Érvek a kéményes füstelvezetés mellett

Égéstermék elvezetés Schiedel kéményrendszerekkel

Kandallók füstelvezetése Schiedel kéménnyel
Kandallók füstelvezetése Schiedel kéménnyel


"A modern házakba nem kell kémény!"
A fenti citátum újkori szólássá vált az utóbbi két-három évben. A Schiedel összegyűjtött négy egyszerű, de megalapozott érvet a kéményes fűtéstervezés mellett:

1. A kéményt előrelátóbb dolog betervezni és beépíteni, mint a hidegben szembesülni a hiányával. Az elektromos berendezések hibája, egy áramszünet vagy a gázszolgáltatás akadozása miatt télen sem marad fűtés nélkül az, akinek kandallója, cserépkályhája van.

2. A gázkazánokat is előrelátóbb kéménybe kötni, mert a kémény nem fagy le, nem befolyásolja nagy hidegben sem a kazán (vagy a hőszivattyú) hatásfokát, és minden hőmérsékleten biztonságosan vezeti el az égésterméket. A kémény egy későbbi készülékcsere esetén is rendelkezésre áll.

3. Házfelújításkor, kazáncsere vagy egy kandalló beépítése előtt a meglévő kéményt célszerű felújítani vagy kicserélni, mert a kéményt a kazánhoz/kályhához igazítva biztonságosabb és hatékonyabb fűtést érhetünk el.

4. Egy univerzális kémény az ingatlan értékét is emeli!

"A kémény helyet vesz el a lakásból!"
Ezt az állítást szintén érdemes megvizsgálni.
Egy 20 cm belső átmérőjű épített kémény külső mérete - típustól függően - 36x36 cm, maximum 38x38 cm, ha szellőzőkürtős kivitelt választunk, akkor 36x50 cm illetve maximum 38x54 cm. Az ilyen kéményeknek kevesebb, mint 0,2 m² a helyigénye, és a fal mellett vezethetők, a betonfödémről vagy a betonalapról indíthatóak.

Schiedel kéménykialakítás
Schiedel kéménykialakítás


"Nyitott kandallót már nem lehet beépíteni!"
Ez az állítás sem igaz. A nyitott kandallók azok a kandallók, ahol maga a tűztér nyitott. Ezek az épület, a lakás stílusához igazított kandallók egyben otthonos meleget biztosító fűtőberendezések.
A szükséges kémény méretezéséhez a Schiedel 8.1. számú diagramja áll rendelkezésre.

8.1 diagram
8.1 diagram


Keresztmetszet-méretezés nyitott kandallóhoz
Az UNI Plus és Absolut tervezési segédletek 8.1 diagramjában találjuk meg a szükséges belső kéményátmérőt a nyitott kandallóhoz a tűztér nyílásának nagysága és a hatásos kéménymagasság függvényében. (Az Advance tervezési segédletben az 5. számú az erre vonatkozó diagram.) Az alacsony égéstermék hőmérséklet miatt és az ebből következő alacsony felhajtóerő miatt a nyitott kandallókat lehetőség szerint közvetlenül a kémény mellett kell elhelyezni. Az összekötő darabot legalább 45° alatt emelkedően ajánlják a kéménybe bevezetni.

5. diagram
5. diagram
5. diagramAz 8.1 diagramhoz a következő kiinduló értékeket kell alapul venni:
- Égéstermék tömeg-áram m = 500 kg/h a tűztérnyílás minden m²-re.
- Égéstermék hőmérséklet TF = 80°C.
- Hőátbocsátási ellenállást (1/Λ)b a vonatkozó szabvány szerint kell meghatározni.

A kémény belső falának érdessége kf = 0,0015 m.
- Az összekötő darab hossza max. 1,5 m.
- Az összekötő darab csatlakozása a kéményhez 45° alatt.

Égéslevegő-vezeték a nyitott kandallók esetén
A ma szokásos tömören záró ablakoknál célszerű az égéslevegőt a nyitott kandalló számára saját vezetéken keresztül a kandalló felállítási terébe bevezetni. Az égéslevegő-vezeték szükséges keresztmetszetét a 8.1 diagram (UNI Plus és Absolut tervezési segédletek: 8.1. diagram, Advance tervezési segédlet: 5. diagram) jobb oldali részéből határozhatjuk meg. A diagram a tűztér nyílásának minden m²-felületére 360 m³/h égéslevegő-térfogatáramlást vették alapul. Ehhez feltételezték, hogy a nyitott kandallón kívül további tüzelő-berendezéseket nem üzemeltetnek, amelyek a felállítási tértől égéslevegőt vennének el.

Méretezési példa nyitott kandallóhoz

Adatok:
Fűtőberendezés: nyitott kandalló, amelynek tűztérnyílás nagysága: 0,5 m².
Hatásos kéménymagasság: 6 m.
Az összekötő darab hossza: 1 m.
A felállítási tér térfogata: 150 m³.

Méretezés:
A szükséges belső kéményátmérő az 8.1 diagram szerint = 25 cm.
Égéslevegő-vezeték szükséges szabad keresztmetszete = 260 cm² (a 8.1. diagram jobb oldali része).

Méretezés zárt kandallókhoz
A zárt kandallók manapság valóban elterjedtebbek. A zárt kandallókban a lobogó tűz látványát a tűztér üvegajtaján keresztül élvezhetjük. Ezek a kandallók is kéményes füstelvezetést igényelnek, a szükséges kéményméretezést a Schiedel 6.1-es diagramja segítségével határozhatjuk meg. (UNI Plus és Absolut tervezési segédletek: 6.1. diagram, Advance tervezési segédlet: 3.2. diagram.)

Méretezés zárt kandallókhoz
Méretezés zárt kandallókhoz
Kandallók füstelvezetése Schiedel kéménnyel
Kandallók füstelvezetése Schiedel kéménnyel


Európai kéményszakértő: Schiedel
A Schiedel a Standard Industries tagjaként vezető szerepet tölt be a füstgázelvezető- és szellőztető rendszerek, valamint az integrált kandallók fejlesztésében. Olyan igényes formatervezésű termékeket alkotnak, melyek emelik az épületek nyújtotta komfortérzetet, lehetővé teszik az otthonos és biztonságos fűtést.
A Schiedel Európa vezető kéményrendszer gyártójaként szerzett szaktudására alapozva egészítette ki kínálatát az integrált szellőztető- és kandalló rendszerekkel. Több mint 70 éves piaci tapasztalattal rendelkezik, tartós és igényes komplett rendszereket, intelligens szerelési megoldásokat és ügyfél specifikus szolgáltatásokat kínál ügyfeleinek. A Schiedel székhelye a felső-ausztriai Nussbach-ban van, magyarországi képviselete Veszprémben működik 1992 óta.

A Schiedel kémények termékismertető katalógusait a hír alatti termékképre kattintva érheti el. Ha árajánlatot vagy további felvilágosítást szeretne kérni a Schiedel Kéménygyár Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
A hírben szereplő termékek
Schiedel ABSOLUT kéményrendszer Schiedel UNI***Plus teljes hőszigetelésű kéményrendszer Schiedel ADVANCE kéményrendszer Schiedel AVANT kéményrendszer
 
Schiedel épített kémények
7 termék

A Schiedel kéménytechnika csaknem húszéves magyarországi piaci jelenlétének eredménye, hogy országszerte számtalan családi és társasházban a biztonságos és hosszú élettartamú Schiedel kéményrendszerekkel kerül a füstgáz elvezetésre. Ezek a kéményrendszerek komplett megoldást jelentenek: a pincétől a padlásig, és a tetőn túl is. A széles méret- és típusválaszték lehetővé teszi, hogy minden tüzelőberendezéshez tökéletesen illeszkedő kéményt ajánlhassanak: a hőszigetelt egyedi kéményrendszereket (Schiedel ADVANCE, ABSOLUT, UNI*** Plus és SR), a gyűjtő rendszerű Quadrot, az alacsony füstgáz-hőmérsékletű és kondenzációs kazánokhoz egyedülállóan illesztett Avantot (egyedi rendszerű) és Multit (gyűjtő rendszerű). Az ADVANCE és az ABSOLUT kéményekrendszerek bármilyen tüzelőberendezéshez illeszthetők, és akár egy későbbi időpontban tervezett kazáncsere vagy fűtőanyag váltás esetén is többletköltség nélkül szolgálják a fűtési rendszer korszerűsítését. Kiegészítő alkatrészekkel az alacsony energiaigényű, illetve passzívházakba is beépíthetők. Az univerzális kémények minden fűtőanyaghoz, valamint az összes jelenlegi és jövőbeli fűtési technológiához alkalmasak. A kiváló minőségű alapanyagokból készülő, kompatibilis kéményelemek a füstben keletkező agresszív anyagokkal szemben ellenállóak, a rendszer füsttömör és tűzbiztos.

7 termék
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
Tovább
Termék kártya
Kategóriák
Kémények
Kémények
Hőtermelők, hőleadók, hőcserélők, kémények
Hőtermelők, hőleadók, hőcserélők, kémények
Épületgépészet
Épületgépészet
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...