TEROSON tömítési és rögzítési megoldások homlokzatkialakításhoz, nyílászáró beépítéshez

TEROSON tömítési és rögzítési megoldások homlokzatkialakításhoz, nyílászáró beépítéshez

Már 25 éve, hogy a Henkel Ragasztástechnológiák üzletága a TEROSON márkával a nyílászárók és a homlokzatbeépítések területének megkerülhetetlen szereplője és a speciális tömítő megoldások kidolgozásának aktív résztvevője. A cég jelenleg is a megbízható és tartós szerkezeti csatlakozásoknál jól bevált, klasszikus és innovatív termékek teljes körű és jól átgondolt portfólióját kínálja. A termékválasztékban megtalálhatók tömítő szalagok, duzzadó PUR-szalagok, tömítők- és szilikonok, tömítő profilok, PUR-habok, szerelési ragasztók és egyéb rendszerelemek.

Különösen extrém klimatikus körülmények között és bonyolult szerkezetek esetében követhető nyomon a prémium minőségű Henkel TEROSON termékek hosszú távú sikere. A „Minden időjárásra Technológia” olyan minőséget jelent a tömítés területén, amivel a TEROSON biztosítja a tökéletes végeredményt és a felhasználóbarát alkalmazást (akár nyirkos felületen vagy fagypont alatti hőmérsékleten), mindezt a jól felépített termékportfólió is garantálja.

Az extrém felhasználási körülmények között (-5 °C) alkalmazható speciális rendszereket szorosan együttműködve dolgozták ki a Rosenheimben működő Német Ablaktechnológiai Intézettel (Institut for Fenstertechnik) és sikeresen tesztelték a gyakorlatban. A WINTeQ (ablakbeépítési technológia) rendszerük alkalmazhatóságát extrém felhasználási körülmények között, független szakértői vizsgálatok is megerősítik. Ezért az állásidő az építkezés helyszínén jelentősen lecsökkenhet.

TEROSON tömítési és rögzítési megoldások – tökéletes partner a sikerhez:

  • Felhasználóbarát termékbeépítés
  • Prémium termékminőség
  • Kiváló szolgáltatás
  • Műszaki támogatás
  • Partner egész Európában

A nyílászáró minősége és a beépítés minősége kéz a kézben jár – csak ez hozhatja meg a kívánatos eredményt az épülethomlokzat kialakítása során.

Különösen a függönyfal típusú homlokzatok esetében igaz, hogy minden projekt egyedi, mivel a geometriai követelmények, az épületek rendeltetése és külső megjelenése rendkívül különbözőek. Ez az oka, hogy a tervezők, mérnökök és kivitelező cégek a határaikat feszegetik. A Henkel az épületszerkezetek megbízható tömítettségét szakértői tanácsadással segíti a háttérből, hogy az egyedi építészeti megoldások megvalósulhassanak. Fontos az épületburkolat és a homlokzat funkcionalitásának teljes körű biztosítása. Időben, ütemezés szerint, a kivitelezés minden fázisában – a kezdetektől fogva.

Olyan sok energia veszik el itt

Az épület energiaveszteségének frekventált helyei mindenekelőtt az ablakok és az ajtók. A régi ajtók és ablakok cseréjével, valamint a csatlakozási hézagok szakszerű tömítésével tartósan és jelentősen csökkenthető az épület energiavesztesége.

TEROSON tömítési és rögzítési megoldások homlokzatkialakításhoz, nyílászáró beépítéshez
TEROSON tömítési és rögzítési megoldások homlokzatkialakításhoz, nyílászáró beépítéshez

Vajon miért olyan égetően fontos az ablaktömítés kérdése?

A jogi szabályozásoknak köszönhetően egyre inkább megnőttek a követelmények a nyílászáró csatlakozásoknak, illetve magának az épületnek a megfelelő és szakszerű tömítésével szemben. Az épület héjazatának légmentessé, szél- és záporeső-állóvá tétele, valamint védelme a penészedés ellen szerkezeti szükségesség, amelyet az EnEv 2016 (Német Energia Megóvási Rendelet) és a DIN 4108 szabvány szabályoznak.

Az épületfizika törvényszerűségeinek megfelelően a vízpára megpróbál átjutni a falakon és a mennyezeten, hogy mindkét oldalon azonos legyen a párakoncentráció – ez a belülről kifelé haladás szabálya. A pára mindig a kisebb ellenállás irányába halad. Azaz, a csatlakozási hézagokon keresztül próbál eltávozni.

Azóta, hogy a minimális energiakibocsátású vagy passzív házak divatba jöttek, a csatlakozások gondos tömítésének különleges jelentősége van. Mivel az épületszerkezet és az ablakok, ablakelemek vagy ajtók közötti csatlakozási hézagok környékén keletkező kondenzvíz szerkezeti károsodásokat okozhat, a tömítésekkel szemben támasztott követelmények különösen megnőttek az elmúlt néhány évben.

A tömítés alapjai:

A csatlakozási illesztéseknek képesnek kell lenniük:

  • a szerkezeti mozgások felvételére
  • a hőenergia kiáramlásának lassítására az illesztéseknél
  • megakadályozni (vagy lassítani) a belső páradiffúziót
  • gátat vetni a nedvesség kívülről történő bejutásának

Az EnEv szigorú követelményeinek köszönhetően az elmúlt években az illesztési hézagok megfelelő tömítése kiemelt figyelmet kapott. A rendelet különválasztja az egyes épületelemeket egymástól.

A csatlakozási hézagokat szakszerűen kell tömíteni, figyelembe véve a szerkezeti-fizikai szükségszerűségeket és megfelelve a nyílászárók beépítésével foglalkozó RAL-előírásoknak.

A kritikus területek kiemelt fontossága miatt, azok megfelelő tömítését előre kell tervezni. A különböző feladatok és funkciók biztosításához szükséges termékek kiválasztását épületfizikai szempontokhoz kell igazítani. Ezért párazáró tömítő szalagot kell beépíteni az épület belsejében, hogy megakadályozza a pára eltávozását a csatlakozási hézagon keresztül és ezzel a nedvesség szigetelőanyagba jutását. Különösen a minimális energia kibocsátású vagy passzívházak esetében fokozottak a hő- és hangszigetelési követelmények a nyílászáró beépítési rendszerekkel szemben, miközben meg kell felelniük a folytonosan növekvő betörésvédelmi követelményeknek is. Az épületek egyre hatékonyabb hőszigetelésének köszönhetően, a modern nyílászárók nagy energiamegtakarításra képesek. Azonban az illesztési hézagoknak is összhangban kell lenniük a mai kor követelményeit kielégítő hő- és hangszigetelésnek.

Napjainkban, a csatlakozási és illesztési hézagok tömítésénél alkalmazott termékek nem csak funkcionális követelményeket teljesítenek. Ezen kívül képeseknek kell lenniük az épülethéjazat hatékony tömítésére és meg kell felelniük az egyre növekvő épület fenntarthatósági követelményeknek is.

A nyílászárók beépítésének 3-lépcsős elve

A RAL Minőségbiztosítási Szövetség által 2014-ben kiadott irányelvek a kor követelményeit tükröző, átfogó információt nyújtanak a nyílászárók beépítéséről. Ezek közül az egyik legfontosabb elem a nyílászárók beépítésének 3-lépcsős elve.

1. lépcső: A csatlakozás belső oldalának légmentesen kell zárnia a lakótér felé, ezzel elválasztva egymástól a belső és külső klímát. Ezen a területen a hőmérsékletnek mindig felette kell lennie a harmatpontnak, hogy megakadályozza a penészedés kialakulását (13°C-nál magasabb hőmérséklet).
2. lépcső: a csatlakozás középső részének feladata a hő- és hangszigetelés.
3. lépcső: Kívülről a csatlakozásnak védenie kell a záporesőtől, széltől és UV-sugárzástól. A belülről átdiffundált nedvességnek kontrollálva, közvetlenül kell kijutnia a szabadba. Ugyanakkor a funkcionális területeken esetleg összegyűlt nedvességnek is el kell tudnia távozni az épületből.

TEROSON tömítési és rögzítési megoldások homlokzatkialakításhoz, nyílászáró beépítéshez
TEROSON tömítési és rögzítési megoldások homlokzatkialakításhoz, nyílászáró beépítéshez

Mi is az a hotmelt technológia?

A TEROSON élen jár az ablaktömítések gyártásának terén. Erre ékes bizonyíték a korszerű hotmelt technológia, amely prémium műszaki tartalmat kölcsönöz a termékeknek. A hotmelt vagy forró olvadék ragasztó egy olyan szintetikus gumi ragasztóanyag, ami jelentősen nagyobb tapadással rendelkezik, mint az akril ragasztószalag. Kiváló tartási teljesítménnyel, szakítószilárdsággal, és gyors tapadással rendelkezik.

TEROSON hotmelt technológia
TEROSON hotmelt technológia
A hírben szereplő termékek
TEROSON FO KSK tömítő szalag/lemez TEROSON FO 150 FOIL-TACK M+S tömítőszalag TEROSON FO 2 FR tömítőfólia
 
TEROSON fóliák és szalagok
3 termék

Ablakokhoz és homlokzatokhoz

3 termék
Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
TEROSON AD KDS vízbázisú speciális polimer TEROSON AD KDS FR speciális tömítőfólia ragasztó TEROSON AD SP vízbázisú speciális polimer TEROSON AD MS 2100 szerelési ragasztó
 
TEROSON ragasztók
5 termék

5 termék
Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
TEROSON EF 537 poliuretán hab
 
TEROSON EF 537 poliuretán hab

Kiváló minőségű, nehezen éghető, precíziós (pisztolyos) PUR-hab nyílászárók beépítéséhez.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
TEROSON SB 450 tisztító és tapadás fokozó TEROSON P 800 tapadásfokozó tömítőkhöz TEROSON PT 1000 duzzadó, lágy PUR-hab szalag TEROSON SE 139 rugalmas hézagtömítő
 
TEROSON kiegészítő termékek
4 termék

4 termék
Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
Kategóriák
Ragasztók vízszigetelésekhez
Ragasztók vízszigetelésekhez
Függönyfalak, fémhálós homlokzatok, üvegtetők
Függönyfalak, fémhálós homlokzatok, üvegtetők
Tömítő masszák, tömítő profilok
Tömítő masszák, tömítő profilok
Szigetelő habok
Szigetelő habok
Ragasztók, fugázóanyagok
Ragasztók, fugázóanyagok
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...