A Green House irodaház zöld megoldásai

Az ABB szállította a teljes épület energiaellátásához és elosztásához szükséges rendszert

Galéria
Az ABB, a világ egyik vezető automatizálási és energetikai vállalata közel öt hónapja költözött hazánk legzöldebb irodaházába, a Green House-ba, energiahatékonysági szempontok által vezérelve. A Green House az első épület Magyarországon, amely megszerezte a LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) zöldépület-minősítő rendszer Platina szintű kvalifikációját.
A LEED pontozza a környezeti szempontból előnyös elhelyezkedést, a vízfelhasználás hatékonyságát, az energiahatékonyság és CO2 kibocsátás szintjét, a felhasznált anyagok eredetét és minőségét, az épület belső környezetének kvalitását, illetve a beépített innovatív technológiai megoldásokat. A Green House minden területen kiváló hatékonysági és fenntarthatósági mutatókat igazolt vissza.

Az ABB szállította a teljes épület energiaellátásához és elosztásához szükséges rendszert. A projekt valamennyi fejlesztési fázisában modern műszaki megoldásokat és zöld technológiákat alkalmaztak, hogy az épület ökológiai lábnyomát minimalizálják, csökkentsék az energiafelhasználást, és várhatóan 60%-kal mérsékeljék a CO2 kibocsátást.

A Green House-ban az ABB KNX intelligens épületirányítási- és üzemeltetési rendszer szabályozza és hangolja össze az épület energiaigényes funkcióit: a fűtést, hűtést, árnyékolást és világítást.
A fűtés és az azzal szoros összefüggésben lévő melegvíz-előállítás területén a helyi rendelethez képest 71%-os megtakarítást értek el az épület tervezői, többek között olyan egyszerű megoldásokkal, mint az épület tájolása, a homlokzat szigetelése, a geotermikus és napenergia felhasználása, illetve az egész rendszer automatizált felügyelete. A helyi előírásokhoz képest 42%-kal kevesebb energiát igényel az épület hűtése, míg a világítás energiamegtakarítása 49%.
Tanja Vainio, az ABB Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: "Cégünk elkötelezett a fenntartható fejlődés és az energiahatékony működés előmozdítása iránt. Ez a szemlélet a központi eleme mind szolgáltatásainknak, mind az irodaház üzemeltetésének. Nagy örömünkre szolgál, hogy a Green House Magyarországon egyedülállóan elnyerte a LEED Platina minősítést. Már a kezdeti időszak mérései is jelentős megtakarítást és optimális energiafogyasztást igazoltak vissza az irodaházban, amelyhez az ABB intelligens épületmenedzsment rendszere is nagyban hozzájárult."

Néhány példa, hogy miben más a Green House irodaépülete

Az épület tetejének 50%-a zöldtető, amely csökkenti a városi hősziget kialakulását, emellett a csapadék tartózkodási idejét is megnöveli, ezáltal elősegíti a természetes párolgást. Városi hőszigetről akkor beszélhetünk, ha a település és a környezete közötti hőmérséklet különbség legalább 0,5-1 °C. A tetőn elhelyezett napkollektorok biztosítják a házban használt melegvíz jelentős részét. A főbejárat közelében egy zöldfal is található.

Az épület fűtési és hűtési energiájának pótlására geotermikus energiát hasznosít a Green House.
Galéria
Galéria

A garázsban dupla hővisszanyerő légtechnikai berendezés üzemel, amely a ház hűtési és fűtési energiájának nagy részét fedezi. A technológia lényege, hogy az irodában keletkező hőt télen fűtésre hasznosítja, nyáron pedig a légtechnikai rendszert hűti elő. A hővisszanyerő hatásfoka 90% körüli érték. A világítási-, fűtési-, hűtési- és árnyékolási rendszerek szinergiájával a házban automatikusan jelentős energiamegtakarítás érhető el.
Galéria
Galéria

Az irodaház helyiségeinek világítását jelenlétérzékelők szabályozzák. A hűtési és fűtési berendezések működését szintén jelenlétérzékelők vezérlik.
Galéria
Galéria

Víztakarékos csaptelepek (aerátorok) kerültek az összes vizesblokkba: az átlagos 9 liter/perces kifolyási érték helyett 5 liter/perces értékű szerelvények kapnak helyet, ami úgy valósul meg, hogy az aerátorok levegőt kevernek a vízhez. Emellett a WC öblítése és a locsolás a házban szürke vízből, azaz összegyűjtött talajvízből és esővízből történik. A mosdókba beszerelt kézszárítók használatával elkerülhető a kéztörlő használata, amely havonta több százezer forint megtakarítást eredményez.
Galéria

A teljes irodaházban szelektív hulladékgyűjtés folyik.
A recepción elhelyezett Green Building monitor bemutatja többek között a Green House zöld megoldásait, például a szürkevíz hasznosítás módjait és a tetőn elhelyezett napkollektorok által termelt energiát. A bérlői energiahatékonyság ösztönzésére szintén itt kerülnek megjelenítésre a bérlői saját fajlagos energiafogyasztást mutató adatok. A legenergiahatékonyabb bérlő a képzeletbeli dobogó legmagasabb fokán jelenik meg, ami - a fejlesztő reményei szerint - a többi bérlőt is arra ösztönzi, hogy hasonlóan alacsony fajlagos energiafogyasztást érjen el.

A KNX intelligens épületirányítási- és üzemeltetési rendszerrel kapcsolatban részletes információért kattintson a hír alatti termékképre, amennyiben árajánlatot, bővebb információt vagy katalógust szeretne kérni az ABB Mérnöki, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.

Kategóriák

Épületautomatizálás
Épületautomatizálás
Szerelvények, kábelezés
Szerelvények, kábelezés
Épületvillamosság
Épületvillamosság

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...