radiátoros, vízellátási, valamint távhőellátással kapcsolatos megoldásokat Magyarországon is. Az alkalmazások rendszergaranciával kerülnek forgalomba, nagykereskedői partnereken keresztül. Folyamatos fejlesztések energiahatékony termékeket eredményeznek, a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés figyelembevételével. Az Uponor célja a jobb emberi környezet kialakítása a minőség szem előtt tartásával.
Hír
Uponor gyepfűtés kivitelezése a felcsúti futball Arénában
2014.02.13    
További hírek a Padlófűtési rendszerek és kültéri felületfűtések termékkategóriában
További hírek a Hőtermelők, hőleadók, hőcserélők, kémények termékkategóriában
További hírek az Épületgépészet termékkategóriában
Kulcsszavak:  felcsúti  futball  Aréna  gyepfűtés  Uponor  rendszer