Pincék szigetelése szakszerűen Büsscher & Hoffmann termékekkel

Pincék szigetelése szakszerűen Büsscher & Hoffmann termékekkel

A vízszigetelés megtervezése és kivitelezése különösen nagy odafigyelést igényel

Az épületek egy része alatt pince, mélygarázs készül, hogy az értékes telek területét, esetleg a terepviszonyokat jól kihasználjuk. Természetesen itt is követelmény a megfelelő száraz belső tér, adott esetben az állandó emberi tartózkodás lehetősége. Éppen ezért a pincék, mélygarázsok vízszigetelésének megtervezése és kivitelezése különösen nagy odafigyelést követel mind a tervezőtől, mind pedig a kivitelezőtől. Mindezeken belül kiemelten fontos a megbízható anyag kiválasztása, valamint a megfelelő csomóponti kialakítás.

Pincék szigetelése szakszerűen Büsscher & Hoffmann termékekkel
Pincék szigetelése szakszerűen

A pinceszigetelés készülhet talajnedvesség, illetve időszakos talajvíz ellen, de lehetséges talajvíznyomás elleni szigetelés készítése is. Ez utóbbi - a különlegessége miatt - ezen írásnak nem tárgya.

A pinceszigetelést alapvetően két fajta módon készíthetjük el:

  • A vízszigetelés a szigetelést tartó falra kerül és a teherhordó falszerkezet ezen belül kerül kialakításra.
  • A vízszigetelés közvetlenül a teherhordó falszerkezetre kerül kívülről.

Mindkét megoldás jó, alkalmazhatóságát a helyi viszonyok döntik el.

A Büsscher & Hoffmann talajnedvesség elleni szigetelésnek a KV E 45 K vagy GG E 45 K elasztomerbitumenes lemezeket javasolja.

BUEHO GG E 45 K elasztomerbitumenes lemezek
GG E 45 elasztomerbitumenes lemez

A vonatkozó ÉMSZ irányelvek szerint minden esetben 2 réteg vízszigetelés készítése szükséges. A falakon nem lehetnek jelentős síkbeli eltérések, téglafal esetén a fugákat teljesen ki kell tölteni. Az így előkészített falra Büsscherit BV alapozót kell felhordani. Első ütemben a falak szigetelése készül felülről lefelé és megfelelő eltolással, hogy a következő rétegek megfelelő módon összehegeszthetők legyenek egymással. Az állvány elbontása után a függőleges szigetelés befejezése történik. Ezután lehetséges a vízszintes szigetelés megfelelő elkészítése a függőleges felületről levezetett szigeteléshez kapcsolva. Minden réteg esetén, mind a függőleges felületen, mind pedig a vízszintes felületen gondoskodni kell a rétegek megfelelő eltolásáról és a következő anyaghoz való hegesztéséről.

Különös gonddal kell eljárni az esetleges csőáttöréseknél. Erre adnak tökéletes megoldást a zsugorcsővel összeépített csőátvezető elemek, melyek galléros kialakításukkal könnyen és egyszerűen beépíthetők a szigetelésbe.

Csőátvezetés
Csőátvezetés

A szigetelést minden építési fázisban, illetve az elkészülte után is gondosan védeni kell az esetleges mechanika sérülésektől. Ha mégis valami sérülés történik, akkor azt haladéktalanul és szakszerűen javítani kell. A követő szakma által véletlenül okozott sérülés a szigetelés eltakarása előtt könnyen javítható, viszont a későbbiekben ez már szinte lehetetlen, vagy csak nagyon jelentős költségekkel lehet megtenni.

Természetesen az egyéb csomóponti kialakításokat is átgondoltan kell megtervezni és gondosan kell kivitelezni. Ez lehet egy kapcsolódó rámpa, például garázs, mélygarázs esetén, vagy rézsűs terepen a két- vagy háromoldali földdel érintkező kialakítás. Minden esetben fontos, hogy a csapadékvizet elvezessük az épülettől, hogy csak a szükséges mértékig legyen a vízszigetelés a víz hatásainak kitéve.

Pincék szigetelése szakszerűen Büsscher & Hoffmann termékekkel
Pincék szigetelése szakszerűen

Külső vízszigetelés esetén különösen fontos a vízszigetelés mechanikai védelme, melyre kiválóan alkalmasak a megfelelő drénlemezek.

A téma sokrétűsége miatt kérje a Büsscher & Hoffmann kollégáinak műszaki segítségét.

A hírben szereplő termékek
Büsscher elasztomerbitumenes lemezek
 
Büsscher elasztomerbitumenes lemezek

A lemezek jellemző felhasználása: épületszigetelések, új építésű lapostetők, meglévő lapostetők felújítása. Az egyes termékek különböző hordozóval készülnek, melyek alapvetően meghatározzák a felhasználási lehetőségeket. A lemezek kiválasztásakor a szakma szabályai szerint kell eljárni, valamint ismerni kell a vonatkozó szabványokat, előírásokat, irányelveket.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
Büsscher bitumenes kellősítők
 
Büsscher bitumenes kellősítők

A bitumenes kellősítők használatával a jó minőségű fogadó szerkezetet lehet alkalmassá tenni a bitumenes lemezek fogadására. A bevonat tapadó hidat képez az aljzat és a bitumen között, ezzel biztosítva a kettő közötti jó kapcsolatot. Az anyagok alkalmazhatóak beton, fa és fém felületeken. Fontos: a kellősítők egészségre ártalmas anyagokat tartalmaznak, ezért felhasználásuk során fokozott gondossággal kell eljárni.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
Kategóriák
Bitumenes szigetelőlemezek és kenhető bitumenes bevonatok
Bitumenes szigetelőlemezek és kenhető bitumenes bevonatok
Vízszigetelések
Vízszigetelések
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...