Miért fontos a megfelelő hőszigetelés?

Új építésű ház esetén ma már természetes, hogy a hőszigetelésre is gondolunk. Felújítandó ingatlan esetén pedig érdemes minél előbb belevágni, hiszen az erre fordított összeg néhány éven belül megtérül. De milyen előnyei vannak még a hőszigetelésnek? És vajon elég, ha csak a falakat szigeteljük?

A King Stone Chemicals hőszigetelésről szóló cikksorozatának első részében ezekre a kérdésekre adnak választ.

Miért fontos a megfelelő hőszigetelés?
Miért fontos a megfelelő hőszigetelés?

Az épületek energetikai jellemzőinek előírásai nemrégiben szigorodtak, 2021. január 1-től csak közel nulla energiaigényű épületre adható építési engedély. A határoló falakra 0,24-es értékű hőátbocsátási tényezőt ír elő a rendelet, mely a korábbi 0,45-ös érték fele. Ez azt jelenti, hogy a legjobb üreges kerámia falazóelemből is csak utólagos hőszigeteléssel építhető külső fal.

A hőszigetelés azonban nemcsak a rendeletnek való megfelelés miatt fontos, hanem számos kedvező hatása van, felújítandó ingatlanok esetén is:

  • Hőszigetelés alkalmazásával télen-nyáron növekszik a ház komfortja, ugyanis a határoló falak télen nem hűlnek le annyira, nyáron pedig nem melegszenek túl. A falak jobb hőtartásának további előnye, hogy a belső hőmérséklet is kevésbé ingadozik: télen a fűtéssel elért meleget, nyáron pedig a hűvösebb levegőt is könnyebben megtartja az épület.
  • A falak hőingadozásának csökkentése növeli a falazatok élettartamát és csökkenti a falszerkezetekben kialakult hőhidak negatív hatását, a párakicsapódást, és az ezzel kapcsolatos penészedést, ami sok háztartásban jelent problémát.
  • Hőszigetelés alkalmazásával takarékoskodhatunk a felhasznált fosszilis energiahordozókkal, mint a földgáz, fa, szén. A kevesebb energiafelhasználás csökkenti a lakóépületek károsanyag kibocsátását, ami egészségesebb környezetet és tisztább levegőt biztosít.
  • A hőszigetelésre fordított összeg jó befektetés, hiszen néhány éven belül megtérül. Hőszigetelés alkalmazásával kevesebb fűtési/hűtési energiára van szükség, ezáltal a költségek jelentősen csökkennek, mérsékelve a háztartás kiadásait. Emellett a hőszigetelés növeli az épület értékét is.

Érdemes tudni, hogy a családi házak hőveszteségének kb. 30-40%-a távozik homlokzati falakon keresztül. Ezen kívül további 60-70% energiaveszteség távozik még el különböző felületeken. Ez a további hőveszteség a következőképpen oszlik meg:

  • a padlón keresztül 10-15%,
  • a tetőn keresztül 20- 30%,
  • a nyílászárókon keresztül pedig további 15-25%-ot veszítünk el.

Tehát a homlokzati falak külső szigetelésével párhuzamosan mindenképp érdemes a nyílászárókat energiatakarékosra cserélni, utána következhet a homlokzat szigetelése, a lábazat szakszerű szigetelésével együtt. Nem szabad azonban elmaradnia a tetőtér, illetve beépítetlen tetőtér esetén a födém szigetelésének, és mindenképpen érdemes megoldani a padló szigetelését is.

Mindezeket érdemes időben minél közelebb egymás után megtenni, ezzel garantálható ugyanis a tökéletes végeredmény.

A cikksorozat következő részében a hőszigetelési módokat, illetve a hőszigetelés kiválasztásának lépéseit veszik végig.

A hírben szereplő termékek
EPS 80 homlokzati hőszigetelő lemez EPS 80 NEXT-CARBON homlokzati hőszigetelő lemez Strong 150, lábazati hőszigetelő lemez Strong Max 200, pincefal polisztirol lemez
 
King Stone Chemicals polisztirol szigetelések
7 termék

A fehér polisztirol termékek bálás csomagolása egyedi festett színjellel rendelkezik, amely jelöli a lapok vastagságát és nyomószilárdságát. A fehér lapok elérhetők hosszanti falcolással, a kék (Strong) lapok pedig hosszanti, illetve négyoldalas falcolással.

7 termék
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...