proidea.hu online termékinformációs katalógus

Ecophon termékek iskolai környezetben


2018. június 07.

Korszerű teremakusztika kialakítása a Fazekas Mihály Gimnázium történelem tantermében

Az iskola kiválasztása tekintetében az Ecophon egyszerű elveket követett: a legjobb iskola legrosszabb tantermét szerette volna megjavítani. Így jutottak el a Budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium régi épületének 315/A tantermébe. Ez a terem azért is különleges, mert nemcsak diákok tanulnak itt, hanem tanári továbbképzés is folyik benne.

Az ideális tantermi teremakusztikai kialakítást általában három fő megoldás együttes alkalmazásával lehet elérni:
  1. Differenciált hangelnyelő álmennyezet
  2. Hangelnyelő falburkolat
  3. Mélyhangelnyelés biztosítása
A következő Ecophon termékeket alkalmazták:
  1. Ecophon Gedina akusztikus álmennyezet
  2. Ecophon Akusto Wall C akusztikus falburkolat
  3. Extra Bass mélyhangelnyelő panel álmennyezet fölé helyezve
A megfelelő teremakusztikai kialakítás kis- és nagyméretű tantermekben egyaránt fontos. A nemzetközi gyakorlatban már széles körben alkalmazott hangelnyelő álmennyezetek és a fali burkolatok együtt biztosítják a tantermekben a megfelelő beszédérthetőséget és csökkentik az alapzajt is. A tanteremben mérhető utózengési időt 0,5 másodperc alá csökkentve költséghatékonyan alakíthatók ki világszínvonalú akusztikájú oktatási terek hazánkban is. Az akusztikai tervezést az Entel Kft. készítette.

A differenciált hangelnyelő burkolat azt jelenti, hogy a mennyezet nem teljes egészében homogén akusztikai tulajdonságú, hanem a szükséges helyeken hangelnyelő, másutt visszaverő, hogy segítse a hangterjedést halk beszédforrások esetén, de elnyelje a káros visszaverődéseket. Ez főleg nagyobb alapterületű tantermek esetén fontos, jelen helyzetben elegendő volt homogén álmennyezetet alkalmazni. A hangelnyelő falburkolatok a hátsó sorokban jelentősen növelik a beszédérthetőséget – enélkül a megfelelő beszédérthetőség sokszor nem is biztosítható. A mélyhangelnyelés megvalósítása pedig általában az alapzaj korlátozása szempontjából, illetve hangosítás alkalmazása esetén kritikus.

Az alkalmazott anyagok és megoldások révén a teremben levő alapzaj úgy csökkent több mint 6 dB-t, hogy nem kellett nyílászárót cserélni. Ez nem minden esetben áll fenn, de jól mutatja, hogy a teremakusztikai megoldások egyszerre több problémát is kezelnek: javítják a beszédérthetőséget, csökkentik a zajt, csökkentik az utózengési időt. Ha ehhez hozzátesszük, hogy nem is kerülnek jelentős összegbe, érdemes foglalkozni vele.Az Ecophon Akusto falburkolat és az Echophon Gedina álmennyezetek letölthető katalógusaiért kattintson a hír alatti termékképekre. Amennyiben árajánlatot vagy bővebb tájékoztatást szeretne kérni a Saint-Gobain Ecophon munkatársától, használja a megfelelő gombot.
 

Termék
Cég
Bemutatóterem: H-1031 Budapest, Záhony u. 7.
Graphisoft Park Hy ép.
Web: www.ecophon.hu
Lalia Ákos
area sales manager +36 20 386 5761
A Saint-Gobain Ecophon vezető, az egész világra kiterjedő vállalat, amely akusztikus álmennyezeteket és fali hangelnyelő rendszereket fejleszt, gyárt és forgalmaz, innovatív szemlélettel és nagy tapasztalattal, ezáltal hozzájárul az emberek komfortérzetéhez. Az Ecophon termékek fő felhasználási területei az irodai, oktatási, egészségügyi, ipari és sportlétesítmények.
Márkanevek: Ecophon
További hírek az Álmennyezetek termékkategóriában
További hírek a Szerelt válaszfalak, álmennyezetek, álpadlók termékkategóriában
További hírek az Építés termékkategóriában
Kulcsszavak:  Ecophon  Ecophon  Gedina  Ecophon  Akusto  Wall  C  Extra  Bass  akusztikus  álmennyezet  akusztikus  falburkolat  mélyhangelnyelő  panel