proidea.hu online termékinformációs katalógus

Épületek csapadékvíz elleni szigetelése


2016. március 07.

Választhatunk bitumenes, szintetikus vagy folyékony lemezes vízszigetelést

Köztudott, hogy épületeinket az égből érkező csapadékvíz káros hatásaitól védenünk kell. Az úgynevezett lapostetők - amelyek valójában alacsony hajlású tetők - különösen ki vannak téve ezeknek a hatásoknak. Négy fő hatásról, igénybevételről beszélhetünk: mechanikai igénybevétel, hőhatás, párahatás és a csapadékból származó hatások.
Mindezzel szemben a különböző szerkezeti rétegek, a teherhordó szerkezet, a hőszigetelő réteg, a páratechnikai réteg és a csapadékvíz elleni szigetelés védenek, illetve ezek viselik a hatásokból származó igénybevételeket.
A csapadékvíz elleni szigetelések kiválasztása esetén a megfelelő vízszigetelő anyag és technológia kiválasztása kulcsfontosságú a megbízhatóság és a hosszú élettartam szempontjából.

Ahhoz, hogy jól válasszunk, fel kell tennünk néhány alapvető kérdést, mint például:
 • Mire szeretnénk használni a lapostetőt?
 • Mi és milyen a szigetelendő felület?
 • Mik a munkavégzés körülményei?
 • Mikor akarunk szigetelni?
 • Milyen legyen a szigetelés élettartama?
Megkülönböztetjük tehát a járható és nem járható lapostetőket.
Ha járható vagy más néven terasztetőt szeretnénk kialakítani, a hő és vízszigetelő réteget valamilyen burkolattal kell ellátni, hogy a rendszeres mechanikai hatásoktól védjük a szigetelő rétegeket.
A felületvédelem nélküli tető rétegrendek - vagyis így minden olyan lapostető, ahol a vízszigetelés a rétegrend legfelső rétegét alkotja - a "nem járható" kategóriába tartoznak. Ilyenkor a vízszigetelő réteg különösen nagy igénybevételnek van kitéve, hiszen közvetlenül érintkezik a csapadékvízzel, eső, jégeső és hóesés formájában. A szél mechanikai hatásaival, a napsütés okozta hőterheléssel, az UV sugárzással, a ciklikus hőváltozásokkal, a légkör anyagaival szemben is ellenálló kell, hogy legyen.

Választhatunk lemezes vízszigetelést - ezek a jól ismert bitumenes vagy szintetikus lemezek -, de választhatunk ún. "folyékony lemezes" megoldást is.

Bitumenes lemezes vízszigetelés választása
Bitumenes lemez választása esetén fontos, hogy csak ún. polimer-modifikált lemezeket alkalmazzunk, mert ezek képesek hosszútávon ellenállni az őket érő hatásoknak.
A Mapei ADESO öntapadó lemezes, innovatív rendszere ma a piacon elérhető egyik legkorszerűbb technológia a bitumenes lemezes szigetelésben. Az ADESO technológia egy korszakalkotó megoldás kettős rétegződésű vízszigetelő lemezek gyártására, melyben a felső felület egy professzionális vízszigetelő réteg, míg az alsó egy nagy tapadóerővel rendelkező bitumenes keverék.

Előnyök, melyek megkülönböztetik az ADESO öntapadó lemezeket a hagyományos bitumenes lemezektől:
 • Biztonságos kivitelezés.
  Az ADESO öntapadó lemezek megszüntetik a nyílt láng használatából adódó veszélyeket.
 • Egyszerű és gyors kivitelezés.
  Az ADESO öntapadó lemezek alkalmazása lényegesen gyorsabb, mint a hagyományos lángolvasztásos fektetési technológia.
 • Széleskörű felhasználhatóság különböző felületeken.
  Nem csak beton és fém födémekre, de olyan hőre érzékeny felületekre, mint fa, műanyag nyílászárók, polisztirol hőszigetelésekre közvetlenül csatlakoztatható, ahol egyébként a nyílt láng használata tilos.

Szintetikus lemezes vízszigetelés választása
Szintetikus lemez választása esetén az elterjedt, de mára már kissé elavult és nem éppen környezetbarát PVC lemez helyett válasszuk a korszerű és lényegesen hosszabb élettartamú TPO (Thermoplasztikus Poliolefin) lemezt. A lemezek rugalmas tulajdonsága az alap polymerek különleges kémiai szerkezetének köszönhetőek. Ez által a lemez különösen hosszú ideig megőrzi a tulajdonságait: nagyobb ellenállás agresszív anyagokkal szemben, nagyobb ellenállás a szélsőséges időjárással szemben és a mikrobiológiai támadással szemben.

A fent részletezett termékek és technológiák alkalmazhatók új építésnél és felújításnál egyaránt. Ezek bemutatása csak egy rövid betekintést jelent a Mapei rendkívül széleskörű és sokféle igényt kielégítő termékpalettájába az épületek és szerkezetek vízszigetelési feladataira.

A Mapei vízszigetelő termékek letölthető adatlapjáért kattintson a hír alatti termékképre, amennyiben árajánlatot, egyéb információt vagy katalógust szeretne kérni a Mapei Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
 

Termék
Cég
Székhely: 2040 Budaörs, Sport u. 2.
Telefon: +36 23 501 670
Fax: +36 23 501 666
E-mail:
Web: www.mapei.hu
Fehér Zita
központi szaktanácsadó +36 23 449 600
   
   
   
1937-ben Milánóban alapított Mapei mára világelső az építőipari ragasztók és építőkémiai termékek gyártásában. A Mapei termékei, ragasztók és az építőipari segédanyagok, hozzájárulnak az életminőségünk jobbá tételéhez és lakókörnyezetünk esztétikájának, komfortjának és biztonságának javításához. Másrészről a termékek teljesítményének és színeinek széles skálája nemcsak a megbízhatóságot és stabilitást biztosítják, hanem segítik és arra buzdítják a tervezőket és designereket, hogy további szebb, egészségesebb és biztonságosabb épületeket alkossanak.
Kulcsszavak:  Mapei  adeso  tpo  bitumenes  lemezes  folyékony  öntapadó  vízszigetelés  csapadékvíz  lapostető