Az automata ajtók képesek csökkenteni az energiafogyasztást?

Nézzen végig bármelyik főutcán, és látni fogja a nyitott ajtó filozófiáját. A kiskereskedők szeretik nyitva hagyni az ajtókat, mert úgy vélik, hogy a nyitott, akadálymentes bejárat nagyobb valószínűséggel vonzza a vásárlókat. De ami egy nyitott ajtóból üzlet lehet az értékesítésben, az energiába is kerül - mivel az üzleteknek növelniük kell az energiafelhasználást a kényelmes hőmérséklet fenntartása érdekében, és ez az energia folyamatosan kiesik a nyitott ajtókból.

Az automata ajtók képesek csökkenteni az energiafogyasztást?
Az automata ajtók képesek csökkenteni az energiafogyasztást?

A holland gazdasági minisztérium megbízásából nemrégiben készített tanulmány azt vizsgálta, hogy az üzletek milyen potenciális energia- és pénzügyi megtakarításokat élvezhetnek az automata ajtók beszerelésekor, és hogy hatással voltak-e a vevők viselkedésére. A vizsgálat helyszínéül egy amszterdami gyógyszertárat választottak, amely először hagyományos kézi ajtóval, majd légfüggönyös automata ajtóval tesztelte az energiafogyasztást.

Energiamegtakarítás: 43%

A tanulmány az energiafogyasztást, a közüzemi társaság fix gáz- és villamosenergia -mérőórái és több közbenső mérőórája alapján értékelte. Az új automata ajtó felszerelése után kiderült, hogy az energiafogyasztásuk nagyjából 43%-át takarították meg fűtésre. Miért? Mivel az automata ajtó csak akkor nyílik meg, amikor szükség van rá, a légfüggöny megakadályozza a nem kívánt levegő befújását, és az olyan funkciók, mint a szigetelt üveg és a tömített ajtótömítések, nagyobb energiatakarékosságot jelentenek.

Vevői viselkedés: változatlan

A vizsgálat során nem figyeltek meg hatást az ügyfelek viselkedésére. A látogatók számát nem találták lényegesen alacsonyabbnak az új automata bejárattal, és nem volt hatással az értékesítésre sem. Ezen túlmenően új bejárati rendszert az ügyfelek és a személyzet egyaránt pozitívan fogadta, a vásárlási élményt és a munkakörnyezetet pedig jelentősen javította a kipufogógázok, huzatok és az utcáról érkező zaj csökkentése.

A tanulmány sikeresen kiemeli azokat az előnyöket, amelyeket a kiskereskedő élvezhet az automata ajtóval: az energiafogyasztás csökkentésének és a pénzmegtakarításnak a lehetősége anélkül, hogy elveszítené szokásait. Talán itt az ideje, hogy a nyitott ajtó filozófiáját felváltsa egy tolóajtós filozófia.

A hírben szereplő termékek
Vékony keretes tolóajtórendszer
 
ASSA ABLOY vékony keretes tolóajtórendszer

ASSA ABLOY SL500 vékony keretes tolóajtórendszerek az esztétikus bejáratokért. Vannak olyan létesítmények, ahol a tolóajtórendszereknek nem csupán a kényelmet kell szolgálniuk. Egy előkelő bevásárlóközpontban vagy egy luxushotelben például sokat számít a látogató első benyomása. Az ASSA ABLOY SL500 vékony keretes automatikus tolóajtórendszerrel a bejárat esztétikusan kielégítő, ugyanakkor funkcionálisan is teljes értékű lehet. Körben vékonyított alumíniumprofilok keretezik, ami csökkenti az ajtószárnyak súlyát és mozgatásuk energiafelhasználását is, könnyed szépségük pedig szinte becsalogatja az embereket az épületbe.

CAD
BIM
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
BIM
Tovább
Termék kártya
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...