7 lépés a raktári komissiózási hibák csökkentésére

A termelékenység növelésének egyik biztos módja és a sikeres raktári működés alapja az árukigyűjtés során elkövetett hibák csökkentése

dexion_raktári_hibák_hir_betekinto_hl.jpg
7 lépés a raktári komissiózási hibák csökkentésére

Minden komissiózási hiba költséges bizonyos mértékig. Bár a vásárló örül az ingyenes extráknak, ha több terméket küldenek el neki, mint amennyit megrendelt, de ez kihat a profitra és a készlet pontosságára.

Hasonlóképpen, ha kevesebb vagy nem a megfelelő termékeket kapják meg, nemcsak elégedetlenek lesznek a vásárlók, de időt is kell szakítani a korrekcióra. Ismét javítani kell a készletnyilvántartásban szereplő adatokat és az is előfordulhat, hogy további gesztusra lesz szükség kárpótlásul.

Természetesen minden emberi beavatkozást igénylő rendszer ki van téve az emberi tévedéseknek. A legjobb szándék ellenére is gyakorlatilag lehetetlen 100 százalékosan pontosnak lenni.

Az emberi hibák mennyiségének csökkentésével azonban minden bizonnyal láthatók lesznek a jövedelmezőség és az ügyfélkiszolgálás minősége terén megjelenő előnyök.

Tehát hogyan csökkenthető a raktári komissiózási hibák száma? 

Első lépés: mérjen

dexion_raktári_hibák_hir_2.jpg
7 lépés a raktári komissiózási hibák csökkentésére

Számolja és tartsa nyilván az esetleges hibákat, és jegyezze fel, hol fordulnak elő. Feltérképezheti a hibák számát, százalékos arányát, és esetleg azt is, hogy a raktárában hol, mikor és milyen szakaszban történnek.

Ezekkel az információkkal felvértezve képes lehet azonosítani egy mintázatot, és megteheti a megfelelő, korrekciós lépéseket. Kiderülhet például, hogy a csapat egyes tagjai állandóan hibáznak és esetleg további képzésre van szükségük.

A komissiózási hibákra vonatkozó adatok – következetes és nem eseti vagy alkalmi jelleggel történő – összegyűjtése és elemzése kiváló kiindulás lehet a raktári komissiózási hibák számának csökkentésében.

Második lépés: teremtsen elkötelezettséget

dexion_raktári_hibák_hir_3.jpg
7 lépés a raktári komissiózási hibák csökkentésére

Az árukigyűjtési hibák, valamint azok előfordulási helyének és módjának mérése mindenki érdeke, és fontos, hogy ezt tudatosítsa a dolgozóiban is annak érdekében, hogy támogatást kapjon tőlük.

Hangsúlyozza, hogy csapatként, velük együtt dolgozik a hibák csökkentése érdekében. Tudassa velük, hogy a konkrét okot próbálja meghatározni, és felületes átképzési program helyett extra képzést fog ajánlani azoknak, akiknek szükségük van rá.

Teremtsen bizalomra épülő légkört annak érdekében, hogy csapata őszintén elismerje ha hibázott, hogy gyorsan korrigálhassanak, ahelyett, hogy megpróbálnák eltitkolni.

Hallgassa meg a komissiózó kollégái visszajelzéseit is. Lehetséges, hogy azonosították azokat a területeket a folyamatban, ahol nagyobb valószínűséggel követnek el hibákat, és javaslatokat tesznek olyan fejlesztésekre, amelyek segíthetnek csökkenteni azok számát.

Harmadik lépés: alakítson ki jó munkakörnyezetet

dexion_raktári_hibák_hir_4.jpg
7 lépés a raktári komissiózási hibák csökkentésére

A környezet, amelyben dolgozunk, határozottan befolyásolja a hangulatunkat, és ezzel együtt azt, hogy milyen jól dolgozunk. Mit tehet a raktári környezetével, hogy javítsa azt a dolgozói számára?

A kényelmes pihenőhelyiség, a raktár tisztasága, a megfelelően erős, de nem vakító világítás, esetleg a betonpadló burkolása – ezek az apró változtatások mind hatással lesznek a munkahelyi környezetre, ami segít, hogy a személyzet motiváltabbnak érezze magát. És a motivált emberek kevesebbet hibáznak.

Negyedik lépés: merüljön el a rendszereiben

dexion_raktári_hibák_hir_5.jpg
7 lépés a raktári komissiózási hibák csökkentésére

Mennyi idő telt el azóta, hogy alaposan, kritikus és tárgyilagos szemmel nézte át a raktári folyamatokat?

Ha mélyen beleássa magát a működési folyamatokba, könnyen azonosíthatja azokat a fejleszthető területeket, amelyek általános előnyökkel járhatnak, a komissiózási hibák csökkentésén túl is.

Az, hogy valamit mindig is egy bizonyos módon csináltak, nem jelenti azt, hogy nem szabad megkérdőjelezni és a folyamatot megvizsgálni.

Minden szakaszon menjen végig, töltsön időt a raktárban, nézze meg pontosan, hogyan működnek az egyes ütemek, és – ami még fontos – beszéljen a csapatával. Lehet, hogy vannak jó ötleteik, amelyeket érdemes lehet megvalósítani.

Ötödik lépés: vezessen be ellenőrző rendszert

dexion_raktári_hibák_hir_6.jpg
7 lépés a raktári komissiózási hibák csökkentésére

A hibák csökkentésének egyik módja egy ellenőrző rendszer bevezetése, így minden komissiózott készlet egy második ellenőrzési folyamaton megy keresztül. Ennek az extra lépésnek a hozzáadása azonban akár le is lassíthatja a működést, és kontraproduktívnak bizonyulhat; amit a csökkentett komissiózási hibákkal nyer, azt elveszítheti, ha hozzáadja ezt az extra szakaszt.

Alternatív megoldás lehet a szúrópróba. Ez két szempontból is előnyös. Először is legalább néhány hibát észlelnek. Másodszor, ha az Ön csapata tisztában van azzal, hogy szúrópróbaszerű ellenőrzéseket végeznek, mindannyiuknak éberebbnek kell lennie.

Hatodik lépés: vizsgálja meg, hogy mikor és hol fordulnak elő hibák

Nem minden hiba történik a komissiózási folyamat során. Figyelmesen nézze meg az érkezési és az indulási oldalt is. Könnyen előfordulhat, hogy a hibák egy része nem köthető a komissiózási szakaszhoz, ezért vizsgáljon meg minden lépést, az áruérkezéstől az árukiadásig.

Hetedik lépés: rendelkezzen megfelelő eszközökkel

dexion_raktári_hibák_hir_7.jpg
7 lépés a raktári komissiózási hibák csökkentésére

Eddig az embereknek és a folyamatoknak betudható hibákról volt szó. De mi a helyzet a raktárban használt berendezésekkel? Ha nem a legmegfelelőbb eszközöket használja – például raktári létesítmények és raklapos állványok – és ha nem optimalizálja a raktáron belüli területhasználatot, akkor nagyobb valószínűséggel csúsznak be hibák.

Az automatizálás például segít csökkenteni a komissiózási hibák számát, pusztán azért, mert az automatizálás eltávolítja az emberi tényezőt a folyamatból.

Összefoglalva tehát ez az a hét, viszonylag egyszerű lépés, amellyel csökkenthető a raktár működése során előforduló, komissiózási hibák száma, és amelyek a Dexion szerint biztosan javítják cége hatékonyságát és jövedelmezőségét.

Ha szeretne a raktári megoldásokról tájékozódni vagy ha automatizálni szeretné raktárát, vegye fel a kapcsolatot a Dexion Hungary munkatársaival.

A hírben szereplő termékek
Dexion hagyományos raklapos állvány Dexion keskenyfolyosós raklapos állvány Dexion MOVO gördíthető raklapos állványok Dexion Pallet Shuttle rendszer
 
Dexion raklapos állványok
11 termék

A Dexion raklapos állványok számos elrendezésben felépíthetők, hogy logikus és jól használható raktári elrendezést alakíthasson ki. Gazdaságosan használható tárolórendszer minden iparág számára – legyen szó hűtött vagy mélyhűtött raktárak számára ideális bejárható vagy gördíthető állványokról (MOVO) vagy a lejárattal rendelkező áruk számára kialakított FIFO rendszerű átfutó állványokról.

11 termék
Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
Dexion kis és közepes teherbírású karos állványok Dexion nagy teherbírású karos állvány
 
Dexion karos állványok
2 termék

Biztonságos, áttekinthető tárolási megoldás hosszú és nehéz áruk számára. A Dexion karos állványok munkakörnyezettől függetlenül rendkívül sokoldalúak és mivel elöl nincsenek oszlopok, minden tároló szint szabadon hozzáférhető targoncával.
A karos állványok mellett a Rollrack görgős szálanyag tárolók is a különféle hosszúságú áruknak megfelelő méretben készülnek – legyen szó acél rudak, szelvények, profilok, fűrészáruk mellett táblás áruk, fémlemezek, konténerek, ládák vagy fehéráru tárolásáról.

2 termék
Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
Longspan 3 széles fesztávú állványrendszer Dexion hagyományos polcrendszer Dexion gördíthető polcrendszer Dexion többszintes polcrendszer
 
Dexion polcos állványok
6 termék

Különböző tárolási módokhoz illő polcos állványrendszerek és az apróanyagokhoz használható műanyag dobozok széles választékával kínál a Dexion átfogó megoldást bármely alkatrész-raktár vagy komissiózó terület berendezéséhez. A keskenyfolyosós csavarkötés nélküli polcrendszertől, a nehezebb anyagokhoz használható nagypolcos állványokig, kiegészítők széles skálájával, mint például a görgős átfutó pályák vagy kisterhelhetőségű rendszerek, tudják javítani bármely kézi raktár optimális helyigényét és hatékonyságát.

6 termék
Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
Dexion TORNADO automata függőleges tárológép
 
Dexion TORNADO automata függőleges tárológép

A TORNADO automata függőleges tárológép egy olyan dinamikus tárolási megoldás, melynek segítségével 65%-kal növelhető az árukezelés hatékonysága és 70%-kal csökkenthető a tároláshoz szükséges alapterület.
A TORNADO egy rendkívül gyors és csendes, számítógép által vezérelt, liftes rendszerű tárológép, melyet arra terveztek, hogy a lehető legkisebb alapterületen a lehető legnagyobb tárolókapacitást biztosítsa. Mivel az áru mozog a kezelőhöz, jelentősen lecsökken a gyaloglásra, várakozásra és keresésre fordított idő, emellett elkerülhetők a kigyűjtési hibák. A TORNADO tehát egy kiemelkedően hatékony és energiatakarékos tárolási megoldás.

Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...