Ecophon termékek iskolai környezetben

Korszerű teremakusztika kialakítása a Fazekas Mihály Gimnázium történelem tantermében

Az iskola kiválasztása tekintetében az Ecophon egyszerű elveket követett: a legjobb iskola legrosszabb tantermét szerette volna megjavítani. Így jutottak el a Budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium régi épületének 315/A tantermébe. Ez a terem azért is különleges, mert nemcsak diákok tanulnak itt, hanem tanári továbbképzés is folyik benne.

Az ideális tantermi teremakusztikai kialakítást általában három fő megoldás együttes alkalmazásával lehet elérni:
  1. Differenciált hangelnyelő álmennyezet
  2. Hangelnyelő falburkolat
  3. Mélyhangelnyelés biztosítása
A következő Ecophon termékeket alkalmazták:
  1. Ecophon Gedina akusztikus álmennyezet
  2. Ecophon Akusto Wall C akusztikus falburkolat
  3. Extra Bass mélyhangelnyelő panel álmennyezet fölé helyezve
A megfelelő teremakusztikai kialakítás kis- és nagyméretű tantermekben egyaránt fontos. A nemzetközi gyakorlatban már széles körben alkalmazott hangelnyelő álmennyezetek és a fali burkolatok együtt biztosítják a tantermekben a megfelelő beszédérthetőséget és csökkentik az alapzajt is. A tanteremben mérhető utózengési időt 0,5 másodperc alá csökkentve költséghatékonyan alakíthatók ki világszínvonalú akusztikájú oktatási terek hazánkban is. Az akusztikai tervezést az Entel Kft. készítette.

A differenciált hangelnyelő burkolat azt jelenti, hogy a mennyezet nem teljes egészében homogén akusztikai tulajdonságú, hanem a szükséges helyeken hangelnyelő, másutt visszaverő, hogy segítse a hangterjedést halk beszédforrások esetén, de elnyelje a káros visszaverődéseket. Ez főleg nagyobb alapterületű tantermek esetén fontos, jelen helyzetben elegendő volt homogén álmennyezetet alkalmazni. A hangelnyelő falburkolatok a hátsó sorokban jelentősen növelik a beszédérthetőséget – enélkül a megfelelő beszédérthetőség sokszor nem is biztosítható. A mélyhangelnyelés megvalósítása pedig általában az alapzaj korlátozása szempontjából, illetve hangosítás alkalmazása esetén kritikus.

Az alkalmazott anyagok és megoldások révén a teremben levő alapzaj úgy csökkent több mint 6 dB-t, hogy nem kellett nyílászárót cserélni. Ez nem minden esetben áll fenn, de jól mutatja, hogy a teremakusztikai megoldások egyszerre több problémát is kezelnek: javítják a beszédérthetőséget, csökkentik a zajt, csökkentik az utózengési időt. Ha ehhez hozzátesszük, hogy nem is kerülnek jelentős összegbe, érdemes foglalkozni vele.Az Ecophon Akusto falburkolat és az Echophon Gedina álmennyezetek letölthető katalógusaiért kattintson a hír alatti termékképekre. Amennyiben árajánlatot vagy bővebb tájékoztatást szeretne kérni a Saint-Gobain Ecophon munkatársától, használja a megfelelő gombot.
A hírben szereplő termékek
Ecophon Gedina álmennyezetek
 
Ecophon Gedina álmennyezetek

Az akusztikus álmennyezeti rendszerek klasszikusa, amely régóta kiváló akusztikus minőséget biztosít. Amikor a funkció a legfontosabb, a Gedina termékcsalád kiváló választás, három méretben és kétféle élképzéssel forgalmazzák. Az elemek mindkét esetben könnyen beépíthetőek és bonthatók.

BIM
Termékismertető
BIM
Tovább
Termék kártya
Ecophon Akusto függőleges hangelnyelő elemek
 
Ecophon Akusto függőleges hangelnyelő elemek

Az Ecophon falrendszerei jelentősen csökkentik a függőleges felületekről a hang visszaverődését, és ez a beszéd tökéletesebb érthetőségéhez vezet a tárgyalóhelyiségekben. Ezen felül gátolják a hang terjedését is. Az Ecophon függőleges hangelnyelő termékskálája a screenekre is kiterjed. Ezek a megoldások korlátozzák a hang szétszóródását, hatékonyan gátolják a közvetlen hanghullámok terjedését és nyelik el azokat a munkaállomások között.

BIM
Termékismertető
BIM
Tovább
Termék kártya
Kategóriák
Álmennyezetek, akusztikus falburkolatok
Álmennyezetek, akusztikus falburkolatok
Szerelt válaszfalak, álmennyezetek, álpadlók
Szerelt válaszfalak, álmennyezetek, álpadlók
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...