Az automata raktárak előnyei - Dexion

Az elmúlt 100 évben minden raktár működésének nélkülözhetetlen tényezői voltak a raklapok, a targoncák és az emberek. És bár ezek közül az első kettő sokat fejlődött, a logisztikai iparág a mai napig igen komolyan függ az egyetlen tényezőtől, ami nem fejlődött – az embertől.

Természetesen, ahogyan azt sok vállalat állítja, az emberi munkaerő a legjelentősebb eszköz. Ugyanakkor a mostani, kompetitív időkben az alkalmazottak járhatnak a legmagasabb költségekkel is. Ehhez hozzáadódik, hogy az alkalmazottak és az ügyfelek igényei, kívánságai és elvárásai minden képzeletet felülmúlóan megváltoztak. Ezért egyre inkább világossá válik, hogy fejlesztésre van szükség.

Az automata raktárak előnyei
Az automata raktárak előnyei - Dexion

A raktári automatizálás számos okból kifolyólag előrébb került a napirenden az elmúlt években: a munkaerőpiac demográfiai változásai miatt megemelkedtek a bérköltségek, megváltoztak az ügyfelek vásárlási szokásai, emellett állandósult a hatékonyság és a termelékenység fokozásának, valamint a költségek általános csökkentésének az igénye.

Mindazonáltal minden tárolási megoldásba történő befektetést – legyen az automatizált vagy sem – alaposan végig kell gondolni. Fontos kielemezni, hogy melyik tárolási mód működne a legjobban és hogy valóban egy automata raktár lesz-e a legmegfelelőbb. Ily módon elkerülhetők a költséges hibák és a befektetés optimálisan térülhet meg.

Mi is az az automata raktár?

Automata raktárról abban az esetben beszélhetünk, ha a rendszer működtetéséhez nincs szükség emberekre. A felépített tároló rendszer működtetése – beleértve a készletezést és az árukiválasztást – teljes egészében automatikusan történik és ez szoftveresen programozható.

Az automata raktárak előnyei
Az automata raktárak előnyei - Dexion

Egy automata raktár számos figyelemreméltó előnyt nyújt, úgymint:

 • alacsonyabb bérköltség
 • alacsonyabb energiaszámla, mivel csak minimális világításra van szükség
 • hatékonyság, mivel egy automata raktár 24 órát működhet naponta
 • alacsonyabb karbantartási költség
 • az emberek által üzemeltetett, emelőgépekkel okozott károk teljes felszámolása
 • balesetek alacsonyabb kockázata, mivel nincs szükség emberi jelenlétre
 • nagy sűrűségű árutárolás – egy automata raktárban jóval magasabb lehet az állványrendszer

Egy automata raktár különösen előnyös olyan helyeken, ahol magasak a bérköltségek és az ingatlanárak, mivel azonos kapacitást tud biztosítani kisebb alapterületen, nagyobb magassággal.

Érdemes Önnek automatizált raktárba beruháznia?

Mint láthatta, számos előnye van egy automata raktárnak, de ez nem jelenti automatikusan azt, hogy ez a legmegfelelőbb megoldás az Ön számára.
Tegye fel Magának a következő néhány kérdést:

Meg fog térülni a befektetésem?
Egy automata raktár jelentős költséget jelenthet, de megtakarítást jelenthet az ingatlanvásárlás során és hosszabb távon a bérköltségek és az energiaszámlák terén. Ki fogja tudni termelni a beruházás költségeit? Fontos, hogy ezt előre megtervezze.

Hogyan hat egy automata raktár a dolgozóira?
Ha már van egy hagyományos raktára és fontolóra veszi annak automatizálását, mérlegelnie kell, hogy ez hogyan fog hatni a raktári dolgozókra és a személyzet más tagjaira.

Át lehet alakítani a meglévő raktáramat?
Ez egy fontos kérdés, mert nem minden raktár alkalmas az automatizálásra. Emellett az átalakítás költségei is akadályozó tényezők lehetnek. Ezért a döntés meghozatala előtt vegye figyelembe a rendelkezésre álló helyet, a meglévő állványok típusát és elrendezését, a kívánt eredményt, a felmerülő költségeket és az új megoldás más, esetleges követelményeit.

Megengedhetem magamnak az automatizálást?
Ez a kérdés két dologra vonatkozik. Egyrészt, amint azt fent vázoltuk, a befektetés megtérülésére vonatkozik, másrészt figyelembe kell venni, hogy az átalakítás idejére esetleges leállással kell számolni. Elbírja a vállalat a régi tárolási megoldás leállítása és az automata raktár beindítása között felmerülő bevételkiesést? Ezt is alaposan át kell gondolni.

Lehet, hogy a félautomatizálás lenne a megoldás?
Sok vállalat várakozó álláspontot vesz fel, mielőtt belevágna a teljes automatizálásba. Eközben félig automatizált megoldásokat kezdenek használni, amelyek célja a legmunkaerő-igényesebb feladatok, mint például a megrendelésekhez köthető árumozgatás költségeinek csökkentése.

Az automata raktárak előnyei
Az automata raktárak előnyei - Dexion

Erre jó példa a Pallet Shuttle rendszer, amellyel a megnövelt tárolási kapacitás mellett időt és működési költséget lehet megtakarítani, valamint a gördíthető raklapállvány (MOVO), ami akár -30°C hőmérsékleten is biztonságosan üzemeltethető, alvázanként akár 24 tonnával is terhelhető és akár 12 m magas is lehet.

A félautomata raktár néhány előnye:

 • Meglévő létesítménybe is elhelyezhető és jobb egyensúlyt biztosít az emberek és a szoftverek között.
 • Alacsonyabb költséggel járó befektetés, mint a teljes automatizálás.
 • A félautomatizálással jobban kihasználható a rendelkezésre álló hely és megtartható a személyzet is.
 • A félautomatizálás oly módon is megvalósítható, hogy a jövőben, szükség esetén teljesen automatikusan üzemeltethető legyen.

Az automata raktárak előnyei
Az automata raktárak előnyei - Dexion

Összefoglalva: egy automata raktár egy lenyűgöző tárolási megoldás, amellyel jelentősen növelhető a hatékonyság és csökkenthetők a költségek. Mindazonáltal nem minden vállalat számára ez a legmegfelelőbb, különösen akkor, ha a kezdeti beruházásigényt is figyelembe vesszük. Az automatizálás a logisztikai iparág számos vállalata számára tette lehetővé, hogy lépést tudjon tartani a növekvő kereslettel, de fontos tudni, hogy a teljes automatizálás általában jóval drágább.

Ha szeretné jobban megismerni a raktári automatizálás lehetőségeit, vagy ha szeretne információt szerezni egyéb tárolási megoldásokról, vegye fel a kapcsolatot a Dexion Magyarországgal.

A hírben szereplő termékek
Dexion Pallet Shuttle rendszer
 
Dexion Pallet Shuttle rendszer

A Pallet Shuttle rendszer egy félautomata, tömör tárolási megoldás, melynek segítségével egy bejárható vagy átfutó állvány csatornáihoz hasonlóan tárolhatók a raklapos áruk. Segítségével időt és költségeket takaríthat meg, mert a targoncákkal nem kell az állványba behajtani. A távirányítással vezérelhető Pallet Shuttle a görgős átfutó és a bejárható állványok sokkal hatékonyabb alternatívája. A Pallet Shuttle rendszer működtethető FIFO és LIFO elven akár hűtött környezetben is, úgymint étel- és italgyártó vagy húsfeldolgozó üzemek raktáraiban.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
Dexion MOVO gördíthető raklapos állványok
 
Dexion MOVO gördíthető raklapos állványok

A gördíthető állvány (MOVO) egy olyan dinamikus megoldás, melynek segítségével a hagyományos raklapos állványhoz viszonyítva, azonos alapterületen megduplázható a tárolókapacitás. Technikai fölényének és sokoldalúságának köszönhetően a MOVO bármilyen termék tárolására alkalmas és kiegészítők rendkívül széles választéka áll rendelkezésre hozzá.
Az elektronikus vezérlésű MOVO nagy teherbírású rendszer a padlóba süllyesztett síneken mozog, teherbírása eléri a 24 tonnát mezőnként és akár 12 m magas állványok is építhetők az alvázakra. A legmodernebb szenzortechnológiának és különféle vezérlési módoknak köszönhetően egyszerűen kezelhető és rendkívül biztonságos.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
Dexion TORNADO automata függőleges tárológép
 
Dexion TORNADO automata függőleges tárológép

A TORNADO automata függőleges tárológép egy olyan dinamikus tárolási megoldás, melynek segítségével 65%-kal növelhető az árukezelés hatékonysága és 70%-kal csökkenthető a tároláshoz szükséges alapterület.
A TORNADO egy rendkívül gyors és csendes, számítógép által vezérelt, liftes rendszerű tárológép, melyet arra terveztek, hogy a lehető legkisebb alapterületen a lehető legnagyobb tárolókapacitást biztosítsa. Mivel az áru mozog a kezelőhöz, jelentősen lecsökken a gyaloglásra, várakozásra és keresésre fordított idő, emellett elkerülhetők a kigyűjtési hibák. A TORNADO tehát egy kiemelkedően hatékony és energiatakarékos tárolási megoldás.

Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
Kategóriák
Liftes és páternoszteres rendszerek
Liftes és páternoszteres rendszerek
Raklapos állványok
Raklapos állványok
Polcrendszerek, állványrendszerek
Polcrendszerek, állványrendszerek
Raktártechnika
Raktártechnika
Berendezések
Berendezések
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...