proidea.hu online termékinformációs katalógus

Egy egyszerű funkciójú épület szokatlan designnal újragondolva


2018. február 02.

Homogén látványt nyújtó, sötétvörös színű Prefalz alumínium burkolat egy trafik borításaként

A felső-ausztriai St. Valentin ipartelepén épült aprócska dohánybolt jól példázza, hogy nem a feladat nagysága, a beruházás mérete lehet az egyetlen, ami kreativitásra inspirálhatja az építészt. Miért ne lehetne egy egyszerű funkciójú épületet újraértelmezni, szokatlan designnal bátran újragondolni? Ahogyan ezt a Poppe Prehal Architects is tette a következő épületnél.
Nem tudhatjuk, hogy vajon az építészek egy cigarettaszünet alatt a felszálló füstben látták-e meg a két középen összekötött keskeny és meredek tetős megoldást. Az mégis bizonyos, hogy a feketés vörös PREFA alumínium burkolattal borított szokatlan formájú épület, akármilyen kicsi, izgalmas kihívást kínált.

Persze jó, ha a megrendelő, az építész, a kivitelező és a gyártó is azonos nyelvet beszél, de ez most - a végeredményt látva - talán nem is kérdés. A megbízó és az építész közös, meglehetősen gyors döntése volt a Prefalz termék, amely az építész véleménye szerint bőrként feszül az homlokzatra és a tetőre. A rugalmas, könnyű és robusztus, karbantartást nem igénylő alumínium elemek felsorolt előnyei mellett Poppe kiemelte a hajtási élek látványa keltette hangulatot és feszültséget.
Amennyire kicsi az épület, annyira felkavarta a helyi közvéleményt. Poppe szerint így vagy úgy, de heteken át beszédtéma volt a helyi dohánybolt új helyszínre költözése, amely jelentős mennyiségű ingyen reklámot generált. Adott volt a korábbi trafik, berendezésével és alaprajzával: szokatlan, 7 méteres belmagassággal és tető alatt nyitott terekkel. Az egyik épülettömb két oldalán helyet kapott nagy üvegfelületek izgalmas belső fényhatást keltenek, így a tiszta, modern boltstruktúra funkcionális és visszafogott.

Az építész szerint a két meredek tetővel ellátott tömb ötletének több oka is volt. Általa egyrészt a helyi építési hagyományt úrjaértelmezve követték. Másrészről az épület két blokkja lehetővé teszi a vevői és tárolói funkciók praktikus elválasztását.
A szakember, aki maga is szeret a legkülönbözőbb anyagok használatával új területeket meghódítani, a PREFA alumínium homlokzati elemeinek egy speciális, ide készült színe mellett döntött. Az elemek sötétvörös színe a cigaretta vagy szivar sötétvöröses izzását szimbolizálja, amely hatás a 420 m²-es burkolaton leginkább a nap fényében érhető tetten.
A kivitelezők számára sokszor kihívás az építész elképzelésének megvalósítása, mert a PREFA burkolatokkal tervezők fantáziáját gyakran beindítja az anyag sokrétűsége, de gyakran ez kreatív közös gondolkodást is eredményez. A St. Valentin-i trafik esetén a helyi bádogos, Stefan Ertl és csapata kifejezetten élvezte a feladatot, amelyet a homogén látványt nyújtó PREFA anyagok kis súlya is sokban segített: az előkorcolt 50-es alumínium szalagokkal a cég négy szakembere két hét alatt burkolta be az épületet.

A Prefalz alumínium tető- és homlokzatburkolat letölthető adatlapjáért kattintson a hír alatti termékképekre. Amennyiben árajánlatot vagy egyéb információt szeretne kérni a PREFA Hungária Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
 

Termék
PREFA Prefalz állókorcos tetőfedés

Teremtsen új perspektívákat a kreativitás és a hosszú élettartam tekintetében! A PREFALZ egyedülálló tető- és homlokzatválasztékot kínál minden tekintetben. Az ötvözött alumíniumból készült hajlékony szalagok a bevonat és a felület maximális tartóssága ellenére különösen könnyen alakíthatók. Az anyag kiváló tulajdonságai, valamint a széles színskála teret nyit a kreatív víziók megvalósításához. A kiváló minőségű, CoilCoating-eljárással készülő beégetett lakkbevonat ezen túlmenően hosszú élettartamot biztosít és karbantartásmentes. Gazdaságosan, egyszerűen és problémamentesen feldolgozható alacsony külső hőmérsékleten is (0°C alatt). A tetőszerkezet javasolt minimum meredeksége 7° (13%). Magas lakkminőségnek köszönhetően hosszú az élettartama. Teljes egészében újrahasznosítható.

Cég
Székhely: H-2058 Budaörs, Gyár u. 2.
Postacím: H-2058 Budaörs, Pf. 80.
Telefon: +36 23 511 670
Fax: +36 23 511 675
E-mail:
Web: www.prefa.hu
Kovács Tímea
pénzügyi- és logisztikai vezető  
   
   
   
   
Az alumínium feldolgozása terén szerzett hihetetlen tapasztalatnak köszönhetően a PREFA-nak nincs versenytársa az alumínium tetőfedőanyagok és ereszcsatornarendszerek gyártása terén. 1946-ban a salzburgi Gödl bádogos és tetőfedőmester kifejlesztette az alumínium cseréplemezt, amelynek a PREFA nevet adta. 1966-ban jelent meg a piacon az egységes PREFA termékcsoport Ausztriában. Ez még natúr fedőelemekből állt. Ezt 1978-ban követte az első ráégetett lakkbevonattal ellátott PREFA cseréplemez és a bevonatos alumíniumszalagok piaci bevezetése a bádogosok igényeinek kielégítésére. 1990-től kezdődően a PREFA folyamatosan építette ki hálózatát a nyugat-európai országokban (Németország, Hollandia, Svájc), majd 2003-tól a közép-kelet-európai országokban alapítottak leányvállalatokat (Csehország, Magyarország, Lengyelország). Jelenleg két gyáregységben - Ausztriában (Marktl/Lilienfeld), Németországban (Wasungen) - állítják elő a PREFA Hungária Kft. által forgalmazott termékeket. A PREFA termékek alapanyaga alumíniumötvözet (AlMn1Mg0,5 az EN 573 szabvány szerint), a festékbevonat pedig korszerű PP99 poliamid-poliuretán lakkbevonat. Minden termék megfelel az EN, DIN, ÖNORM szabványok előírásainak, valamint a hatályos magyar előírásoknak (ÉME A-736/2001).
Kulcsszavak:  Prefa  Prefalz  sötétvörös  alumínium  előkorcolt  burkolat  homlokzat  homlokzatburkolat  tető  tetőfedés  trafik