Egy egyszerű funkciójú épület szokatlan designnal újragondolva

Homogén látványt nyújtó, sötétvörös színű Prefalz alumínium burkolat egy trafik borításaként

A felső-ausztriai St. Valentin ipartelepén épült aprócska dohánybolt jól példázza, hogy nem a feladat nagysága, a beruházás mérete lehet az egyetlen, ami kreativitásra inspirálhatja az építészt. Miért ne lehetne egy egyszerű funkciójú épületet újraértelmezni, szokatlan designnal bátran újragondolni? Ahogyan ezt a Poppe Prehal Architects is tette a következő épületnél.
Nem tudhatjuk, hogy vajon az építészek egy cigarettaszünet alatt a felszálló füstben látták-e meg a két középen összekötött keskeny és meredek tetős megoldást. Az mégis bizonyos, hogy a feketés vörös PREFA alumínium burkolattal borított szokatlan formájú épület, akármilyen kicsi, izgalmas kihívást kínált.

Persze jó, ha a megrendelő, az építész, a kivitelező és a gyártó is azonos nyelvet beszél, de ez most - a végeredményt látva - talán nem is kérdés. A megbízó és az építész közös, meglehetősen gyors döntése volt a Prefalz termék, amely az építész véleménye szerint bőrként feszül az homlokzatra és a tetőre. A rugalmas, könnyű és robusztus, karbantartást nem igénylő alumínium elemek felsorolt előnyei mellett Poppe kiemelte a hajtási élek látványa keltette hangulatot és feszültséget.
Amennyire kicsi az épület, annyira felkavarta a helyi közvéleményt. Poppe szerint így vagy úgy, de heteken át beszédtéma volt a helyi dohánybolt új helyszínre költözése, amely jelentős mennyiségű ingyen reklámot generált. Adott volt a korábbi trafik, berendezésével és alaprajzával: szokatlan, 7 méteres belmagassággal és tető alatt nyitott terekkel. Az egyik épülettömb két oldalán helyet kapott nagy üvegfelületek izgalmas belső fényhatást keltenek, így a tiszta, modern boltstruktúra funkcionális és visszafogott.

Az építész szerint a két meredek tetővel ellátott tömb ötletének több oka is volt. Általa egyrészt a helyi építési hagyományt úrjaértelmezve követték. Másrészről az épület két blokkja lehetővé teszi a vevői és tárolói funkciók praktikus elválasztását.
A szakember, aki maga is szeret a legkülönbözőbb anyagok használatával új területeket meghódítani, a PREFA alumínium homlokzati elemeinek egy speciális, ide készült színe mellett döntött. Az elemek sötétvörös színe a cigaretta vagy szivar sötétvöröses izzását szimbolizálja, amely hatás a 420 m²-es burkolaton leginkább a nap fényében érhető tetten.
A kivitelezők számára sokszor kihívás az építész elképzelésének megvalósítása, mert a PREFA burkolatokkal tervezők fantáziáját gyakran beindítja az anyag sokrétűsége, de gyakran ez kreatív közös gondolkodást is eredményez. A St. Valentin-i trafik esetén a helyi bádogos, Stefan Ertl és csapata kifejezetten élvezte a feladatot, amelyet a homogén látványt nyújtó PREFA anyagok kis súlya is sokban segített: az előkorcolt 50-es alumínium szalagokkal a cég négy szakembere két hét alatt burkolta be az épületet.

A Prefalz alumínium tető- és homlokzatburkolat letölthető adatlapjáért kattintson a hír alatti termékképekre. Amennyiben árajánlatot vagy egyéb információt szeretne kérni a PREFA Hungária Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.

A hírben szereplő termékek

Prefalz állókorcos tetőfedés
 
PREFA Prefalz állókorcos tetőfedés

Teremtsen új perspektívákat a kreativitás és a hosszú élettartam tekintetében! A PREFALZ egyedülálló tető- és homlokzatválasztékot kínál minden tekintetben. Az ötvözött alumíniumból készült hajlékony szalagok a bevonat és a felület maximális tartóssága ellenére különösen könnyen alakíthatók. Az anyag kiváló tulajdonságai, valamint a széles színskála teret nyit a kreatív víziók megvalósításához. A kiváló minőségű, CoilCoating-eljárással készülő beégetett lakkbevonat ezen túlmenően hosszú élettartamot biztosít és karbantartásmentes. Gazdaságosan, egyszerűen és problémamentesen feldolgozható alacsony külső hőmérsékleten is (0°C alatt). A tetőszerkezet javasolt minimum meredeksége 7° (13%). Magas lakkminőségnek köszönhetően hosszú az élettartama. Teljes egészében újrahasznosítható.

CAD
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
Tovább
Termék kártya
PREFA Prefalz homlokzatburkolat
 
PREFA Prefalz homlokzatburkolat

A Prefalz szín- és formaválasztéka lenyűgöző, és egyben érthető is: az alumínium alapanyagú Prefalz lágyabb, és ezáltal könnyebben alakítható, mint a legtöbb hasonló korcolható lemez. Így számtalan kialakítási lehetőség adódik, melyek más anyagokkal szinte elképzelhetetlenek lennének. A hajlékonyság egyáltalán nem okoz kárt a bevonat minőségében, így az épület homlokzata a ház teljes élettartama alatt szép marad.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya

Kategóriák

Kazettás és sávos fém homlokzatburkolatok
Kazettás és sávos fém homlokzatburkolatok
Sík fémlemez tetőburkolatok és homlokzatburkolatok
Sík fémlemez tetőburkolatok és homlokzatburkolatok
Tetők, homlokzatok
Tetők, homlokzatok
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...