Biztonságban a radongázzal és a nedvességgel szemben a Hauff-Technikkel

Biztonságosan a radongázzal és a nedvességgel szemben a Hauff-Technikkel

Hatékony megoldások épületek radonbiztos szigetelésére

Manapság az épületeknél a tűzvédelem és az energiatakarékosság magától értetődő témakörök, és kötelező erejű törvényi rendelkezések szabályozzák ezeket. A szakértők szerint pedig az új sugárzásvédelmi törvény alapján ez a kötelezettség a jövőben a radon nemesgázra is kiterjedhet.

Egy nemesgáz, amely a házépítéssel foglalkozó szakemberek, mérnökök és építési vállalkozások körében komoly vitát kavar: a radon. Karin Lech radonszakértő elmondása szerint nagy a bizonytalanság, hiszen jelen pillanatban még viszonylag kevés tájékoztató anyag foglalkozik a radonbiztos építkezések témájával. Ezt a gátat át kell törni, hiszen a radon témaköre a jövőben hasonló fejlődésnek nézhet elébe, mint a tűzvédelem vagy az energiatakarékosság, amelyekre már hatósági követelmények érvényesek. A szakértő így abból indul ki, hogy hamarosan a radongázzal kapcsolatosan is érvénybe lépnek a felelősségvállalásra vonatkozó igazolási kötelezettségek és szabályozások.

Mi a radon? Mi teszi ilyen veszélyessé? Hogyan tudok segítséget kapni? A Hauff-Technik bemutató videója tájékoztatja Önt a természetben előforduló radioaktív nemesgázra vonatkozó legfontosabb tényekről, és megmutatja, hogy hogyan tud védekezni ellene.

Legfontosabb tények a radon témájában:
  • A radonkoncentráció referenciaértékének törvény által meghatározott éves átlaga a pihenőhelyiségek és munkahelyek levegőjében: 300 Bq/m³.
  • A technika általános szabályai szerint a nedvességgel szembeni védelemhez szükséges intézkedések alkalmas óvintézkedésnek minősülnek a radon épületbe való beszivárgásával szemben is.
  • A talajlevegő radonkoncentrációja regionálisan és évszaktól függően változhat.
  • Radonnal foglalkozó szakemberek és szakértők segítik Önt a radonszennyezettség mérésében és a megfelelő mérőeszközök (expoziméterek) elhelyezésében. Továbbá ezt követően támogatják Önt a szükséges intézkedések bevezetésében is.
  • A radon a dohányzás után a tüdőrák második leggyakoribb oka.
  • A szabadban a radioaktív nemesgáz keveredik a környezet levegőjével, és ezért mértéke elhanyagolható.
  • Mindennapi tipp: Rendszeresen szellőztessen ki alaposan, mert ezzel csökkenti a radon koncentrációját.
Négyszögletes nyílások miatti veszély

A padlólemez négyszögletes nyílásai, ahogy részben a mai napig is a szennyvízátvezetéseket kialakítják, nem felelnek meg a technika jelen állásának, és nem védik eléggé az épületet a gázbeszivárgással szemben. Ugyanígy az épületbevezetések szakszerűtlen tömítései sem.

Biztonságosan a radonnal szemben szakszerű tömítéssel

Az ellátó és elszállító vezetékek tömítéséhez a biztonságos védelemért a helyes megoldások kiválasztása alapvető fontosságú. Éppen ezért az épület tervezése és megépítése során az átvezetések szakszerű megoldása csakúgy az épület ellátása, mint a szennyvíz elvezetése terén fontos tényező.

A hírben szereplő termékek
Hauff-Technik védőcsövek
 
Hauff-Technik védőcsövek

A jól záró épületátvezetés már a falban szakszerűen kialakított magfurattal kezdődik. Zsaluzatba történő tömör beépítéshez, bevakoláshoz és utólagos tiplizéshez is kínálnak termékeket. A nyomásos víz és földbe szivárgó esővíz esetén a DIN 18195 6. részének előírásai szerint használandó sűrű bitumenbevonat vagy vízzáró membrán is megbízhatóan beköthető a fix/laza peremszerkezetek segítségével.

CAD
Termékismertető
CAD
Tovább
Termék kártya
Hauff-Technik szerelőcsomagok
 
Hauff-Technik szerelőcsomagok

Az áram-, gáz- és vízvezeték házcsatlakozásainak tervezéséért és kialakításáért a helyi közművek, illetve az energia- és vízszolgáltatók a felelősek. Javasolt már az építkezés megkezdése előtt felvenni a kapcsolatot a szolgáltatókkal, hogy időben megtervezhesse a hálózati csatlakozásokat. A Hauff-Technik szerelőcsomagok az egy- vagy multifunkciós házbevezetéshez szükséges valamennyi alkatrészt tartalmazzák. Hogy a beépítés szakszerűen elvégezhető legyen, egy jól érthető szerelési útmutatót is mellékeltek a csomagokhoz, melyben a beépítés minden lépését egyszerűen elmagyarázzák és beépítési képekkel szemléltetik.

Termékismertető
Tovább
Termék kártya
Hauff-Technik szennyvízátvezetések
 
Hauff-Technik szennyvízátvezetések

A szokásos áram-, gáz, vízellátás és telekommunikációs vezeték mellett minden házban szükség van szennyvízelvezetésre is. Annak érdekében, hogy az épület már kezdettől fogva megfelelően tömített legyen, a Hauff-Technik különböző innovatív megoldásokat kínál a pincefalban vagy padlólemezben lévő szennyvízvezeték szakszerű, egyúttal költséghatékony tömítéséhez.

Termékismertető
Tovább
Termék kártya
Hauff-Technik földelések
 
Hauff-Technik földelések

A HEA földelési csatlakozók az adott követelményprofilnak megfelelően átvezetésként vagy földelési fixpontként is kaphatók. A betonfalak zsaluzatába történő tömör beépítéshez készült kivitel mellett furatokba történő utólagos beszereléshez használható megoldások is elérhetők. A Hauff-Technik kínálatában a kifejezetten állomásépítéshez készült szigetelt földelési átvezetés is megtalálható. A legszigorúbb minőségi szabványoknak megfelelően, nemesacélból készült földelési csatlakozók hosszú élettartamúak, és pl. védő-, funkcionális-, üzemi és villámvédelmi földelésre használhatók.

Termékismertető
Tovább
Termék kártya
Kategóriák
Túlfeszültség-védelem, villámvédelem
Túlfeszültség-védelem, villámvédelem
Falátvezetések, födémátvezetések
Falátvezetések, födémátvezetések
Kisfeszültségű villamosenergia-elosztás
Kisfeszültségű villamosenergia-elosztás
Vízszigetelések
Vízszigetelések
Épületvillamosság
Épületvillamosság
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...