Egy budapesti családi ház tetőfelújítása CREATON Balance rézvörös engóbozott tetőcserép alkalmazásával

Rugalmas, korszerű megoldások a tetőfelújításnál

Aktuálissá vált a családi ház régi, avult tetőszerkezetének felújítása. Juhász Zoltán építtető megkereste Holecz András ácsmestert a munkák elvégzésére. Az építtető a CREATON „JóTető” programján keresztül találta meg az ácsmestert. Mint minden lakott épület tetőszerkezetének megbontásánál, itt is fontos volt az időtényező, a gyors munkavégzés. Hiszen felújításnál különösen fontos, hogy az épület minél előbb tető alá kerüljön, megóvva a berendezett, használatban lévő lakóteret.

Elképzelésük szerint a meglévő tetőszerkezet megerősítése, az esetleg károsodott fa szerkezeti elemek helyenkénti cseréje, a héjazat és lécezés elbontása, új fóliázás, ellenlécezés, lécezés és cserépfedés szerepelt a megbízásban. Ennek megfelelően a mester és csapata megkezdte a tető megbontását.
A gyorsaságot ebben az esetben szó szerint kell érteni, hiszen a mintegy 200 m²-es tető cseréje a bontási munkák megkezdésétől számított 11 nap múltán elkészült.

Ahogy haladt a munka egyre több faanyagról, csomópontról derült ki, hogy azok erősen károsodtak, megerősítésük nem lehetséges, cseréjük szükséges. Végül elérkezett az a pont, amikor megkérdőjeleződött a felújítás elvégezhetősége. Gyors gazdaságossági számítás után megszületett a döntés – teljes tetőszerkezet csere.
vTeljes tetőszerkezet csere vált szükségessé
vTeljes tetőszerkezet csere vált szükségessé
Galéria
A dolog itt kezdett igazán izgalmassá válni. A teljes cseréről szóló döntés egy pénteki napon született meg, miután a tetőszerkezet elbontásra került. A tető nyitva, alatta pedig egy komplett, berendezett családi ház. Hagyományos esetben kezdetét vette volna egy hosszadalmas felmérési, tervezési, gyártási folyamat, amely akár több hetet is igénybe vehetett volna. Szerencsére Holecz András azon mesterek közé tartozik, aki rugalmas, korszerű módszereket alkalmaz munkái során. Olyan korszerű méréstechnikai rendszert használ, amely három dimenzióban képes az egyes épületszerkezeti elemek térbeli elhelyezkedését, milliméter pontossággal meghatározni.

Erre a célra szolgál lézeres felmérő műszere, mely térbeli pontokat képes értelmezni. Segítségével pontosan meghatározhatók a fal külméretei, a sarokpontok, a födémáttörések, kémények és egyéb a tetőkészítést befolyásoló térbeli pontok. A pontosan meghatározott térbeli pontok alapján Holecz András tetőtervező szoftverrel készíti el a tető kiviteli tervét. A terv pontos szaru és szelemen kiosztást, elemtervezést és kigyűjtést készít, a tervező által meghatározott faméretek alapján. A tervező program segítségével a konkrét gyártmánytervek másnapra rendelkezésre álltak.

Az elkészült terv adathordozó eszközön jutott el a megfelelő felkészültségű famegmunkáló üzembe, ahol megkezdődött a szerkezeti anyagok gyártása. Tekintettel a feladat sürgősségére az elemek a következő hét első munkanapjára elkészültek. Megkezdődhetett a tényleges, helyszíni ácsmunka.
A gyártmánytervek lézeres felmérő program segítségével készültek
A gyártmánytervek lézeres felmérő program segítségével készültek
Galéria
A kivitelezés megfelelő ütemben haladt és a jó előkészítésnek és a minimális helyszíni szabási munkáknak köszönhetően két napon belül elkészült.

Még olyan különleges idő és munkaigényes csomópontok kialakítására is lehetőség volt, mint az élszaru tetősíkkal párhuzamos lesarkítása. Így készülhetett el rekordidő alatt a minden szempontból szakszerű fedélszék. A következő néhány napon már biztonságos fóliázás alá került az épület, lehetővé vált a munkaigényes csomópontok kialakítása.
Elkészült fedélszék, élszaru tetősíkkal párhuzamos lesarkítása, fóliázás
Elkészült fedélszék, élszaru tetősíkkal párhuzamos lesarkítása, fóliázás
Galéria
Elkészült a tetőfedés is a különösen fontos tartozékok és kiegészítők alkalmazásával. Hiszen a CREATON tartozékprogramjának elemei átgondolt rendszert alkotnak. Minden elem megtalálható, ami valóban biztonságossá és széppé tehet egy tetőt. Valamennyi, a tetőn található csomópont, tetőrészlet megoldható a rendszeren belül. Így nem szükséges költséges, kevésbé szakszerű egyedi megoldásokban gondolkodni.
Elkészült a tetőfedés is a különösen fontos tartozékok és kiegészítők alkalmazásával
Elkészült a tetőfedés is a különösen fontos tartozékok és kiegészítők alkalmazásával
Galéria
Egy igazi CREATON tető kizárólag az alapcserép anyagával azonos kiegészítőkkel készül. Így biztosítható a megbízható minőség, az esztétikus megjelenés és az azonos, hosszú élettartam. Ezeket a szempontokat is figyelembe vette a tetőfedő mester a kivitelezés során.

A tetőfedő mester elkötelezett híve a CREATON kiegészítő rendszer alkalmazásának, ezek fontosságáról az építtetőt is sikerült meggyőzni. Így a tetőre többféle tartozék került fel. A gázkémény kivezetőn kívül szellőzőcserép, szegélycserép, tetőkibúvó ablak és antennakivezető is fellelhető a tetőn. Az oromszegély szegélycseréppel történő lezárása nem csak esztétikus, hanem időálló megoldás is egyben. Igényes, a szellőzőlevegő bevezetését is lehetővé tévő ereszkialakítás készült. Sikerült meggyőzni az építtetőt a felületi hófogás fontosságáról, így a kezdetben csak eresz oldali néhány sor fém hófogót a teljes tetőmezőben egyenletesen elosztott hófogás váltotta fel.
Tetőkibúvó ablakkal, gázkémény kivezetővel
Tetőkibúvó ablakkal, gázkémény kivezetővel
Galéria
A teljes tetőmezőben egyenletesen elosztott hófogás
A teljes tetőmezőben egyenletesen elosztott hófogás
Galéria

A végeredmény pedig egy megbízható, esztétikus és főként a megbízó teljes elégedettségét kiváltó CREATON Balance rézvörös engóbozott tetővel koronázott, megújult családi ház.
CREATON Balance
CREATON Balance
Galéria
A CREATON Balance alacsony hajlású tetőcserép és a CREATON tetőkiegészítő rendszerek letölthető katalógusaiért kattintson a hír alatti termékképekre. Amennyiben további információt vagy árajánlatot szeretne kérni a CREATON munkatársaitól, használja a megfelelő gombot.

A hírben szereplő termékek

 
CREATON BALANCE sajtolt kerámia tetőcserép

A BALANCE a tető kialakításának teljesen új dimenzióit nyitja meg a gazdaságosság és a dizájn területén. A kiváló minőség és a tökéletesített hornyolási technika gondoskodik a tartós értékállóságról. Főként a nagyméretű, de a kisebb tetőkhöz is megfelelő harmonikus arányai révén. A BALANCE egy igazi sikertermék.

CAD
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
Tovább
Termék kártya

Kategóriák

Tetőbiztonsági elemek, kiegészítők
Tetőbiztonsági elemek, kiegészítők
Tetőcserepek
Tetőcserepek
Tetők, homlokzatok
Tetők, homlokzatok
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...