A Xella Magyarország Kft. kereskedelmi stratégiája a COVID-19 járványhelyzet alatt

A Korona-vírus válság jelenleg kihat a teljes hazai építőipari szektorra, de a Xella Magyarország Kft. megtesz minden azért, hogy továbbra is komplett építési rendszereket kínáljon a piaci szereplők részére, melyek segítségével műszakilag megfelelő, hosszútávon fenntartható, gazdaságos és megfizethető ingatlanok valósíthatóak meg most és a jövőben egyaránt.

A Xella Magyarország Kft. kulcsfontosságúnak tartja a jelenlegi piaci helyzet széleskörű ismeretét és üzleti partnereinek tájékoztatását a folyamatos piaci jelenlétről.

Általános piaci helyzet

A Központi Statisztikai Hivatal I. negyedéves jelentése
Az új engedélyek 30,2%-kal csökkentek 2019 azonos időszakához képest. Ezen belül a társasházi szektor esett nagyobbat (-36,6%), azonban a stabilnak mondott családi házas piac is -22,4%-ot mutat.

A használatba vétel nagyot nőtt 2019 első negyedévéhez képest (+30,4%). Amennyiben az első negyedév eredményeit az előző év szezonalitásával felszorozva egy előrejelzést kell tenni az egész évre.

Az új engedélyek és az átadások alakulása
A Xella Magyarország Kft. kereskedelmi stratégiája a COVID-19 járványhelyzet alatt
Az új engedélyek és az átadások alakulása

Előreláthatóan az idei évben a két görbe metszeni fogja egymást, ami a válság éveihez hasonlóan azt jelenti, hogy a használatba vételek száma meg fogja haladni az új építési engedélyekét.

Euro árfolyam változás
A világjárvány építőiparra gyakorolt egyik legnagyobb negatív hatása a forint euró árfolyam drasztikus mélyrepülése, ami komoly áremelkedést és árversenyt okozhat a szektorban. A forint euró árfolyam zuhanása kapcsán a zömében 15 és 50 százalék közti árréssel dolgozó kereskedők az 5 százalékos árfolyam-különbséget már beépítették az árakba, ezzel áthárítva az árfolyamköltséget az építőiparra.

Munkaerő piac
A járvány következtében a kivitelezési munkálatok lelassultak, hisz az építőiparban dolgozó 355 ezer emberből 15 ezer szerb és ukrán vendégmunkás hazautazott a határlezárások előtt. Továbbá az idős munkások a járványhelyzet miatt nem szívesen mennek dolgozni, a 60 év felettiek jelenleg kevésbé munkaképesek, ami újabb 15-20 százalékos lemorzsolódást jelent az élőmunka igényes feladatok ellátásában az építkezéseken. A helyükre ugyan be lehet állítani valamennyi az amúgy Nyugat-Európában dolgozó itthon ragadt magyar építőipari munkást, de egyértelműen látszik, hogy csökkenő intenzitással folyik az új munkák előkészítése, egyre több új projekt áll meg.

A Xella Magyarország Kft. kereskedelmi stratégiája a COVID-19 járványhelyzet alatt
A Xella Magyarország Kft. kereskedelmi stratégiája a COVID-19 járványhelyzet alatt

Új projektek
Jellemzően az épületépítéseknél, lakásépítéseknél határidőcsúszásokat okoz a járványhelyzet. A megbízások csökkenése lehetővé teszik a kapacitások átcsoportosítását a csúszásban lévő létesítmények kivitelezésének gyorsítására.

Március-áprilisban drasztikusan lecsökkent az elindított kivitelezések száma. Az anyagbeszerzés lassul és drágul, a hatóságok pedig elérhetetlenek. A cégek szerint érdemes lenne az 5 százalékos áfa kiterjesztését újra megvizsgálni az építési beruházások, a további befektetések, valamint az ingatlanfejlesztők és a lakosság lakásépítési- és felújítási tevékenységének ösztönzése érdekében. A drasztikusan csökkenő új lakásépítési projektek esetében az ÁFA mértékének emelésén felül a fizetőlépes kereslet hiánya a nagyobb probléma. Ez köszön vissza az első negyedéves nagyon alacsony adás-vételi számokban is. Igaz a nagy fejlesztők elmondása alapján 1-2 hetes teljes szünetet követően az érdeklődések, egyeztetések száma megnőtt, de ezek - még - nem fordultak át valós tranzakcióba.

Kifizetések, kapcsolattartás
Problémát jelent a hatóságok elérhetetlensége. A földhivataloknál nagyon sokáig állnak az ügyek, nem egyszerű a használatbavételi engedélyek megszerzése, a katasztrófavédelemtől nem mennek ki megvizsgálni az épületeket, és az Elmű szakemberei is csak nagy könyörgések árán hajlandóak felszerelni a mérőórákat. A megfertőződéstől tartva sokan lemondják a személyes megbeszéléseket, emiatt pedig nehézkessé válik a munkák koordinációja. A kisebb cégek és mikro vállalkozások egyáltalán nincsenek hozzászokva az online kapcsolattartáshoz. Akadozik a teljesítésigazolások és a számlák benyújtása, emiatt pedig csúszhatnak a kifizetések is, ami a cégek likviditási helyzetének romlásához vezet.

A Xella Magyarország Kft. kereskedelmi stratégiája a COVID-19 járványhelyzet alatt
A Xella Magyarország Kft. kereskedelmi stratégiája a COVID-19 járványhelyzet alatt

A Xella Magyarország Kft. értéket teremt, a jövőben is építhet rá!

A vállalat fő hajtóereje, hogy üzleti partnereivel közösen, termékei és szolgáltatásai révén hatékony építési megoldást biztosítson, így megfelelve minden felmerülő piaci igénynek.

A Xella Magyarország Kft. folyamatosan tájékoztatja üzleti partnereit a jelenlegi helyzetben bevezetett intézkedésekről és változtatásokról.

A cégnél életbe léptetett egyedi védelmi illetve termelést érintő eljárások mellett mindkét gyártó bázison - YTONG gyár (Halmajugra) illetve SILKA gyár (Iszkaszentgyörgy) - folyamatos a termelés. Így fenntartva a megszokott magas minőségű termékkínálat rendelkezésre állását árukiadási korlátozások nélkül. Fuvarozó partnereivel közösen biztosítja a rugalmas és időben történő kiszállításokat.

A vállalat szakképzett munkatársai továbbra is állnak rendelkezésre, minden felmerülő műszaki és egyéb kérdésre optimális megoldást keresnek.

A Xella Magyarország Kft. stabil és kiszámítható környezetet biztosít ügyfelei számára, megőrizve a stratégiai partnerkapcsolat és a megkezdett üzleti ügymenetek folytonosságát. A gyártás során figyel arra, hogy a veszélyhelyzet elmúltával a raktárkészletet úgy alakítsa ki, - egy esetlegesen megnövekedett kereslet során - hogy ne merüljön fel termékelérhetőségi probléma.

Az építőiparban a költséghatékonyság és a hosszú távú fenntarthatóság továbbra is hangsúlyos téma, ezért a vállalat megtesz mindent annak érdekében, hogy innovatív és hatékony építési megoldást nyújtson ügyfelei részére. A Xella Magyarország Kft. stabil és tisztességes piaci magatartása révén gondoskodik arról, hogy partnereit a jövőben is magas színvonalú termékekkel és műszaki szaktanácsadással támogassa.

A vállalat számára kiemelkedően fontos a piaci szereplők igényeinek felmérése, hisz így tud a lehető leggyorsabban reagálni, innovatív ötleteket megvalósítani. A kutatások és fejlesztések nem pusztán az építési rendszerekre irányulnak, hanem a cég által kínált prémium szolgáltatások és a digitális szakértelem témakörét is magába foglalja.

A hírben szereplő termékek

Silka falazóelemek Silka burkoló téglák Silka válaszfalelemek
 
Silka hanggátló falazók és burkoló téglák
3 termék

A Xella Magyarország Kft. 2004. őszétől Silka márkanéven mészhomoktégla falazóelemeket is gyárt. A mészhomoktégla egy olyan nagyszilárdságú építőelem, amely mész, homok és víz összekeverésével, nyomás alatti formázásával majd az Ytong-hoz hasonlóan gőzszilárdítással készül. Magyarországon már a század elején ismert építőanyag volt. A sokat korszerűsödött technológiával készült elemek között megtalálhatók a nagy méretpontosságú és nyomószilárdságú, jó akusztikai tulajdonsággal rendelkező teherhordó és válaszfal, valamint burkoló téglák.

3 termék
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
Tovább
Termék kártya
Ytong falazóelemek Ytong födémpallók Ytong Start hőhídmegszakító elem Ytong tetőpallók
 
Ytong építési rendszer
12 termék

A rendszer számtalan előnnyel rendelkezik. Kiegészítő hőszigetelés nélkül is megfelel a szigorú hőtechnikai követelményeknek. Nagyobb hasznos tér alakítható ki ugyanakkora beépített helyen, a könnyű és gyors megmunkálás pedig az építési idő lerövidítését teszi lehetővé. A pórusbeton klímaszabályzó tulajdonsága révén egészséges, kellemes belső klímát biztosít. Az Ytong kizárólag ásványi alapanyagokat tartalmaz, ezért nem éghető és zajvédelmi tulajdonságai is kitűnőek. A természetes alapanyagok, az alacsony előállítási energia-szükséglet, a szinte hulladék nélküli gyártás és felhasználás mind a természeti környezet terhelésének csökkentését jelenti.

12 termék
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
Tovább
Termék kártya
Multipor hőszigetelő lap
 
Multipor hőszigetelő lap

A Multipor ásványi hőszigetelő lap elsősorban a lefelé hűlő födémek, illetve lakások, házak belső oldali hőszigetelésére ajánlott. Egyúttal a szálas vagy polisztirol hőszigetelések praktikus és környezetbarát alternatívája. Régi és új tégla, beton és vakolt falszerkezetek külső hőszigetelő burkolására.

CAD
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
Tovább
Termék kártya

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...