Egy kistelepülés nagy eredményei a pelletfűtés területén

Dunaszentbenedeken évek óta hatékonyan működik a pellet- és biomasszafűtés

Dunaszentbenedeken, a közel ezer fős Bács-Kiskun megyei kistelepülésen egy jól átgondolt energia- és pénzgazdálkodási stratégiának köszönhetően már évek óta hatékonyan működik a pellet- és biomasszafűtés. Napjainkra a megújuló energia szinte teljes mértékben kiváltotta a fosszilis energiahordozókat a község közintézményeiben.

Pellet gyártás és brikettálás
Pellet gyártás és brikettálás
Az energiahatékonyság-fejlesztési stratégia megvalósításának folyamata még 2009-ben egy speciális fadaráló beszerzésével indult, illetve az iskola és az óvoda épületében már ekkortól működik a pellet tüzelés vásárolt alapanyaggal, majd egy 2012-es nyertes pályázati projektnek köszönhetően később az önkormányzat épületében is sikerült megvalósítani a biomassza fűtést.

Az állami támogatásra épülő mintaprogram keretein belül pályázati forrásból felújított 50 éves polgármesteri hivatalban (mely egy óvodának is otthon ad) lévő pelletkazán segítségével csaknem felére csökkentették a hivatal az őszi-téli fűtésszámláját és nem utolsó sorban a fejlesztés során új munkahelyeket is sikerült teremteni a községben. A kazáncsere mellett új nyílászárók is beépítésre kerültek és az épületet hőszigetelték.Pellet gyártó és brikettáló gép
Pellet gyártó és brikettáló gép
A faluban később a közmunkaprogram részeként indult el a saját fűtőanyag-igényt kielégítő pelletgyártás. A pellet alapanyagául a környék ártéri erdeiben összegyűjtött és aprítást követően tárolt fahulladék szolgál, melyet egy kb. 80-100 kg óránkénti kapacitású pelletgyártó gépsorral dolgoznak fel. A tavaszi és nyári hónapokban körülbelül heti 20 órában működtetett gyártósor bőséges mennyiségű és kiváló minőségű fapelletet állít elő.

A pellet gyártó kisüzem tervezését, a berendezések szállítását és telepítését a budapesti ECOTEQ Kft. végezte. Csizmadia Csaba, a cég ügyvezetője is elismeréssel nyilatkozott a község energiatudatos programjáról, amelyet példaértékűnek nevezett minden önkormányzat számára, hiszen nincs olyan település, ahol a zöldterületek, parkok, külterületek fenntartásából ne keletkezne elegendő biomassza alapanyag egy hasonló projekt megvalósításához. Mivel a gépsor üzemeltetése egy rövid betanításon túl nem igényel további speciális szakértelmet, ezért az foglalkoztatási lehetőséget kínál az alacsonyabb képzettségű rétegek számára is.

A pelletet a közintézmények (óvoda, polgármesteri hivatal, szociális otthon, kultúrház) épületeinek fűtésére használják, ahol összesen 4 darab, egyenként 50-80 kW teljesítményű pelletkazán áll rendelkezésre.

Vargyas Mihály polgármester elmondása szerint e környezetbarát fűtési módszernek köszönhetően összességében 30%-os megtakarítást érnek el éves szinten, figyelembe véve a gyártótechnológia működési költségeit is. A jelentős megtakarítás mellett kiemelendő, hogy a tudatosan végrehajtott fejlesztések, beruházások megvalósítása során az önkormányzat négy új munkahelyet is teremtett. A komplex energetikai és foglalkoztatást elősegítő beruházást teljes mértékben pályázati forrásból finanszírozták.


A pellet gyártó és brikettáló gépekkel kapcsolatban további információért kattintson a hír alatti termékképre, ha árajánlatot, bővebb információt vagy katalógust szeretne kérni a ECOTEQ Kereskedelmi és Tanácsadó Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.

A hírben szereplő termékek

HB E60S hidraulikus brikettáló gép
 
Brikettáló és pellet gyártó gépek

Hidraulikus brikettáló gépeiket ajánlják 200 kg/óra alatti tervezett kapacitás esetén, tökéletes választás kisebb asztalos üzemek, fűrészüzemek számára, míg a mechanikus brikettálók jellemzően a nagyobb, óránként és gépenként 300-1800 kg közötti termelésű üzemek kiszolgálására alkalmasak. A pelletáló gépeik hat különböző kategóriában (PICO, ZERO, MINI, ECO, MIDI, PLUS) érhetők el, 20 kg/óra kapacitástól egészen 2 t/óráig. Termékeik között egyaránt megtalálható az egytengelyes, a kéttengelyes, a négytengelyes daráló (sredder), továbbá a granulátor, valamint a kombinált aprító berendezések, melyek egy berendezésben ötvözik a sredder és a granulátor funkcióit és előnyeit. Kínálatukban a legjobb ár-érték arányú brikettáló és pelletgyártó gépeket, darálókat, sreddereket és hullámpapír térkitöltő gyártó berendezéseket találja meg.

Termékismertető
Tovább
Termék kártya

Kategóriák

Hőtermelők, hőleadók, hőcserélők, kémények
Hőtermelők, hőleadók, hőcserélők, kémények
Épületgépészet
Épületgépészet

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...