proidea.hu online termékinformációs katalógus

Egy budapesti családi ház tetőfelújítása CREATON Balance rézvörös engóbozott tetőcserép alkalmazásával


2018. július 04.

Rugalmas, korszerű megoldások a tetőfelújításnál

Aktuálissá vált a családi ház régi, avult tetőszerkezetének felújítása. Juhász Zoltán építtető megkereste Holecz András ácsmestert a munkák elvégzésére. Az építtető a CREATON „JóTető” programján keresztül találta meg az ácsmestert. Mint minden lakott épület tetőszerkezetének megbontásánál, itt is fontos volt az időtényező, a gyors munkavégzés. Hiszen felújításnál különösen fontos, hogy az épület minél előbb tető alá kerüljön, megóvva a berendezett, használatban lévő lakóteret.

Elképzelésük szerint a meglévő tetőszerkezet megerősítése, az esetleg károsodott fa szerkezeti elemek helyenkénti cseréje, a héjazat és lécezés elbontása, új fóliázás, ellenlécezés, lécezés és cserépfedés szerepelt a megbízásban. Ennek megfelelően a mester és csapata megkezdte a tető megbontását.
A gyorsaságot ebben az esetben szó szerint kell érteni, hiszen a mintegy 200 m²-es tető cseréje a bontási munkák megkezdésétől számított 11 nap múltán elkészült.

Ahogy haladt a munka egyre több faanyagról, csomópontról derült ki, hogy azok erősen károsodtak, megerősítésük nem lehetséges, cseréjük szükséges. Végül elérkezett az a pont, amikor megkérdőjeleződött a felújítás elvégezhetősége. Gyors gazdaságossági számítás után megszületett a döntés – teljes tetőszerkezet csere.
vTeljes tetőszerkezet csere vált szükségessé A dolog itt kezdett igazán izgalmassá válni. A teljes cseréről szóló döntés egy pénteki napon született meg, miután a tetőszerkezet elbontásra került. A tető nyitva, alatta pedig egy komplett, berendezett családi ház. Hagyományos esetben kezdetét vette volna egy hosszadalmas felmérési, tervezési, gyártási folyamat, amely akár több hetet is igénybe vehetett volna. Szerencsére Holecz András azon mesterek közé tartozik, aki rugalmas, korszerű módszereket alkalmaz munkái során. Olyan korszerű méréstechnikai rendszert használ, amely három dimenzióban képes az egyes épületszerkezeti elemek térbeli elhelyezkedését, milliméter pontossággal meghatározni.

Erre a célra szolgál lézeres felmérő műszere, mely térbeli pontokat képes értelmezni. Segítségével pontosan meghatározhatók a fal külméretei, a sarokpontok, a födémáttörések, kémények és egyéb a tetőkészítést befolyásoló térbeli pontok. A pontosan meghatározott térbeli pontok alapján Holecz András tetőtervező szoftverrel készíti el a tető kiviteli tervét. A terv pontos szaru és szelemen kiosztást, elemtervezést és kigyűjtést készít, a tervező által meghatározott faméretek alapján. A tervező program segítségével a konkrét gyártmánytervek másnapra rendelkezésre álltak.

Az elkészült terv adathordozó eszközön jutott el a megfelelő felkészültségű famegmunkáló üzembe, ahol megkezdődött a szerkezeti anyagok gyártása. Tekintettel a feladat sürgősségére az elemek a következő hét első munkanapjára elkészültek. Megkezdődhetett a tényleges, helyszíni ácsmunka.
A gyártmánytervek lézeres felmérő program segítségével készültek A kivitelezés megfelelő ütemben haladt és a jó előkészítésnek és a minimális helyszíni szabási munkáknak köszönhetően két napon belül elkészült.

Még olyan különleges idő és munkaigényes csomópontok kialakítására is lehetőség volt, mint az élszaru tetősíkkal párhuzamos lesarkítása. Így készülhetett el rekordidő alatt a minden szempontból szakszerű fedélszék. A következő néhány napon már biztonságos fóliázás alá került az épület, lehetővé vált a munkaigényes csomópontok kialakítása.
Elkészült fedélszék, élszaru tetősíkkal párhuzamos lesarkítása, fóliázás Elkészült a tetőfedés is a különösen fontos tartozékok és kiegészítők alkalmazásával. Hiszen a CREATON tartozékprogramjának elemei átgondolt rendszert alkotnak. Minden elem megtalálható, ami valóban biztonságossá és széppé tehet egy tetőt. Valamennyi, a tetőn található csomópont, tetőrészlet megoldható a rendszeren belül. Így nem szükséges költséges, kevésbé szakszerű egyedi megoldásokban gondolkodni.
Elkészült a tetőfedés is a különösen fontos tartozékok és kiegészítők alkalmazásával Egy igazi CREATON tető kizárólag az alapcserép anyagával azonos kiegészítőkkel készül. Így biztosítható a megbízható minőség, az esztétikus megjelenés és az azonos, hosszú élettartam. Ezeket a szempontokat is figyelembe vette a tetőfedő mester a kivitelezés során.

A tetőfedő mester elkötelezett híve a CREATON kiegészítő rendszer alkalmazásának, ezek fontosságáról az építtetőt is sikerült meggyőzni. Így a tetőre többféle tartozék került fel. A gázkémény kivezetőn kívül szellőzőcserép, szegélycserép, tetőkibúvó ablak és antennakivezető is fellelhető a tetőn. Az oromszegély szegélycseréppel történő lezárása nem csak esztétikus, hanem időálló megoldás is egyben. Igényes, a szellőzőlevegő bevezetését is lehetővé tévő ereszkialakítás készült. Sikerült meggyőzni az építtetőt a felületi hófogás fontosságáról, így a kezdetben csak eresz oldali néhány sor fém hófogót a teljes tetőmezőben egyenletesen elosztott hófogás váltotta fel.
Tetőkibúvó ablakkal, gázkémény kivezetővel A teljes tetőmezőben egyenletesen elosztott hófogás
A végeredmény pedig egy megbízható, esztétikus és főként a megbízó teljes elégedettségét kiváltó CREATON Balance rézvörös engóbozott tetővel koronázott, megújult családi ház.
CREATON Balance A CREATON Balance alacsony hajlású tetőcserép és a CREATON tetőkiegészítő rendszerek letölthető katalógusaiért kattintson a hír alatti termékképekre. Amennyiben további információt vagy árajánlatot szeretne kérni a CREATON munkatársaitól, használja a megfelelő gombot.
 

Termék
Cég
Székhely: H-8960 Lenti, Cserépgyár u. 1.
Telefon: +36 92 551 550
E-mail:
Web: www.creaton.hu
   
   
   
   
A CREATON csaknem 120 éves hagyományokkal rendelkező vállalat. „Creatívat agyagból” ez a cég célkitűzése, amit természetközeli módon és egyúttal igényesen, nagy hozzáértéssel, minőségi normáknak megfelelően valósítanak meg. A CREATON első külföldi gyárát Európa egyik legjobb nyersanyaglelőhelyének közepén, a magyarországi Lentiben alapította meg.
Kulcsszavak:  CREATON  Balance  tető  tetőcserép  engóbozott  CREATON  "jótető"  program  CREATON  tetőkiegészítő  rendszer  tetőfedés  alacsony  hajlású  tetőcserép  kerámia  tetőcserepek