Automatizált Jungheinrich targoncaflotta a Kärcher üzemében

Automatizált Jungheinrich targoncaflotta a Kärcher üzemében

Az önvezető targoncák innovatív termelésellátást biztosítanak az összeszerelési és a késztermék-folyamatok számára

Az elmúlt évek tapasztalatai bizonyították, hogy már néhány automatizált targonca is képes jelentősen ésszerűsíteni és felgyorsítani a raktári folyamatokat. Vajon mi van akkor, ha nem egy fél tucat, hanem egyből 17 mobil robot áll munkába? A német Kärcher üzemének története megmutatta.

A tisztítási technológiák élvonalában

A 70 országban jelen lévő német cég az otthoni és kerti tisztító eszközökön túl az ipari tisztítási technológiák és szolgáltatások rendkívül széles skáláját kínálja vevőinek.

A Kärcher – hivatalosan Alfred Kärcher SE & Co. KG –  számos üzemben folytatja a termelést, melyek közül a legnagyobb a németországi Bühlertalban működik. A vállalat vezetése a szakemberek véleményét meghallgatva úgy döntött, hogy ebben a korszerű gyárban az Ipar 4.0 szellemében innovatív, megújult anyagáramlást alakít ki. A cél az volt, hogy az összeszerelési és a késztermék-folyamatok lebonyolítását az eddiginél rugalmasabbá és hatékonyabbá tegyék.

Automatizált Jungheinrich targoncaflotta a Kärcher üzemében
Automatizált Jungheinrich targoncaflotta a Kärcher üzemében

Hatékonyságnövelés önvezető targoncaflottával

A 14 összeszerelő sorral működő bühlertali üzem szakemberei számára óriási kihívást jelentett az anyagok és késztermékek szállítása. Jól látszott, hogy ez az a szűk keresztmetszet, ami akár a további növekedést is gátolhatja.

A Kärchernél idejében felismerték, hogy a megoldást az automatizáció jelenti. A piacon alaposan körülnézve, több gyártót is megversenyeztettek, majd végül a Jungheinrich mellett döntöttek. Így került Bühlertalba a 17 mobil robotból álló EKS 215a típusú önvezető targoncaflotta.

Ez az együttműködés jóval több, mint néhány targonca megvásárlása. A Jungheinrich a tervezéstől az üzemeltetésen át a karbantartásig támogatta a vállalatot.

Jungheinrich EKS 215a önvezető targonca
Jungheinrich EKS 215a önvezető targonca
Az EKS 215a önvezető komissiózó targonca kitűnő választásnak bizonyult, hiszen ezeket a mobil robotokat eleve vegyes üzemben való használatra tervezik. A kompakt méretű, lítiumion akkumulátorral működő önvezető targonca rendkívül rugalmasan alkalmazható. A Kärcher üzemében kialakított targoncaflotta csak növeli ezt a rugalmasságot.

Így dolgozik az önvezető targoncaflotta

Az új targoncaflottát gyorsan és zökkenőmentesen sikerült beilleszteni a gyár termelési logisztikai rendszerébe. Gyorsaságuknak és sokoldalú alkalmazásuknak köszönhetően az üzemben dolgozók is hamar megkedvelték az új gépeket.

Az önvezető targoncák optimalizált útvonalon, önállóan közlekednek az üzemben. Az AGV-k (Automated Guided Vehicles) a fröccsöntő üzemrészt kötik össze az összeszerelő sorral és az árukiadással. Az automata targoncák szolgálják ki és kötik össze a teljes raktárt. Az önhordó villák használatával mind a talajon, mind a magasabb tárhelyeken tudnak rakodni, árut felvenni és betárolni. Amennyiben az összeszerelő sor teljesen leterhelt, a később gyártásba kerülő műanyagokat ideiglenesen pufferraktárakban tárolják – azt a feladatot szintén az önvezető targoncák végzik el.

A targoncaflottát az üzem önálló raktárirányítási rendszere kezeli, ami a Kärcher saját WMS rendszeréhez kapcsolódik.

Növekvő hatékonyság

A 17 mobil robot AGV munkába állítása egy, az egész üzem munkáját gátló szűk keresztmetszet kialakulását akadályozta meg. Ezek a targoncák a hagyományos anyagmozgató gépekkel (és az azokat üzemeltető emberekkel) szemben napi 24 órát képesek folyamatosan, egyenletes minőséggel dolgozni.

Az AGV-k önállóan közlekednek az akkumulátortöltő állomáshoz is. Ez azonban nem okoz kiesést: egy intelligens logikai rendszer biztosítja, hogy mindig elegendő számú automata targonca álljon rendelkezésre a szállítási feladatokhoz.

A szenzorok és az intelligens vezérlés segítségével az önvezető anyagmozgató gépek milliméter pontosan végzik a munkát. A nagyméretű öntött alkatrészeket közvetlenül a bevonattal ellátott villákon szállítják, itt nincs szükség egységrakomány-képző eszközökre.

Bár az AGV-k nem túl gyorsan 1,7 m/s átlagos sebességgel haladnak, de a hosszú, egyenes szakaszokon akár 2,5 m/s sebességre is felgyorsulhatnak. Fontos, hogy a kanyarmenetben a biztonság érdekében automatikusan lecsökkentik a sebességet. Emellett számos biztonsági megoldás óvja az üzemben az önvezető targoncákkal együtt dolgozó embereket és gépeket.

Jövőbiztos beruházás

A Kärcher 17 darab EKS 215a típusú mobil robotból álló önvezető targoncaflottája nemcsak a bühlertali üzem belső szállítási gondjaira nyújt megoldást. Ezek a gépek bizonyították, hogy az automata gépek vegyes üzemben is képesek hatékony és rugalmas működésre. A sikeres kezdet után egészen biztos, hogy a német vállalatnál az automatizáció folytatódik.

A hírben szereplő termékek
Jungheinrich önvezető targoncák (AGV)
 
Jungheinrich önvezető targoncák (AGV)

A Jungheinrich vezető nélküli targoncái (Automated Guided Vehicles - AGV) 2,5 tonna teherbírással teljesen automatikusan és biztonságosan, a lézernavigációnak köszönhetően milliméter pontosan szállítják az árut a meghatározott állomásra. A standard rutinfeladatok esetén idő és költség takarítható meg, alkalmazása csökkenti a szállítási sérüléseket. Egyszerűen integrálhatóak a vállalat már működő raktárirányítási rendszerébe.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
Kategóriák
Targoncák, szállítókocsik
Targoncák, szállítókocsik
Raktártechnika
Raktártechnika
Berendezések
Berendezések
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...