Austrotherm hőszigetelő anyagokkal védjük a házfalakat

Austrotherm hőszigetelő anyagokkal védjük a házfalakat

Nyáron is fontos a hőszigetelés

Hajlamosak vagyunk a hőszigeteléssel kapcsolatban csak a téli fűtési szezonra koncentrálni, amikor az elsődleges célunk az, hogy a szigetelőrendszer és a nyílászárók ne engedjék ki a benti meleget. Pedig a nyári kánikulában sem csak a ventilátorok és légkondicionálók használatával enyhíthetjük a hőséget. Egy kis odafigyeléssel akár le is cserélhetjük ezeket az energiagyilkos berendezéseket.

Ugyanúgy működik, mint télen
A szigetelés ugyanis nem csak egy irányba működik, és a forró napsugarat ugyanúgy kiszorítja, mint ahogy télen is megtartja a meleget a falakon belül. Ennek köszönhetően az otthonunk még a legnagyobb melegben is kellemes klímájú lehet. Persze önmagában a jó szigetelés nem elég – ha valóban alacsonyabb hőmérsékletet akarunk teremteni a házban, több tényezőre is oda kell figyelnünk.

Megfelelő homlokzati hőszigeteléssel jelentősen csökkenthetjük az energiaköltségeket télen-nyáron. A hosszú órákig tartó napsugárzás jelentősen átmelegíti a falakat, és mivel a falazóelemek jól tárolják a hőt, még este, vagy szellőztetés után is visszasugározzák a bennük felgyülemlett meleget. Különösen fontos tehát a hőszigetelés a panelépületek esetén, mert hiába a kereszthuzat vagy a légkondi, a falaink csak nagyon lassan fognak lehűlni.

Austrotherm hőszigetelés nyáron is
Austrotherm hőszigetelő anyagokkal védjük a házfalakat

Ez a hatás azonban könnyen elkerülhető, ha helyesen kiválasztott hőszigetelő anyagokkal védjük a házfalakat. Nem mindegy persze az sem, hogy milyen színű a vakolat, ugyanis a sötétebb színek jobban szívják magukba a hőt, mint a világosak. Ugyanígy rengeteget jelenthet a jó árnyékolás is, legyen szó külső vagy belső rendszerekről. Mindehhez persze olyan tényezőket is figyelembe kell vennünk, mint a ház tájolása, vagy a nyílászárók, árnyékoló elemek és a tervezett sötétítők helye és mérete.

A jól átgondolt és beépített árnyékolókkal ki tudjuk küszöbölni, hogy az ablakok közvetlen közelében az üveg közreműködésével túlságosan felforrósodjon a levegő. Ha az árnyékolóinkat jó időzítéssel engedjük le vagy fel, jelentősen előnyökhöz jutunk nem csak a belső klíma féken tartását, de még a rezsiköltségek csökkentését illetően is. A könnyűszerkezetes épületek esetében különösen fontos lehet a jó árnyékoló- és szigetelőrendszer hatékony összhangja, mivel a kis önsúlyú szerkezetek hőtároló képessége eltér a hagyományos építőanyagokétól, és hamarabb felmelegszenek.

A szigetelés mellett fontos az aktív légcsere is

A homlokzati hőszigetelés legnagyobb előnye, hogy már a beérkező napsugarak és a hő nagy részét visszaveri, így azok a fal belsejébe nem is jutnak el. Megfelelő hőszigetelés mellett nyáron alkalmazhatjuk az úgynevezett fáziseltolódásos technikát, aminek lényege, hogy elnyújtsuk a falakon és a tetőszerkezeten beáramló hőhatásokat. Alkalmazása során a legfontosabb, hogy a napi legmagasabb hőmérséklet akkor érje el a lakrészt, amikor a külső hőmérséklet már elég alacsony ahhoz, hogy szellőztetéssel is ellensúlyozni tudjuk.

A mostanihoz hasonló kánikulában a külső falfelületek akár 70ºC-ra is felmelegedhetnek, de ha helyesen kiválasztott anyagú és vastagságú polisztirol szigetelést használunk, a falak belső felülete csak minimális mértékben fog emelkedni. És ha napközben a hőszigetelés nem engedi a falakat felmelegedni, éjjel sem fogunk forgolódni a falakból sugárzó hő miatt.

A homlokzat szigetelése mellett azonban több, a lakórészt határoló felületre is figyelnünk kell. A tetőterek hőszigetelése például kimondottan komplex probléma, mivel a nyári és a téli igények nagyon különböznek. A megfelelően vastag hőszigetelés önmagában nem elég, mert ha a kerámia tetőcserép és a belső burkolat között csak szigetelés lenne, akkor télen a lakásból felszálló meleg levegő kicsapódna a szigetelésben. Ez pedig rontja a hőszigetelő anyag szigetelési tulajdonságait, a felhasznált anyagokat pedig gyorsan tönkre tudja tenni.

Ezért gondoskodni kell a párazárásról is a belső tér és a szigetelés rétegei között. Azonban azt a párát is ki kell vezetni valahogy, ami mindezek ellenére mégis bejut a szigetelésbe – ezt azonban odafigyelő szellőztetéssel megoldhatjuk. Ugyanez vonatkozik a korszerű nyílászárókkal rendelkező házakra is, amelyek egyes esetekben „túl jól” zárhatnak. Akár annyira is, hogy mesterséges szellőztetésre is szükség lehet, lehetőleg hőcserélő beépítésével, hogy a nyári hűvös és a téli meleg ne távozzon az elhasznált levegővel. 

Nem csak magunknak teszünk jót

A saját komfortunkon és a rezsiköltségeink lefaragásán túl azonban van más vonatkozása is annak, ha a benti hőmérsékletet nem energia felhasználásával, például légkondicionálóval, hanem passzívan igyekszünk megteremteni. Felmérések azt mutatják, hogy a világ energiafelhasználása évről évre egyre növekszik, és a magyarországi előrejelzések alapján ez a pazarlás 2030-ra olyan szintet érhet el, amit a hazai erőműpark nem tud kiszolgálni. 

A megnövekedett energiaigény okait nyáron túlnyomóan a kánikula miatt bekapcsolt légkondicionáló berendezésekben kell keresnünk, miközben a hőmérséklet hűtése többször annyi energiába kerül, mint a felfűtése. A belső hőmérséklet 1 fokkal történő csökkentése ugyanis akár háromszor több energiába is kerülhet, mint az 1 fokkal való felfűtése – amennyiben az ingatlan nincs megfelelően szigetelve.

Ha a légkondi helyett vagy mellett inkább a falak megfelelő hőszigetelésébe fektetünk, nem csak saját bőrünkön, de pénztárcánkon is érezni fogjuk a hatást. Egy átlagos klímaberendezés akár havi 250 kWh-val is megnövelheti a család teljes áramfogyasztását, ami 8-10 ezer forint többletet is jelenthet. Ezzel szemben a szigetelés felfogható megtérülő befektetésnek is, mivel télen segíti a fűtést, nyáron a hűtést, így minden időben és évszakban megoldást nyújt a hőmérséklet-problémáinkra.

A hírben szereplő termékek

Austrotherm AT-H80 homlokzati hőszigetelő lemez
 
Austrotherm AT-H80 homlokzati hőszigetelő lemez

A termék homlokzati hőszigetelő bevonatrendszerekben alkalmazott, pihentetett polisztirol keményhab. Az AT-H80 anyagból készülnek homlokzati díszítő profilok, amelyeket a kivitelezés során kell végleges felületképzéssel ellátni.

CAD
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
Tovább
Termék kártya

Kategóriák

Polisztirol szigetelések
Polisztirol szigetelések
Homlokzati hőszigetelő rendszerek
Homlokzati hőszigetelő rendszerek
Szigetelések
Szigetelések
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...