proidea.hu online termékinformációs katalógus

CREATON Kera-Biber hódfarkú cserép az újjászületett Pest-Buda Hotel tetején


2018. augusztus 22.

A CREATON hódfarkú cserepe tökéletes választás a műemléki megjelenéshez és kis méretével jól idomul a torzfelületekhez is

Pest-Buda Hotel - CREATON Kera-Biber szász hódfarkú, natúrvörös cserép A budai vár impozáns, történelmi értékű épülete a Pest-Buda étterem és hotel. Története a középkorra nyúlik vissza. Jelenlegi funkciójában is komoly hagyományokkal rendelkezik.

"Középkori alapokon építették újjá a 17. század végén, majd többször átalakították, emelettel bővítették, falába utólag kéményeket véstek, udvarán lépcsőházi szárnyat létesítettek. Fejlődésének véletlenszerűségét mai töredezett alaprajza is mutatja. Története az ismert Vörös Sün házzal kapcsolódik össze szorosan: egy időben fogadóként működtek közös tulajdonos vezetésével. A szomszédos épületek összefonódása a tűzfalak esetében is megfigyelhető: nem igazán jellemzők a kitűzött telekhatárra épült, független határolószerkezetek. Egymásra építkeztek, végül azé lett a tűzfal, aki magasabbra emelte."

A tervezők, Hild Csorba Bernadett és Erdélyi Erika, a Budavári Önkormányzat felkérésére kezdtek el foglalkozni az emeleti lakások helyén és a tetőtérben vendégszobák kialakításának tanulmánytervével.
Pályázati forrás hiányában azonban ez a munka megszakadt. Az éttermet üzemeltető vállalkozás azonban felkarolta az ötletet és a felső szinteken egy megosztható lakosztályt és két kisebb szobát, a tetőtérben pedig két kisebb lakosztályt valósított meg.

"Az igazi kihívást a tetőtér kialakítása jelentette. Eredetileg a nagy terasz helyén bakdúcos fedélszék, a lépcsőházi oldalon egy alulszoknyás, szárítópadlást idéző, deszkaburkolatú, fa szerkezetű üres fedélszék állt. Kiszabadítottuk a teljes barokk manzárdtetőt a későbbi félnyeregtető takarásából, melynek helyébe teraszt terveztünk. Úgy igyekeztünk a tetőteret beépíteni, hogy a gyönyörű barokk tetőszerkezet, lehetőség szerint, teljes mértékben látható legyen."

A tetőfedés anyagának kiválasztása is komoly dilemma volt, a patinás régi hódfarkú cserép karbantartása a tetőtérbeépítéssel ellehetetlenült, olyan megoldást kellett keresni, ami a műemléki megjelenést és a műszaki igényeket egyaránt teljesíteni tudja, továbbá a torzfelületekhez kis méretével jól idomul.

Végül az érvek a CREATON Kera-Biber szász hódfarkú, natúrvörös cserepe mellett szóltak, hiszen ez a termék az, amely kis méretű, léptékében az eredeti fedést képes visszaidézni, a tető természetes vonalát képes finoman lekövetni, bírja az építés közbeni és esetleges karbantartás alatti terhelést, alacsony a vízfelvétele, így jó a fagytűrő képessége és reményt ad, hogy természetes öregedése révén idővel színárnyalatában is teljes harmóniába kerül a műemlék épülettel.

A héjazat alatti légrés kiszellőztetésére a tervező egyedi módszert alkalmazott. A gerinc mellett, a lovagsor alatt fém szellőzőlécet helyezett el. A hófogást a hagyományokhoz híven egyedi gyártású, egyágú, levéldíszes kovácsoltvas hófogó biztosítja. A belső homlokzati burkolások az eredeti deszka felületeket idézik.
Pest-Buda Hotel - budai vár Az utcai manzárd tető különböző hajlásszögű felületeinek csatlakozását a belső oldalon az épen maradt, restaurált, profilozott fagerendával, a külső oldalon az eredeti mintájára gyártott, patinázott fémlemez borítással oldotta meg a tervező. Az oromfalak lezárása a korábbi habarcsba ragasztott cserépfedés helyett rejtett, vízorros alátét fémlemezzel lett összedolgozva.
Pest-Buda Hotel - budai vár
A CREATON hódfarkú tetőcserepek letölthető katalógusáért kattintson a hír alatti termékképre. Amennyiben további információra van szüksége vagy árajánlatot szeretne kérni a CREATON South-East Europe Kft. munkatársaitól, használja a megfelelő gombot.
 

Cég
Székhely: H-8960 Lenti, Cserépgyár u. 1.
Telefon: +36 92 551 550
E-mail:
Web: www.creaton.hu
   
   
   
   
A CREATON csaknem 120 éves hagyományokkal rendelkező vállalat. „Creatívat agyagból” ez a cég célkitűzése, amit természetközeli módon és egyúttal igényesen, nagy hozzáértéssel, minőségi normáknak megfelelően valósítanak meg. A CREATON első külföldi gyárát Európa egyik legjobb nyersanyaglelőhelyének közepén, a magyarországi Lentiben alapította meg.
További hírek a Tetőcserepek termékkategóriában
További hírek a Tetők, homlokzatok termékkategóriában
További hírek az Építés termékkategóriában
Kulcsszavak:  Creaton  Kera-Biber  hódfarkú  cserép  műemlék  szellőzőléc  hófogó  kerámia  tetőcserép