Újjáépített csónakház tervezői kapták az Europa Design Belsőépítészeti Különdíjat a MÉD gálán

Értékmentés és kortárs közösségi terek

Az Építészfórum 12 éve alapította a Média Építészeti Díját azzal a céllal, hogy áttörje a kommunikációs korlátot az építészet és a nagy nyilvánosság között. Az idei átadó gála december 11-én, immár hagyományosan az Uránia Nemzeti Filmszínház dísztermében zajlott, ahol a legjobb épület és terv fődíján túl a közönségdíjak, valamint a különdíjak is átadásra kerültek.

A harmadik alkalommal átadott Europa Design Belsőépítészeti Különdíj célja az építészeti és belsőépítészeti értékek közötti harmónia erősítése. A zsűriben a következő designer generáció tanárai, azaz szakmai egyetemek oktatói vesznek részt, akik mind a MÉD szellemiségét, mind a különdíj célját figyelembe vették a győztes kiválasztásakor.
A szakmai zsűri tagjai:
- Bachmann Bálint - dékán, Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar
- Juhász Ákos - MOME Építészeti tanszék, intézetigazgató, egyetemi docens
- Kovács Zoltán - Budapesti Metropolitan Egyetem, egyetemi docens, szakvezető, Belsőépítész környezettervező művész szak; főiskolai docens
- U. Nagy Gábor - intézetigazgató, Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar, Alkalmazott Művészeti Intézet, Belsőépítész Tanszék

A döntésben kiemelt szerepet játszott a meglévő épített környezet figyelembe vétele, a tervezési folyamat attitűdje, és az örökség fenntartható megóvásának kérdéseire adott válaszok. Ez alapján a a Pesterzsébeti Hullám Csónakházak projekt alkotói, a Blokk Építész Stúdió nyerte el a Belsőépítészeti Különdíjat, és ezzel együtt egy Wilkhahn ON típusú, háromdimenziós szinkronmechanikával ellátott munkaszéket. A zsűri az épület kategóriában induló 91 pályázat közül választotta ki a győztest.
A Blokk Építész Stúdió és Feuertag Ottó, az Europa Design alapító-tulajdonosa - fotó: Europa Design
Hullám Csónakház - tervező: BLOKK Építész Műhely - fotó: Danyi Balázs

A zsűri kiemelte, hogy a múlt század elején épült csónakház revitalizációjának fő érdeme a közösségépítő helyteremtés, amely a szentimentalizmust elkerülve, korszerű műszaki megoldásokkal igazítja a mai igényekhez a régi-új épületet.
Hullám Csónakház - tervező: BLOKK Építész Műhely - fotó: Danyi Balázs

A megvalósult épületegyüttes és a még tervezett közösségi fejlesztések teljes összhangban állnak az Europa Design Belsőépítészeti Díj értékelési szempontjaival, a bírálókat az sem tántorította el az pesterzsébeti Hullám Csónakházak díjazásától, hogy belső terei a páyázati dokumentációban - a csónakokon kívül - üresek.

Ha további információt szeretne kérni az Europa Design Hungary Zrt. munkatársától, használja az alábbi Információkérés gombot.

Kapcsolódó hírek

Hullám Csónakházak - MÉD Europa Design Belsőépítészeti Különdíj 2016
Interjú a belsőépítészeti terveket készítő BLOKK Építész Műhellyel
Hullám Csónakházak - MÉD Europa Design Belsőépítészeti Különdíj 2016

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...