Csővezetékek biztos rögzítése

Fix és elmozduló megfogások helyes elhelyezése

Statikus fix és elmozduló megfogások döntő szerepet játszanak csővezetékek stabil és biztonságos rögzítésében. A hőmérsékleti befolyások okozta hosszváltozásokat és tágulási lehetőségeket ugyanis megfelelően figyelembe kell venni a fellépő feszültségek számításánál. Így megelőzhetők a csövek kihajlásából, csavarodásából vagy szétcsúszásából adódó károk.

Elmozduló megfogások gondoskodnak a csőrendszer biztonságos megtámasztásáról és lehetővé teszik a csővezeték rugalmas, de irányított hosszanti tágulását hőmérsékletváltozás esetén. Ezáltal megakadályozzák a szorulásokat vagy nemkívánatos erőelmozdulásokat. A fix megfogások stabilan tartják a teljes rendszert, a fellépő erőket bevezetik a tartószerkezetbe.
Fix és elmozduló megfogások szakszerű tervezéséhez és szereléséhez két mérvadó tényezőt kell figyelembe venni:

1. A felhasznált anyag(ok) tágulási viselkedését

A fémek és műanyagok a hőmérséklet emelkedésével tágulnak és a hőmérséklet csökkenésével újra összehúzódnak - az anyagtól, hőmérsékletkülönbségektől és a csőhossztól függő mértékben.

Ezeknek a hőmérséklet okozta hosszváltozásoknak a számítását a szerelés előtt kell elvégezni:
ΔL = L •ΔT • α

ΔL = hosszanti tágulás [mm]-ben
L = csővezeték/szakasz hossza [m]-ben
ΔT = hőmérsékletkülönbség [K]-ben
α = hossztágulási együttható [mm/m • K]-ben

A hossztágulási együtthatók jelentősen különböznek: műanyag csővezetékeknél azonos feltételek mellett lényegesen nagyobb hosszanti tágulások lépnek fel, mint a fém anyagból készült csővezetékeknél.

2. A szerelvény tömegét / a terhelési adatokat

A szerelvényeknek képesnek kell lenni különböző terhelések elviselésére. Ezek helyes becsléséhez elengedhetetlenül szükséges a vezetékre ható erők, valamint az össztömeg megállapítása. Ez a vezeték és a szigetelés saját tömegéből és a vezetékben lévő töltet, vagyis a közeg tömegéből áll. A terheléseket és az esetleges nyomáshatásokat összhangba kell hozni az ajánlott maximális terheléssel, hogy biztonsággal kizárhassuk a nem megengedhető alakváltozásokat vagy a törés következtében fellépő meghibásodást. A tervezés kezdete előtt ezért feltétlenül figyelmet kell fordítani a gyártók beépítési ajánlásaira és további információira.

Rögzítőszerkezetek méretezésénél semmi esetre sem szabad túllépni az ajánlott maximális terhelést. A megadott szakítóterhelés csupán a meghibásodás elleni biztonság becslésére szolgál. Ha csak szakítóterhelések vannak megadva, ezeket biztonsági tényezővel (S = 1,5–3,0) csökkenteni kell.
Ha a csővezetékek biztos rögzítésével kapcsolatban több információt szeretne megtudni, kattintson a hír alatti termékképre. Amennyiben árajánlatot vagy katalógust szeretne kérni a MÜPRO Magyarország Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.

A hírben szereplő termékek

MÜPRO fix- és elmozduló megfogások
 
MÜPRO fix- és elmozduló megfogások

A MÜPRO fix csővezeték megfogásai nagy nyomóerő felvételére és kiváló erőátvitelre képesek - például ejtőcsövek alátámasztásánál vagy emelkedő csöveknél. A fix megfogások anyaga és formája emellett akár 40 dB-es zajcsökkentést is lehetővé tesz. Kisebb terhelési kategóriákhoz is kínálnak fix csővezeték megfogásokat, melyek rugalmasan használhatók fali, mennyezeti vagy padlón történő beszereléshez. Hűtővezetékek fix megfogásainál jól bevált, keményfából készülő, jó hőszigetelő héjaikat alkalmazzák.
Elmozduló megfogásaik könnyedén kompenzálni tudják a különböző típusú csővezetékek hosszanti hő tágulását, függetlenül attól, hogy a rögzítést műanyagvezetékekhez vagy nagy acélcsövekhez használják. A MÜPRO elmozduló megfogásainak előnyei közé tartozik emellett még a könnyű beszerelhetőség, a sokoldalú alkalmazhatóság és az illeszkedő elmozdíthatóság.

Termékismertető
Tovább
Termék kártya

Kapcsolódó hírek

Csővezetékek biztos rögzítése: hosszváltozások kiegyenlítése
Csővezetékek biztos rögzítése: hosszváltozások kiegyenlítése
A rögzítési pontok helyes távolságainak megszabása és a természetes tágulóidomok használata
Csővezetékek biztos rögzítése: hosszváltozások kiegyenlítése

Kategóriák

Épületgépészeti, épületvillamossági rögzítések és függesztések
Épületgépészeti, épületvillamossági rögzítések és függesztések
Csőrendszerek, idomok, folyókák
Csőrendszerek, idomok, folyókák
Rögzítéstechnika
Rögzítéstechnika
Épületgépészet
Épületgépészet
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...