87. Euroconstruct Konferencia összefoglaló

Európai építési piaci kilátások 2021-ig

A 87. EUROCONSTRUCT Konferenciát a szervezet olasz tagintézete, a Cresme Ricerche rendezte Rómában, melynek legfontosabb megállapításait ebben a cikkben gyűjtötték össze. Az EUROCONSTRUCT legfrissebb, a 19 európai tagország építési piacára vonatkozó részletes előrejelzése elérhető és megrendelhető a Buildecon-tól.

Az EUROCONSTRUCT építési piaca 2021-ig
2018-ban az EUROCONSTRUCT országok építési összteljesítménye 3,1%-kal nőtt. Ez kissé magasabb, mint a hat hónappal ezelőtt becsült érték, ugyanakkor a 2021-ig prognosztizált időszakra jelzett emelkedés, a gyengülő gazdasági növekedés következtében lelassul. A húzóerőt változatlanul az új építés jelentette, mely 2018-ban +4,3%-ot tett ki, (2014-től pedig összesen, +17,5% volt), beleértve az új mélyépítést, a maga +6%-os emelkedésével, valamint az új lakásépítést +5% feletti növekedéssel.

87. EUROCONSTRUCT Konferencia összefoglaló
87. EUROCONSTRUCT Konferencia összefoglaló
Galéria


Míg 2017-ben minden EUROCONSTRUCT tagország, a 2008-as krízis után első ízben, egyaránt növekedést mutatott és több mint húsz év után igen élénk, összességében +4,2%-os emelkedést produkált, 2018-ban már megmutatkoztak a lassulás első jelei, egyes tagországok, nevezetesen az Egyesült Királyság és néhány skandináv ország már zéró közeli növekedést jelentett. Öt év folyamatos növekedését követően, 2018-ban az építési teljesítmény elérte az 1.610 millió Eurót. Ez azonban, az elmúlt öt év folyamatos növekedése ellenére is még messze a csúcsszint alatt van, és az egyes országok között jelentős különbségek vannak. Hét ország építési teljesítménye már meghaladta a krízis előtti szintet, hat mások ország eljutott a 2007-es szintre, míg további hat, mely között ott van három az öt nagy országból, legalább 10%-kal maradt el a válság előtti teljesítményüktől.

A 87. Konferencia lassuló növekedést prognosztizál: Európa építési teljesítménye idén kevesebb mint 2%-kal fog nőni és a következő két évben nem fogja meghaladni az éves 1,5%-ot. Néhány lefelé mutató kockázat a 86. Konferencia óta már meg is valósult, mely aggodalommal és bizonytalansággal tetézi azt a forgatókönyvet melyet olyan strukturális tényezők jellemeznek, mint például a demográfiai nyomás, a piac telítettsége, a lassú kivitelezés és egyéb szűk keresztmetszetek.

Szegmens szinten, szemben a magasépítés mintegy 1% feletti éves növekedésével, a következő három éves időszakban az infrastruktúraépítés lesz a piacvezető al-szektor, mely várhatóan átlagosan több mint 3%-os növekedésben tudja majd tartani az európai építési piacot.

Országszinten, a kelet-európai országokban (Szlovákia kivételével) erős növekedés figyelhető meg; mintegy évi 6%. Hasonló a növekedés Írország esetében is, bár a következő évek folyamán valamelyest csökken majd a növekedés üteme. Várhatóan Hollandia, Portugália és Spanyolország építési teljesítménye mérsékeltebben fog nőni, e legutóbbi ország hozza majd valószínűleg a legmagasabb növekedést (közel 4%). Németország és Franciaország építési piaca várhatóan stagnálni fog majd, míg az Egyesült Királyságban és Olaszországban a növekedés átlagosan kevesebb mint 2% körül várható.

87. EUROCONSTRUCT Konferencia összefoglaló
87. EUROCONSTRUCT Konferencia összefoglaló
Galéria


A V4-ek építési piaca 2021-ig
Az EUROCONSTRUCT tagállamokon belül a V4 régió (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) építési piaci előrejelzése 2019-re továbbra is nagyon optimista, bár kissé kevésbé, mint a fél évvel ezelőtt. A legutóbbi, római konferencián publikált várakozások szerint a régió egésze, változatlan áron, 7% körül növekedhet idén. A piac bővülése a teljes előrejelzési horizonton fennmaradhat. Együttesen 17% kummulált reál növekedésre számítanak a régiós tagállamok 2021-ig, és arra, hogy a mélyépítési részpiac nagyobb ütemben fog növekedni, mint a magasépítés. Az egyes országok szintjén Lengyelország és Magyarország előrejelzései a legoptimistábbak, ezzel szemben Szlovákia nem számít növekedésre a 2019-2021 időszakban.

87. EUROCONSTRUCT Konferencia összefoglaló
87. EUROCONSTRUCT Konferencia összefoglaló
Galéria


Forrás: 87. EUROCONSTRUCT Konferencia, Róma

Kapcsolódó hírek

86. Euroconstruct Konferencia összefoglaló
Európai építési piaci kilátások 2021-ig
86. Euroconstruct Konferencia összefoglaló

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...