proidea.hu online termékinformációs katalógus

Csővezetékek biztos rögzítése: hosszváltozások kiegyenlítése


2016. április 25.

A rögzítési pontok helyes távolságainak megszabása és a természetes tágulóidomok használata

Az anyagminőségtől és a külső feltételektől függően vezetékrendszerek tágulása különböző mértékű. Ez az átfolyó közeg hőmérsékletétől és a cső anyagától függ. Egy 30 méter hosszú nemesacél cső 100 °C hőmérséklet különbségnél csaknem öt centimétert nyúlik. Ilyen hosszváltozásokat a kivitelezésnél figyelembe kell venni és ki kell egyenlíteni. Hiszen csak így lehet megakadályozni a lehetséges károkat, amilyen a csövek csavarodása és kihajlása. Ezt egyrészt a rögzítési pontok (csőbilincsek) helyes távolságainak megszabásával lehet elérni. Ezenkívül ajánlott természetes tágulóidomok használata a hosszváltozás kiegyenlítésére.
Hosszváltozások kiegyenlítésére szolgáló természetes tágulóidomok működési elve
A legelterjedtebb lehetőség hosszváltozás kiegyenlítésére az L-tágulóidom (lásd kép: jobbra) vagy U-tágulóív beszerelése (lásd kép: balra).
  • Ha L-tágulóidomot alkalmaz, az elmozduló megfogás a vízszintes szárban megengedi a hosszanti tágulást. A függőleges szárban a fix megfogás támaszként rögzíti a vezeték rövid szárát. Ez lehetővé teszi a tágulást a csővezeték vagy a fix megfogás sérülése nélkül.
  • U-íves táguláskiegyenlítő (csőlíra) esetén az elmozduló megfogások megengedik a szabályozott mozgást a tágulás kompenzálásához. A szárhosszúságokat itt a tágulás függvényében számítjuk ki.
A fix megfogások mindkét esetben rögzítve tartják a csővezetéket. Az elmozduló megfogások és a beszerelt tágulóidomok révén a csővezetékek egyben rugalmasak maradnak. Bármikor tágulhatnak anélkül, hogy kárt okoznának a vezetékrendszerben.

A MÜPRO fix- és elmozduló megfogások letölthető katalógusáért kattintson a hír alatti termékképre. Amennyiben árajánlatot vagy bővebb információt szeretne kérni a MÜPRO Magyarország Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
 

Termék
MÜPRO fix- és elmozduló megfogások

A MÜPRO fix csővezeték megfogásai nagy nyomóerő felvételére és kiváló erőátvitelre képesek - például ejtőcsövek alátámasztásánál vagy emelkedő csöveknél. A fix megfogások anyaga és formája emellett akár 40 dB-es zajcsökkentést is lehetővé tesz. Kisebb terhelési kategóriákhoz is kínálnak fix csővezeték megfogásokat, melyek rugalmasan használhatók fali, mennyezeti vagy padlón történő beszereléshez. Hűtővezetékek fix megfogásainál jól bevált, keményfából készülő, jó hőszigetelő héjaikat alkalmazzák.
Elmozduló megfogásaik könnyedén kompenzálni tudják a különböző típusú csővezetékek hosszanti hő tágulását, függetlenül attól, hogy a rögzítést műanyagvezetékekhez vagy nagy acélcsövekhez használják. A MÜPRO elmozduló megfogásainak előnyei közé tartozik emellett még a könnyű beszerelhetőség, a sokoldalú alkalmazhatóság és az illeszkedő elmozdíthatóság.


Cég
Székhely: H-1097 Budapest, Gubacsi út 24. Ipartelep D/1. épület
Telefon: +36 1 348 0440
Fax: +36 1 348 0439
E-mail:
Web: www.muepro.hu
Homor Péter
alkalmazástechnika +36 70 386 5406
   
   
   
A MÜPRO több mint 40 éves tapasztalatával a rögzítéstechnika területén a különleges rögzítési megoldások specialistája. Fotovillamos rendszerek és szolártechnikai berendezések rögzítéséhez a MÜPRO átfogó termék- és szervizkoncepciót kínál.
Hír
Csővezetékek biztos rögzítése
2015.09.21    
Kulcsszavak:  müpro  csővezeték  rögzítés  megfogás  hosszváltozás  tágulóidom  rögzítési  pont  fix  megfogás  elmozduló  megfogás