A kémények kritikus pontjai

Mit tehetünk, hogy megelőzzük a kéménykárokat?

A Schiedel szaktanácsadóihoz több ízben is fordultak tanácsért olyanok, akiknek régi falazott kéményük vagy az új, de szakszerűtlenül, figyelmetlenül megépített, illetve üzemeltetett kéményrendszerük miatt kisebb-nagyobb káruk keletkezett. 25 év a hazai kéményszakmában elég idő ahhoz, hogy a Schiedel sokféle kéményproblémával találkozva átadhassa tapasztalatait és jó tanácsokkal segítse megelőzni a baleseteket, kéménykárokat.

A kémény négy fontos, kritikus pontja:
  • a kémény indítása
  • a kazáncsatlakozás
  • a statika és megtámasztás
  • a kéménytorkolat kialakítása
  A kéménytalp


A kémény indítása fontos pont, mert a kéményben lefolyó kondenzátumot anélkül kell a csatornarendszerbe vezetni, hogy az a kéménylábat átnedvesítené, vagy a környező falszerkezetet eláztatná. Jó kezdéssel egyszerűbb a folytatás!

A kéményszakértő tanácsa: a kondenzátum elvezetéséről mindenképpen gondoskodjunk. Ha a csatornahálózat segítségével szeretnénk ezt megoldani, akkor egyeztetni és engedélyeztetni kell a helyi vízművekkel is, ugyanúgy ahogy például az esővíz csatornába való bekötését is.

A kéményszakértő tippje: a kész kéményláb

A Schiedel Absolut kéményrendszer első métere gyárilag egybeszerelt. Az egyméteres kéménylábban a kémény indításához szükséges összes alkatrész a helyén van. Beépített szifonnal, a helyre emelést segítő kampókkal és variálható levegőkürtő modulokkal együtt sokoldalú felhasználást tesz lehetővé.
  A csatlakozás


A fűtési rendszer kialakítása során kritikus pont a kémény és a kazán összekapcsolása. Nemcsak a megfelelő bekötés magasságára kell odafigyelni, hanem arra is, hogy a rákötéskor a kéménycsonk és a kazánbekötő között elegendő hézagot hagyjunk. A bekötés rendszerjellegű kialakításával megelőzhető a kéménycsonk lerepedése.

A kéményszakértő tanácsa: a kéménycsonk és a kazánbekötő cső között minimálisan 1 cm-es hézagot hagyni kell - ez a hőtágulás miatt fontos, hiszen hő hatására a kályha fém füstelvezető csöve jobban kitágul, mint a kerámiacső csonkja, vagy más anyag. Ha a kéménycsonk és a bekötő cső között nincs hézag, túlzott felmelegedéskor a kerámiacső elrepedhet.

A kéményszakértő tippje: a bekötő adapter

A Schiedel bővítő adaptert azért ajánlják, mert a csonk meghosszabbítása nélkül nyújt rendszermegoldást. Tökéletes kapcsolatot tesz lehetővé a kályhacső és a kémény között, és megakadályozza az anyagok eltérő mértékű hőtágulása miatt gyakran előforduló kéménykárokat.
  A megerősítés és megtámasztás


A szélsőséges időjárás okozta kéménykárok megelőzhetők. A kémény szabadon álló szakaszai épületen belül és kívül egyaránt kritikus részek. A szabadon álló kéményszakaszok megerősítése, illetve a kémény tetőszarufák közötti megtámasztása nem csupán esztétikai, hanem sokkal inkább biztonsági kérdés.

A kéményszakértő tanácsa: soha ne használjunk tetőléceket a kémény megtámasztásához! A kémények megtámasztása csakis nem éghető anyagokkal történhet, amelynek a tető mozgása miatt fellépő erőhatásokat is bírnia kell.

A kéményszakértő tippjei: a kéménytámasztó szerkezet és a megerősítő készlet

A Schiedel kéménytámasztó szerkezet stabilabbá és biztonságosabbá teszi a kéményt. A kéménytámasztót igény szerint a szarufa fölé, alá vagy közé lehet felszerelni. A kéménytámasztó univerzálisan minden tetőlejtéshez hozzáigazítható. Tompítva a tető mozgásait hatékonyan akadályozza, hogy a kémény beton köpenytéglái megrepedezzenek. Hőhidak létrejötte kizárt, mivel a szerelési felület szigetelhető.
A Schiedel megerősítő készlet a kéményszerkezet statikai biztosítását szolgálja a tetősík felett. Viharos szél, erős hónyomás sem dönti el így a kéményt. A megerősítő készletet a kémény összeépítésekor a köpenytégla sarokfurataiban kell elhelyezni, és a készlethez csomagolt habarccsal kiönteni, így biztosítva a statikát.
  A kéménytorkolat


Az idő múlása és az időjárás próbára teszi az épület külső részeit. A külső vakolat megrepedezhet. Mivel a kémény a tetőn helyezkedik el, a vakolat esetleges hiányosságai állandóan szem előtt vannak. A tetőn elvégzendő munka veszélyes lehet, sokszor szakembert igényel, ezért komoly nyűgöt jelenthet minden tulajdonosnak.

A kéményszakértő tanácsa: a kémény állékonysága javítható azáltal, ha a ház falához hasonlóan, a tetőn túli, szabadon álló szakaszt is szigeteljük. A szigetelés fokozza a kémény időtállóságát, hiszen segítségével ritkábban van szükség a természeti viszontagságok és az idő múlása miatt megrepedezett vakolat felújítására. A heves esőzések miatt a kéménybe kívülről beáramló, nagy mennyiségű nedvesség ellen hatékony védelmet jelenthet az ún. esővédő sapka.

A kéményszakértő tippjei: a hőszigetelt vakolathoz illeszkedő kéményfedlap és az esővédő sapka

A Schiedel fedlapok könnyűbetonból készülnek és csavarok segítségével rögzíthetők a kéményhez. A Schiedel hálóerősített, vékony könnyűbeton fedlapjai a hagyományos nehézbeton, illetve műkő fedkövekhez képest sokkal könnyebbek. Ez a kémény legfelső szakaszának építésekor rendkívül nagy előny, mert a fedlap magasba való emelését nagyban megkönnyíti. A széles méretválaszték lehetővé teszi, hogy a kéményt körbeszigeteljék, díszkővel burkolják, vagy akár kisméretű téglával körbefalazzák.
A Schiedel esővédő sapka hatékonyan és egyszerűen védi a kéményt heves esőzések esetén. Már védőrácsos kivitelben is elérhető.
Szellőzőkürtős a kéménye? Önnek ajánlják a Schiedel levegőkürtő sapkát, amely a szellőzőkürtő aknájának lefedésére szolgál, illetve madarak és szemét, például falevelek, ágak bejutása ellen is véd.


A Schiedel kéményrendszerek termékismertető katalógusait, ezen belül a födémáttörésre vonatkozó építési utasításokat a hír alatti termékképre kattintva érheti el. Ha árajánlatot vagy további felvilágosítást szeretne kérni a Schiedel Kéménygyár Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
A hírben szereplő termékek
Schiedel ABSOLUT kéményrendszer Schiedel UNI***Plus teljes hőszigetelésű kéményrendszer Schiedel ADVANCE kéményrendszer Schiedel AVANT kéményrendszer
 
Schiedel épített kémények
7 termék

A Schiedel kéménytechnika csaknem húszéves magyarországi piaci jelenlétének eredménye, hogy országszerte számtalan családi és társasházban a biztonságos és hosszú élettartamú Schiedel kéményrendszerekkel kerül a füstgáz elvezetésre. Ezek a kéményrendszerek komplett megoldást jelentenek: a pincétől a padlásig, és a tetőn túl is. A széles méret- és típusválaszték lehetővé teszi, hogy minden tüzelőberendezéshez tökéletesen illeszkedő kéményt ajánlhassanak: a hőszigetelt egyedi kéményrendszereket (Schiedel ADVANCE, ABSOLUT, UNI*** Plus és SR), a gyűjtő rendszerű Quadrot, az alacsony füstgáz-hőmérsékletű és kondenzációs kazánokhoz egyedülállóan illesztett Avantot (egyedi rendszerű) és Multit (gyűjtő rendszerű). Az ADVANCE és az ABSOLUT kéményekrendszerek bármilyen tüzelőberendezéshez illeszthetők, és akár egy későbbi időpontban tervezett kazáncsere vagy fűtőanyag váltás esetén is többletköltség nélkül szolgálják a fűtési rendszer korszerűsítését. Kiegészítő alkatrészekkel az alacsony energiaigényű, illetve passzívházakba is beépíthetők. Az univerzális kémények minden fűtőanyaghoz, valamint az összes jelenlegi és jövőbeli fűtési technológiához alkalmasak. A kiváló minőségű alapanyagokból készülő, kompatibilis kéményelemek a füstben keletkező agresszív anyagokkal szemben ellenállóak, a rendszer füsttömör és tűzbiztos.

7 termék
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
Tovább
Termék kártya
Kategóriák
Kémények
Kémények
Hőtermelők, hőleadók, hőcserélők, kémények
Hőtermelők, hőleadók, hőcserélők, kémények
Épületgépészet
Épületgépészet
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...