Az Interface így kívánja megfordítani a globális felmelegedést - Ez nem csak egy szőnyeg

Az Interface hogyan kívánja megfordítani a globális felmelegedést

Legtöbbször a technológia által vezérelt márkanevek merülnek fel, amikor olyan vállalatokra gondolunk, akik vállalják, hogy csökkentik vagy megszüntetik széndioxid-kibocsátásukat. Azonban a globális felmelegedést okozó éves gigatonna kibocsájtás csökkentéséhez, nemcsak a technológia, hanem az egyéb iparágak vállalkozásainak is szükséges hozzájárulnia. Túlmenően a szén-dioxid-semleges törekvésen, szén-dioxid-negatív megoldások kidolgozására kell törekedniük.

De mit jelent az, hogy „szén-dioxid-negatív”? Leegyszerűsítve: a „szén-negatív” kifejezés olyan megoldásokat, technológiákat vagy termékeket ír le, amelyek kevesebb szén-dioxidot juttatnak a Föld légkörébe.

Az Interface hogyan kívánja megfordítani a globális felmelegedést - Ez nem csak egy szőnyeg
Az Interface hogyan kívánja megfordítani a globális felmelegedést - Ez nem csak egy szőnyeg

Jelenleg a törekvés, a szén-dioxid nagy mennyiségben történő eltávolítása a légkörből – ami nem egyenlő a probléma megfékezésével - sok vállalat számára még gazdaságilag nem megvalósítható, bár a szén-dioxid-negativitásnak van egy izgalmas megközelítése, amely a szén-dioxid befogadását jelenti. De, ami meglepő lehet, hogy az az iparág, amelyik ezt az ígéretes lépést előreviszi, egy olyan iparág, amelyet a legtöbben nem is gondolnának – a szőnyeggyártás.

Az elmúlt 25 év során az Interface kereskedelmi padlógyártó cégnek a fenntarthatóság terén is sikerült vezetővé válnia, miután az alapítónak, Ray Andersonnak mellbevágó kérdést tett fel az egyik ügyfél: „Az ön cége mit tesz a környezetért?”. Akkoriban még nem volt válasza, de ez ráébresztette arra, hogy sürgősen új irányt kell kijelölnie a vállalat számára. Alapjaiban sokkolta a kőolajigényes szőnyeggyártó iparágat, amikor kijelentette az Interface elkötelezettségét, hogy a világ egyik első környezeti szempontból fenntartható és végső soron helyreállító vállalkozásává fog válni.

Tekerjünk előre 2020-ig, és az Interface - amely már most szén-dioxid-semlegességet biztosít a szőnyeg és a rugalmas padlóburkoló termékek teljes életciklusa során - még tovább megy.

2021-ben az Interface bemutatta az Embodied Beauty™-t, a vállalat első (bölcsőtől a kapuig) karbonnegatív szőnyegburkolatát, amely már a bioalapú a CQuest™BioX hátlappal készült.

A természet ihlette, és a természet tiszteletére gyártva

A szén-dioxid-negatív termékek kifejlesztéséhez az Interface azt vizsgálta, hogy a természet hogyan kezeli a szenet a bolygó egyensúlyának megteremtése érdekében. Ebben a szénkörforgásban az erdők, az óceánok, a fűfélék és a növények mind olyan folyamatokkal rendelkeznek, mint például a fotoszintézis, amely a szén-dioxid légkörből való elvonását és megkötését jelenti, megakadályozva így annak felszabadulását. Az Interface innovációs csapata hamar rájött, hogy a természet szénraktározó képességét úgy tudja megismételni, ha megtanul a szénnel dolgozni és építőelemként használja azt jobb termékek kifejlesztéséhez.

Az Interface hogyan kívánja megfordítani a globális felmelegedést
Az Interface hogyan kívánja megfordítani a globális felmelegedést

Mivel a szőnyegcsempék két fő elemből állnak –a „hátlap” néven ismert védő-aljzatból és a felső „fonál” rétegből -, az Interface-nek egyensúlyt kellett teremtenie a két komponens anyagainak együttes hatása között, hogy a termék teljes szénlábnyomát befolyásolják.

Ehhez az Interface a globális hátlaprendszerét alakította át, mégpedig az új CQuest™ hátlapok bevezetésével.

A CQuest™ hátlapok új termékcsaládjához az Interface új bioalapú anyagokat adott hozzá, köztük egy olyan biokompozitot, amely a szenet tárolja az anyagokban.

Ez olyan szén, amely egyébként a légkörbe kerülne. Ezek a bioalapú anyagok kulcsfontosságúak ahhoz, hogy a hátlapok szén-dioxid-negatívak legyenek. Ezek kihasználják a növények széntároló tulajdonságait, amelyek a szénkörforgásban alapvető fontosságúak. A természetben a növények általában csak a felét bocsátják ki annak a szén-dioxidnak, amelyet elnyelnek. Amikor azonban a növények elpusztulnak, az összes elraktározott szén végül visszakerül a légkörbe. Az Interface célja, hogy megszakítsa ezt a folyamatot, és növényi alapú olajokat és gyantákat keverjen újrahasznosított mészkővel egy biokompozitban, létrehozva egy újfajta hátlapanyagot, amely egyben szén-dioxid-tároló is.

"Azzal, hogy a kőolaj-alapú anyagokról áttérünk a bioalapú anyagokra, csökkentjük a szén mennyiségét a természetes szénkörforgásban, és megőrizzük azt a szénmennyiséget, amely az alternatív, kőolajból származó anyag előállításához felszabadult volna" - mondja John Bradford, az Interface tudományos és technológiai igazgatója.

Az Interface a meglévő hátlapjait is több újrahasznosított tartalommal egészítette ki az új, mesterséges anyagok helyett, ami kritikus lépés, mivel a kitermelés és a feldolgozás általában az anyag szénlábnyomának mintegy 70 százalékát teszi ki. Az innovációs csapat ezután megmérte, hogy ezek az új anyagok hogyan befolyásolják a CQuest™ hátlapok szénlábnyomát. Önállóan mérve, a csökkentett szénlábnyomuk és a szén-dioxid-tárolásuk azt jelenti, hogy nettó szén-dioxid-negatívak - több szén-dioxidot csökkentenek, mint amennyit a gyártási folyamatuk kibocsát.

Ez a technológia jelenleg három hátlapban jelenik meg, amelyek mindegyike 2021-ben már világszerte elérhető. A CQuest ™ GB az Interface régóta ismert GlasBac® hátlapjának következő evolúciója - ma már nettó szén-negatív. A CQuest ™ Bio egy nem vinyl biokompozit változat és a CQuest ™ BioX a legtöbb szenet tároló hátlap. Ugyanazok az anyagok alkotják, mint a CQuest™Bio-t, de nagyobb arányban tartalmaz karbonnegatív anyagokat.

Az Interface hogyan kívánja megfordítani a globális felmelegedést
Az Interface hogyan kívánja megfordítani a globális felmelegedést

A karbonnegatív anyagokat tartalmazó CQuest™BioX hátlap különleges fonalakkal és egyedi tűzési eljárással kombinálva segített az Interface-nek az első szén-dioxid-negatív szőnyegcsempék megalkotásában az Embodied Beauty ™ kollekció részeként. A három (bölcsőtől a kapuig) karbonnegatív szőnyeg Shishu Stitch, Tokyo Texture és Zen Stitch bizonyítja, hogy a design-ra és a fenntarthatóságra való törekvés nem lehetetlen. Ezekkel a burkolatokkal a tervezők segíthetnek csökkenteni az általuk létrehozott terek szén-dioxid-lábnyomát anélkül, hogy a funkciót, a teljesítményt vagy a stílust feláldoznák.

Más vállalatok ösztönzése az Interface példájának követésére

Az Interface talált egy megoldást arra, hogyan lehet a padlóburkoló termékek világában a szén-dioxid-negatív jövő felé haladni. De tágabb értelemben megmutatja, hogy a vállalatok hogyan lehetnek egy kicsit kreatívabbak és hogyan vállalhatnak közvetlen felelősséget saját szénlábnyomuk csökkentéséért - és azon túl. És az Interface nincs egyedül. A szén-dioxid-negatív termékek számos iparágban kezdenek megjelenni, többek között a teljesítményt nyújtó lábbelik, bútorok és ékszerek területén.

"Az ötlet itt az, hogy nyissuk meg az ember elméjét a szénlábnyom új tervezési megfontolásának elfogadására" - mondja Bradford.

A vállalatok igyekezhetnek felzárkózni az alacsonyabb lábnyomra vonatkozó fogyasztói igényekhez vagy dönthetnek úgy, hogy most cselekednek, és kitalálják, hogyan csökkenthetik a felmelegedő világra gyakorolt hatásukat. "Ha valamelyik vagy mindkettő megtörténik, akkor az alacsonyabb lábnyomú termékek felé fogunk elmozdulni."

A hírben szereplő termékek
Interface Touch & Tones II modulszőnyeg Interface Flash Line modulszőnyeg Interface Embodied Beauty modulszőnyeg Interface Dolomite modulszőnyeg
 
Interface modulszőnyegek
14 termék

Az Interface attraktív és minőségi kompozíciói végtelen számú dizájn lehetőséget kínálnak, ugyanakkor lehetővé teszik a vásárlóknak, hogy kialakítsák az ideális térről alkotott elképzelésüket. A sztenderd Interface termékek 50x50 cm-es, illetve “Skinny Planks” 25x100 cm-es méretben készülnek. Moduláris rendszereik formában és méretben tökéletesen harmonizálnak, így végtelen számú minta és színkombináció építőkövei lehetnek, valamint kreatív szabadságot nyújtanak csodálatos terek kialakításához. A modul padló lehetővé teszi a csempénkénti dizájnt, megkönnyíti a rugalmas, többcélú terek megalkotását. Útmutatóul tud szolgálni különböző folyosók és részlegek között. Pusztán a színek vagy a textúra változtatásával zónákat tudunk kialakítani.

14 termék
Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
Interface Iridescence LVT burkolat Interface Drawn Lines LVT burkolat Interface Level Set -  Stones LVT burkolat Interface Level Set - Woodgrains LVT burkolat
 
Interface LVT burkolatok
5 termék

Az Interface LVT termékek kiváló akusztikai tulajdonságaiknak és az alacsony VOC (illékony szerves vegyület) felhasználásnak köszönhetően hozzájárulnak a beltéri levegő minőségének javításához, a termék rendkívüli tartósságához, így a mindennapi használathoz, miközben a helyet vonzóbbá és gyönyörűebbé teszik.

5 termék
Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...